Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropní vládci se rozhádali. Cena ropy letí vzhůru, v létě může stát barel i 90 dolarů

Ropní princové se rozhádali, dopad na trh s ropu je nejistý.
Pixabay
Lukáš Kovanda

Diplomatický střet mezi Rijádem a Abú Zabí nabírá na síle, neshody mezi ropnými princi nechávají trhy v nejistotě. Už v minulém týdnu přitom jednání zástupců OPEC+ ve Vídni o navýšení těžebních limitů skončila nezdarem, na dnešní rozhovory pro jistotu vůbec nedošlo. Termín dalších jednání zatím není určený.

Reklama

Jednání kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem zkrachovala kvůli odporu Spojených arabských emirátů. Jako jediný člen kartelu odmítají prodloužení rámce loňské úmluvy do roku 2022. To těžce nese hlavně Saúdská Arábie. Neschopnost se dohodnout bude mít logicky dopad na cenu ropy v příštích měsících. 

Reakce trhů na sebe nenechala dlouho čekat. Cena severomořské ropy Brent v ponělí odpoledne středoevropského času poprvé od října 2018 překročila hranici 77 dolarů za barel a vcelku rychle může pokořit dokonce i metu 90 dolarů za barel. Tak drahý byl barel Brentu naposledy v roce 2014. Pokud by ropa skutečně zdražila trvaleji až tak výrazně, cena benzínu v ČR se přiblíží úrovni 37 korun za litr. Litr nafty by pak vyšel až na 35 korun.

Loni v dubnu se v době vrcholící pandemické situace kartel se svými spojenci dohodl na historickém přiškrcení těžby tak, aby stabilizoval dramaticky klesající ceny ropy. Spojené arabské emiráty tehdy souhlasily s tím, že jejich výchozí základní pozice pro určování objemu navýšení či snížení těžby bude činit 3,2 milionu barelů ropy denně. Nyní by rády těžily výrazně více nad tento dojednaný výchozí rámec. Pokud by měly souhlasit s prodloužením rámcové úmluvy do konce příštího roku, požadují navýšení své uvedené základní výchozí hodnoty na 3,8 milionu barelů denně. 

Navýšení však odmítají jak Saúdská Arábie, tak Rusko, tedy dva nejvlivnější aktéři jednání OPEC a jeho spojenců. Rijád i Moskva se shodně obávají toho, že pokud by učinily ústupek Spojeným arabským emirátům, přihlásí se s požadavkem navýšení základní výchozí úrovně také ostatní členové kartelu a další účastníci jednání.  

Robinhood míří na burzu. Provází ji kontroverze

Robinhood slízl obří pokutu a chystá se prodávat vlastní akcie svým klientům

Online broker Robinhood naučil mileniály během koronaviru spekulovat s akciemi. Teď se chystá upsat na burze vlastní akcie. Provází jej ale řada žalob a kontroverzní pověst.

Přečíst článek

Spojené arabské emiráty v uplynulých letech mohutně investovaly do navýšení své těžební kapacity. Výchozí objem těžby stanovený na 3,2 milionu barelů ropy denně se jim tak zdá čím dál tím více svazující. Rády by využily příležitosti zjevně jen přechodné, kdy se světová ekonomika zotavuje z pandemie, přičemž zároveň ještě na globální trh neproudí íránská ropa. Spojené arabské emiráty se tak v tomto příhodném období mohou pokusit o navýšení svého podílu na světovém trhu s ropou. Musí si ale pospíšit, neboť stoupá pravděpodobnost poměrně brzkého uzavření jaderné dohody mezi Teheránem a Washingtonem. To by vedlo ke zrušení stávajících sankcí a k návratu íránské ropy na světové trhy.  

Kartel OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem se sice dohodli na postupném navyšování těžby v příštích měsících, o 400 tisíc barelů každý měsíc počínaje srpnem, to ale Spojené arabské emiráty považují za nedostačující. Vzniká tak historicky zcela ojedinělý rozkol mezi vládci Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie, kteří dosud prakticky vždy vystupovali jako pevní spojenci a dosud o sobě hovoří jako o „přátelích”. Pokud by si Spojené arabské emiráty „prosadily svou”, mohly by na světový trh dodávat 700 tisíc barelů ropy denně více.  

Vyústěním rozkolu je dnes tedy to, že kartel OPEC a jeho spojenci od srpna těžbu nenavýší ani o uvedených 400 tisíc barelů denně. To vyvolává dodatečný tlak na růst cen ropy, v případě Brentu právě až nad zmíněných 77 dolarů za barel. Už nyní je totiž situace na trhu s ropou napjatá, nabídka nestačí držet krok s poptávkou. Nelze tudíž vyloučit, že ještě v létě překročí barel ropy Brent cenovou úroveň 90 dolarů za barel. Pohonné hmoty v ČR by v takovém případně rapidně zdražily o další zmíněné zhruba čtyři koruny na litr. 

Foto: Pixabay

Dovolená s rouškami? Letos nejspíš ještě stále obličejové masky nesundáme.

Delta udeřila. Akcie evropských cestovek padají

Vytoužený nárůst turismu se ani toto léto nejspíš neodehraje, míní investoři. Daří se outdooru.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vladimír Putin

Rusku více než sankce škodí levná ropa. Putinův tah ji přitom citelně zdražuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme