Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéfové firem: Inflace letos klesne, ale nijak dramaticky

Šéfové českých firem věří v pokles inflace v roce 2024. Neočekávají ale, že by byl nějak dramatický, ilustrační snímekkterak dramatický
iStock
 ČTK

Šéfové českých firem hledí do roku 2024 s mírným optimismem. Věří v pokles inflace, ale nikterak dramatický. Více než polovina firem počítá s růstem cen svých produktů i služeb, ukazuje průzkum PwC.

Reklama

Přestože obavy šéfů českých firem z inflace za poslední rok výrazně klesly, stále téměř 43 procent z nich ji letos očekává mezi šesti a deseti procenty. Více než polovina firem i pro letošek počítá s růstem cen svých produktů a služeb, vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti PwC mezi 188 generálními řediteli firem v Česku.

Česká národní banka věří v pokles inflace, na posledním měnovém zasedání na konci loňského roku snížila sazby o čtvrt procentního bodu. K poklesu sazeb došlo poté, co byly sazby téměř rok a půl stabilní. Aktuální prognóza centrální banky počítá s celkovou inflací za letošní rok 2,6 procenta.

Radní ČNB se rozcházejí v názoru na další snižování sazeb

Bankovní rada České národní banky (ČNB) se rozchází v názoru na další snižování úrokových sazeb. Zatímco viceguvernér ČNB Jan Frait je pro pomalejší postup, než by doporučovala prognóza centrální banky, člen rady Tomáš Holub by byl pro razantnější pokles, pokud by se makroekonomická prognóza naplňovala. Plyne to ze záznamu z prosincového jednání bankovní rady, který v pátek ČNB zveřejnila.

Přečíst článek

Devět z deseti generálních ředitelů českých firem předpokládá, že inflace v letošním roce bude mezi třemi a deseti procenty. Polovina očekává inflaci mezi třemi až pěti procenty.

PwC, užito se svolením

„Obavy z inflace nadále u šéfů firem přetrvávají, byť jsou výrazně menší než na začátku loňského roku. Přesto však jen jedno procento ředitelů věří, že se letošní inflace přiblíží k dvouprocentnímu inflačnímu cíli centrální banky,“ uvedl Daniel Janeček z týmu strategického poradenství PwC ČR.

Výsledky průzkumu PwC CEO Survey přitom podle něj dlouhodobě ukazují, že generální ředitelé umějí hrozby pro své podnikání dobře odhadnout. Například v loňském roce polovina šéfů věřila v inflaci mezi šesti až deseti procenty, což se nakonec vyplnilo. I proto lze očekávat, že návrat k inflačnímu cíli bude nadále pozvolný. A pokles úrokových sazeb by také nemusel být tak rychlý, jak by se zdálo ještě před nedávnem, dodal.

Zboží by nemělo již tak zdražovat jako doposud. Lidé však budou potřebovat stále více peněz

Lukáš Kovanda: Nic zatím nenasvědčuje tomu, že v roce 2024 bude líp

Ano, bude naděje. Kdo nechce v příštím roce chudnout, měl by si zajistit růst mzdy alespoň o osm. Kromě inflace se na tom podepíše také negativní vliv vládního „konsolidačního“ balíčku a také růst cen energií.

Přečíst článek

V loňském průzkumu nevěřil v dosažení dvouprocentního inflačního cíle ČNB ani jeden generální ředitel. Letos se již opatrný optimismus v některých firmách objevuje, jedno procento šéfů věří v inflaci v blízkosti inflačního cíle pod třemi procenty.

Další letošní růst cen produktů či služeb jejich společnosti letos očekává 57 procent šéfů, přes 15 procent ředitelů dokonce očekává nárůst cen o více než 15 procent. Na druhé straně se 29 procent firem se přiklání ke stabilním cenám a 13 procent dokonce počítá s poklesem cen. „Z hlediska inflace má zřejmě česká ekonomika pro tuto chvíli to nejhorší za sebou. Meziroční míra inflace bude postupně klesat a v letošním roce by neměla být zásadní brzdou české ekonomiky,“ uzavřel Janeček.

Klimatičtí aktivisté na summitu COP28

Dalibor Martínek: Co čekat v roce 2024? Evropa se bude týrat klimatem, ale žezlo už drží Afrika

V osmdesátých letech běžel na jednom ze dvou kanálů české televize dokumentární pořad s názvem Přežijí rok 2000? Byl to apelativní přírodovědný dokument. Orel skalní v úvodní sekvenci strhl ze skály jehně, nesl ho v pařátech, potom ho pustil. Padalo ze skály, mlátilo se o útesy, vše za dramatické hudby. Skvělý úvod dokumentu. Jehně nepřežilo. Orel skalní ještě žije. Ne ten z filmu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi si neumějí říct o přidání platu

Češi pokorně snáší vysokou inflaci. Mají nejmenší odvahu na světě říct si o zvýšení platu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme