Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štěpán Křeček: Ceny zemědělských výrobců rostou nejrychleji od roku 1992, ještě nejsou na vrcholu

sklizeň (ilustrační foto)
Pixabay
Štěpán Křeček

Inflační spirála se dál prudce rozjíždí. Skokový růst cen výrobců předznamenává, že spotřebitelské ceny budou nadále dynamicky růst. Bohužel se stále nacházíme před dosažením vrcholu a další měsíce budou ve znamení ještě vyšší inflace.

Reklama

V dubnu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 26,6 procenta. K tomuto vývoji výrazně přispělo zvýšení cen energií o 55,2 procenta. Prudký růst cen o 43,8 procenta byl zaznamenán u chemických látek a výrobků. Zhruba o třetinu zdražily obecné kovy a kovodělné výrobky či dřevo, papír a tisk.

Ceny zemědělských výrobců meziročně vzrostly o 35,3 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 1992, kdy se tento ukazatel začal sledovat. Situace je nejhorší v rostlinné výrobě, kde ceny vzrostly o 50,2 procenta. Prudce zdražily olejniny o 64,5 procenta a obiloviny o 51,2 procenta. Drahota se týká i živočišné výroby. Ceny skotu vzrostly o 25,8 procenta a ceny jatečních prasat o 19,5 procenta.

Do obtížné situace se dostávají lidé, kteří rekonstruují či staví. Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily o 12,9 procenta. Prudké zdražování o 25,2 procenta se týká materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví. Lze očekávat, že cenový vzestup ve stavebnictví bude oddalovat realizace soukromých i veřejných projektů.  

Smutný rekord. Po indickém zákazu vývozu z minulého týdne opět stoupla cena pšenice

Cena pšenice na mezinárodním trhu po indickém zákazu vývozu prudce roste. Na burze v Chicagu stoupla o 5,9 procenta a je nejvýše za dva měsíce.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zemědělští výrobci už s cenami šlapou na brzdu. Spotřebitelům ale potraviny dál zdražují

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme