Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Radu vlády pro rozpočet povede Hampl, střídá Zamrazilovou

Mojmír Hampl
Národní rozpočtová rada/užito se svolením
 nst
nst

Další ex-centrální bankéř míří do křesla šéfa Národní rozpočtové rady. Mojmír Hampl vystřídá Evu Zamrazilovou, která se vrací do bankovní rady České národní banky.

Reklama

Novým předsedou Národní rozpočtové rady se má podle návrhu vlády stát Mojmír Hampl, dosavadní člen rady. O návrhu vlády bude v nejbližší době rozhodovat Poslanecká sněmovna. “Děkuji vládě za důvěru a vážím si ji, jakkoli si uvědomuji, že ani ti, kteří mi ji dali, možná nebudou v příštích letech slyšet rádi pravdu, kterou jim Národní rozpočtová rada o stavu veřejných financí bude říkat,” uvádí Mojmír Hampl.

Mojmír Hampl ve funkci předsedy Rady nahradí Evu Zamrazilovou, která byla od 1. července jmenována viceguvernérkou České národní banky.

fronty před Pražskou plynárenskou

Inflace bude nad šest procent, čeká Mojmír Hampl

ČEZ oznámil, že od příštího roku zdraží elektřinu o zhruba jednu třetinu. A řada dalších firem avizuje, že zvýšené náklady, nejen za energie, ale i ostatní vstupy, promítne od příštího roku do cen svých výrobků či služeb.

Přečíst článek

Národní rozpočtová rada je tříčlenná. Skládá se z předsedy a dvou dalších členů. Předsedu Národní rozpočtové rady volí poslanecká sněmovna na návrh vlády. Další dva členové jsou rovněž voleni sněmovnou, po jednom na návrh Senátu a na návrh České národní banky.

Mojmír Hampl zahájil svou pracovní kariéru v roce 1998 na pozici analytika v měnové sekci ČNB. V letech 2002 až 2004 pak působil jako makroekonom v České spořitelně . Od roku 2004 do roku 2006 pracoval jako člen představenstva a vrchní ředitel České konsolidační agentury. V roce 2006 byl zvolen členem Bankovní rady ČNB, kde od března 2008 do listopadu 2018 zastával funkci viceguvernéra. Od roku 2019 do roku 2021 byl ředitelem služeb pro finanční sektor společnosti KPMG Česká republika. V současnosti pedagogicky působí na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a na VŠE v Praze. Finančnímu a ekonomickému vzdělávání se věnuje také ve svém volném čase – je spoluzakladatelem a členem správní rady Institutu pro ekonomické vzdělávání INEV. Mojmír Hampl je autorem mnoha odborných ale i populárně naučných článků a publikací z oblastí jeho zájmu, mezi které patří makroekonomie, ekonomická historie či kryptoměny. Přednášel na řadě míst světa, zejména o měnové politice a centrálním bankovnictví. Do Národní rozpočtové rady byl zvolen v prosinci 2021 Poslaneckou sněmovnou na návrh Senátu na šestileté funkční období.

Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Inflace, důchody a krize. Fialovi bude radit 19 ekonomů, jak nakopnout ekonomiku

Nová vláda Petra Fialy oprašuje Národní ekonomickou radu vlády, kterou poprvé sestavil Mirek Topolánek. Její sestava se značně proměnila.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Konsolidační balíček jen oddálí dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

AKTUALIZOVÁNO: Konsolidační balíček jen oddálí náraz na dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

Přečíst článek
Mojmír Hampl

Bývalý viceguvernér ČNB Hampl: Vysoká inflace se víc projevuje na výdajích než příjmech rozpočtu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme