Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slavný rapper Vladimir 518 debutuje jako malíř. Jeho obrazy mohou být investicí

Výstava Vladimira 518 v pražské DSC Gallery.
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Ačkoli je Vladimir 518 samoukem, jeho kresby stojí desítky tisíc, velkoformátová plátna prodává DSC Gallery za 120 tisíc a výš.

Reklama

Patří k nejviditelnějším tvářím tuzemské umělecké scény uplynulých 20 let. Vlastním jménem Vladimír Brož, známější pod přezdívkou Vladimir 518, je vůdčí osobností tuzemského hip hopu, ale jeho umělecké ambice a schopnosti jsou daleko širší. Angažuje se v architektuře, má vlastní vydavatelství Bigg Boss, v němž vycházejí ceněné knihy o místních subkulturách nebo monografie současných umělců. Na rok 2020 pak byl naplánován jeho debut na poli klasické malby, kvůli pandemii však na to došlo až nyní.

Pražská DSC Gallery v Dlouhé ulici tak až do začátku září představuje desítky děl, které samouk Vladimir 518 připravil pro svou první velkou výstavu nazvanou Pád. Syrové obrazy rozvíjejí téma rozporu mezi přirozenou touhou po revoltě a naopak systémem, který se snaží veškeré tyto snahy omezovat, nivelizovat. Brož tak do galerií přesouvá základní myšlenková východiska streetartové scény, ze které vzešel a spolu s ním také další výrazní tvůrci současnosti, jako jsou Jan Kaláb, Pasta Oner nebo Karel Štědrý.

Častým motivem jsou v jednotlivých dílech děti, u nichž se právě tento střet mezi vnitřními touhami a restrikcemi systému projevuje nejčastěji. Dalším motivem pak jsou Olympijské hry a sport obecně, protože právě v něm se často projevuje potlačovaná animální prapodstata člověka. Ta pak vyhřezá i jinde, v tragédiích obyčejného dne, nač upomíná ambiciózní pětiplátnová série Národní třída, na níž Vladimir 518 rekonstruuje útok několika zákazníků na číšníka z roku 2018.

„Stále více přestávám věřit na princip ‚my‛ a ‚oni‛. Stále více se snažím vyvarovat toho ‚oni‛. Protože když se skutečně přísně sebeanalyzuji, tak vidím, že peklo i ráj si člověk nosí v sobě,“ prozrazuje umělec.

Ačkoli jde o jeho debut, obrazy se značkou Vladimir 518 mohou být potenciálně velmi dobrou investicí. Vedle nesporných kvalit i kvůli všeobecné známosti umělce a jeho velké fanouškovské základně. Tomu odpovídají také ceny, které galerie vedená Olgou Tvrčkovou nasadila. Maloformátové kresby, které vznikaly mezi lety 2019 a 2021 se prodávají za 45 tisíc. Na méně vychází objekty - Vladimir nabízí několik kamenů, které pomaloval motivy podobným těm z větších pláten. Jeden kámen vyjde na 30 tisíc.

Nejvyšší ceny pak logicky mají velkoformátová plátna. Ta největší stojí 150 tisíc a velmi často jde o diptychy, triptychy a vícečetné „seriály“. Nicméně většina z nich obstojí samostatně, zároveň galerie nabízí slevy, pokud budete ochotni si pořídit celou sérii. Nutno dodat, že se potvrzuje Vladimirova popularita, protože se již významná část děl prodala nebo je rezervována.

Banksyho obraz Flying cooper ve výloze Galerie Kodl

Stanislav Šulc: Nekupujte umění kvůli inflaci, ale kvůli vášni

Na tuzemských aukcích se jen za prvních šest měsíců prodala díla za miliardu korun. Láska k umění za tím stojí až v druhé řadě.

Přečíst článek

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl

Galerie Kodl prodává Banksyho. Za miliony

Ceny ověřených printů startují na 300 tisících a jdou do milionů. Některé z nich už mají nového majitele.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Justin Mortimer: Guru IV, 2022

Justin Mortimer portrétoval královnu Alžbětu II. i Bowieho. Jeho dílo je nyní v Praze

Přečíst článek
Návrh virtuální DSC Gallery od Olgoj Chorchoj
video

V Praze „otevřela“ první tuzemská virtuální galerie. Lze v ní i nakupovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme