Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Praze „otevřela“ první tuzemská virtuální galerie. Lze v ní i nakupovat

Stanislav Šulc

Ceny virtuálních děl známých českých umělců jsou nižší než u klasických originálů.

Reklama

Díla Jiřího Černického, Maskera či Jiřího Georga Dokoupila jsou nyní k dostání v galerii DSC. To však byla vždycky. Novinkou je, že DSC Gallery otevřela jako první tuzemská galerie svou digitální „pobočku“, kterou lze najít ve virtuálním světě Decentraland.

„Stačí se zalogovat na decentraland.com, propojit se svou kryptopeněženkou a pak již jen stačí najít souřadnice našeho pozemku. Když to uděláte, ocitnete se v naší galerii,“ prozrazuje spolumajitelka galerie Olga Trčková. Konkrétní souřadnice jsou -32,74. Po jejich zadání nastává skutečně virtuální kouzlo. Ocitnete se v galerii, kterou navrhlo designové studio Olgoj Chorchoj a najdete tam díla zmíněných umělců a všechna si můžete koupit jako takzvaná NFT (digitální originál technologicky se podobající kryptoměnám).

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

Cena každého originálu je zatím nastavena na 0,25 Etherea. „Podle aktuálního kurzu je to v přepočtu necelých 1000 dolarů (tedy přes 21 tisíc korun podle aktuálního kurzu - poz. red.). Necháme mezinárodní trh, aby rozhodl, jak částka poroste,“ vysvětluje nízké počáteční ceny Trčková. Věří, že hodnotu NFT může zvednout právě jeho umístění v některé z virtuálních galerií. „Galerie je i garantem kvality. Nákup NFT, které uvedla dobrá galerie, bude právě to odlišení od milionů jiných NFT. Proto jejich hodnota poroste,“ uvádí galeristka.

Výhodné pro autory

Oproti klasickým originálům těchto autorů jsou ceny jejich digitálních děl zatím relativně nízké. Olga Trčková v rozhovoru pro newstream.cz vysvětlila, proč tomu tak je. „Výhodou pro autory je, že mohou mít podíl z každého následného prodeje. Podobně to má například stát Kalifornie i pro klasické umění, ale jinde to takto nefunguje. Proto je lepší, aby se s díly skutečně obchodovalo,“ míní Trčková.

Damien Hirst The Currency

Nejlepší investice roku? Digitální obraz od Hirsta

První digitální dílo od kontroverzního britského umělce stálo dva tisíce dolarů. Po pár týdnech se prodává v průměru za 35 tisíc dolarů, zhodnocení tak jde do tisíců procent.

Přečíst článek

NFT jsou však ve světě velmi populární, a to jak mezi uživateli, tak také sběrateli. Ohromnou popularitu si vydobyla série CryptoPunks, jejíž jednotlivé položky se prodávají v řádu milionů dolarů. Úspěch letos zaznamenal také kontroverzní britský umělec Damien Hirst se svou NFT sérií The Currency. Každý z deseti tisíc originálů se prodával za 2000 dolarů, nyní ale jejich cena roste nad 50 tisíc dolarů.

Trčková věří, že galerie v novém světě uspěje. „Galerie ve virtuální realitě nese celou řadu výzev a snění. Stále přemýšlíme, jak tento prostor definovat, jaké možnosti v něm nabídnout, jak to dál rozvíjet,“ říká Trčková.

>>>>CHCETE VYDĚLÁVAT NA DIGITÁLNÍM UMĚNÍ, ČTĚTE NAŠI RUBRIKU O NFT<<<<

Bouře na letošních Letních shakespearovských slavnostech

Shakespeare přilákal 90 tisíc diváků

I přes covidová opatření a rozmary počasí se Letním shakespearovským slavnostem podporovaným skupinou PPF podařilo dosáhnout návštěvnosti srovnatelné s předpandemickou érou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Toyen, Cirkus

Průzkum: Většina českých sběratelů umění už do své sbírky vložila aspoň půl milionu korun

Přečíst článek
Fotograf Martin Stranka v Mánesu

Dříve byl zájem o mé dílo jen v zahraničí, ale už se to změnilo, říká fotograf Stranka

Přečíst článek
Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme