Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropný gigant BP investuje v Německu deset miliard eur do nabíjení elektromobilů a obnovitelných zdrojů

Britský ropný gigant BP chce v Německu investovat až deset miliard eur
ČTK
 ČTK

Britský ropný gigant BP hodlá v Německu do konce desetiletí investovat až deset miliard eur (zhruba 246 miliard korun) do nízkouhlíkových paliv, obnovitelných zdrojů energie a nabíjení elektromobilů. Chce konkurovat místním firmám, vzhledem k tomu, že soutěž v oblasti energetické transformace největší evropské ekonomiky se vyostřuje.

Reklama

Německo je jednou z několika zemí, na které se BP zaměřuje ve své strategii přechodu od fosilních paliv k nízkouhlíkovým palivům a elektřině. BP se chce v Německu soustředit na rozšíření místní sítě stanic pro rychlé nabíjení elektromobilů, dekarbonizaci rafinerií a rozvoj větrné energie. Firma také zvažuje vytvoření místního centra pro dovoz nízkouhlíkového vodíku.

„Jde o rafinerie, o největší síť čerpacích stanic v Německu, o stávající obchodní vztahy, o silné značky,“ řekl šéf BP Europa Patrick Wendeler. „To všechno jsou vynikající aktiva, na kterých můžeme stavět a která ostatní v této podobě nemají. To je výhoda,“ dodal.

Wall Street

David Havrlant z J&T: Ostrovy prosperity se profilují, Evropa je zralá na reset

Paranoidní naladění mezi velkými ekonomickými celky sílí spolu s tím, jak se vytrácí synchronizovaný ekonomický růst. Ochota ke spolupráci je jen loňský sníh, přičemž se každý snaží udržet nebo získat, co se dá. Ostrovy budoucí prosperity se tak poměrně rychle profilují. Více než kdy jindy platí: kdo chvíli stál, už stojí opodál.

Přečíst článek

Investice zahrnuje i částku 678 milionů eur, kterou musí BP zaplatit vzhledem k tomu, že v červenci získala dvě licence v nedávné německé aukci větrných elektráren na moři. Úspěch společností BP a TotalEnergies v německém tendru na větrné elektrárny na moři si získal titulní stránky novin, protože tyto dvě velké ropné společnosti porazily zavedené firmy, jako je RWE a Orsted.

Společnost BP, respektive její předchůdci, působí v Německu už více než 100 let. Nyní tam ropná firma zaměstnává přibližně 4000 lidí, což je asi šest procent z celkového počtu jejích zaměstnanců. Nedávno BP otevřela novou kancelář v Hamburku, která bude dohlížet na její expanzi v oblasti větrné energie na moři.

Mero rozjelo miliardový projekt, který Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Lukáš Kovanda: Česko dál financuje válku. Odebírá stále víc ruské ropy

Česko letos dováží z Ruska největší množství ropy od roku 2010. V porovnání s předválečným a předcovidovým rokem 2019 dovezlo v prvním letošním pololetí z Ruska o bezmála milion tun více ropy než v prvním půlroce před čtyřmi lety. Závislost ČR na ruské ropě je nebývale vysoká.

Přečíst článek

Firma v Německu provozuje dvě rafinerie, Lingen a Gelsenkirchen, a také síť Aral, která je největší sítí čerpacích stanic v zemi. Prostřednictvím své značky Aral poskytuje v Německu přes 1700 míst pro rychlé nabíjení elektromobilů. Do roku 2030 plánuje společnost BP mít až 20 tisíc nabíjecích míst.

Britský podnik hodlá v letech 2023 až 2030 vynaložit na energetickou transformaci 55 až 65 miliard dolarů (až 1,5 bilionu korun). V tomto období se částka vyrovná jeho investicím do těžby ropy a zemního plynu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německo zřejmě upustí od prověřování čínských investic v zemi. Bojí se, že o ně přijde

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a německý kancléř Olaf Scholz

Špatné vysvědčení pro Fialovu vládu. Německé investory Česko neláká, jdou raději na Balkán

Přečíst článek

Potvrzeno. Německo je nemocným mužem Evropy. Letošní vyhlídky jsou jen o něco lepší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme