Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banka Société Générale se zbaví jedné ze svých divizí. Za miliardy jí prodá konkurenci

Sídlo banky Société Générale poblíž Paříže
ČTK
 ČTK

Francouzská banka Société Générale prodá za 1,1 miliardy eur (bezmála 28 miliard korun) svou divizi Equipment Finance, která se zabývá financováním profesionálního vybavení, konkurenční bankovní skupině BPCE. Banka uvedla, že si ponechá aktivity v České republice a na Slovensku. V Česku firma vlastní Komerční banku.

Reklama

Třetí největší francouzská banka obchodovaná na burze uvedla, že transakce zvýší její ukazatel kapitálové přiměřenosti CET1, který se zaměřuje na kmenový kapitál bank, o 0,25 procentního bodu. S dokončením prodeje počítá v prvním čtvrtletí příštího roku.

Aktiva, která francouzská banka prodává, jsou součástí divize Société Générale Equipment Finance (SGEF), která poskytuje leasing a finanční řešení pro výrobce, dodavatele a prodejce v různých odvětvích od dopravy po průmysl. „SGEF financuje investice do strojů a zařízení, zemědělské techniky a prostředků pro hromadnou přepravu zboží a osob. Významný podíl obchodu tvoří oblast high-tech,“ uvádí firma na svém českém webu.

Prodej je součástí strategie generálního ředitele Slawomira Krupy, jejímž cílem je zefektivnit banku a zaměřit se na vytváření dlouhodobé hodnoty. Société Générale nedávno prodala aktiva v Africe.

Lukáš Kovanda: Má Západ sázet na pád Číny? To by se těžce přepočítal

Snaha Pekingu opřít ekonomický růst Číny o něco jiného, než jsou pod tíhou dluhu kolabující reality v zemi, vytváří nové nároky na tamní veřejnou kasu. A to zhoršuje stav veřejných financí této druhé největší ekonomiky světa. Může být hůř, varuje přitom Fitch. Pekingský režim zřejmě bude zhoršení ratingového výhledu Číny ze „stabilního“ na „negativní“ záhy rozporovat, nicméně je zjevné, že Číňanům více než kdy jindy hrozí, že jim dluh přeroste přes hlavu.

Přečíst článek

Sídlo Evropské centrální banky

Investoři věří více Evropě než Spojeným státům

Evropské dluhopisy lákají investory na úkor amerických bondů. Může za to paradoxně horší výhled evropské ekonomiky, který donutí Evropskou centrální banku snižovat úrokové sazby dříve a rychleji.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Banka Capital One kupuje vydavatele kreditních karet Discover za 35 miliard dolarů

Konkurence pro JPMorgan? V USA vzniká nový bankovní gigant, prsty v tom má i Buffett

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme