Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko straší ropný cenový strop. Může to zvýšit deficit, připustil ministr

Ropná rafinérie, ilustrační snímek
Saudi Aramco
 ČTK

Schodek ruského státního rozpočtu by mohl být v příštím roce vyšší než plánovaná dvě procenta hrubého domácího produktu, protože omezení cen ropy snižuje příjmy Ruska z vývozu.

Reklama

Rusko minulý týden uvedlo, že cenové stropy na ropu a rafinované produkty by mohly snížit těžbu ropy na počátku příštího roku o pět až sedm procent. Ruský ministr financí Anton Siluanov ale slíbil, že výdajové závazky rozpočtu budou splněné bez ohledu na výši příjmů a v případě potřeby vláda využije půjčky na trzích či peníze ze státního fondu národního blahobytu.

Po prvotním útlumu dojde k růstu poptávky.

Pavel Sobíšek: Inflace zůstane přes deset procent, koruna oslabí

Jak se bude česká ekonomika vyvíjet v následujícím komplikovaném roce? Byznysový portál newstream.cz přináší sérii pohledů významných tuzemských ekonomů. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek předpokládá, že po prvotním útlumu začne poptávka opět oživovat.

Přečíst článek

Siluanov pro média uvedl, že je možné snížení objemu vývozu energií, protože některé země se Rusku vyhýbají. Moskva se ale snaží o rozvoj na nových trzích.

„(Cenový strop) je významný do té míry, že do těch zemí, které stanovily strop, nebudou žádné dodávky,” uvedl Siluanov. „To znamená, že budou jiné země. Ano, logistické (náklady) se zvýší. Výsledkem toho může být změna slev,” dodal.

Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropská unie a Austrálie od 5. prosince zavedly maximální cenu za ruskou ropu přepravovanou po moři ve výši 60 dolarů za barel.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbánovi docházejí peníze i nápady. Zavádí proto další windfall tax

Viktor Orbán se problémy státní kasy snaží lepit různými způsoby. Nejnověji se rozhodl uvalit dodatečnou daň na velké producenty léčiv. Půjde o progresivní daň a firmy zdaní osmi procenty tržby přesahující 150 miliard forintů, tedy zhruba 398 milionů dolarů. Začne díky tomu fungovat „Obránomics“?

Přečíst článek

V případě nižšího objemu má Moskva podle Siluanova dva zdroje dodatečných příjmů. Jsou to fond a půjčky.

Vláda si tento měsíc masivně půjčovala. Rusko nyní očekává, že letos využije ze svého fondu národního blahobytu přes dva biliony rublů (652 miliard Kč). Celkové rozpočtové výdaje mají činit přes 30 bilionů rublů, více než činil původní plán na letošní rok.

„Od začátku speciální vojenské operace se změnily makroekonomické podmínky, vzrostla inflace a na podporu rodin je zapotřebí velký objem prostředků,” uvedl Siluanov.

Výdaje fondu národního blahobytu by v prosinci mohly činit 1,5 bilionu rublů. K 1. prosinci činila likvidní aktiva ve fondu 7,6 bilionu rublů, což je 5,7 procenta ruského HDP, napsala agentura Reuters.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme