Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V EU se v září kvůli covidu a nedostatku čipů prodalo nejméně aut za čtvrt století

Auto, ilustrační foto
Škoda Auto

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v září meziročně snížil o 23,1 procenta na 718 598 vozů. Jde o nejnižší počet za měsíc září od roku 1995.

Reklama

Pokles byl z velké části způsoben nedostatečnou nabídkou vozidel v důsledku přetrvávajícího globálního nedostatku polovodičů, který způsobila pandemie koronaviru. Informovalo o tom Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice byl pokles mírnější.

Tankování benzinu u čerpací stanice, ilustrační foto

Benzin i nafta v Česku dál prudce zdražují. Může za to plynová krize

Razantní růst cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic pokračuje. Ceny nafty i benzinu jsou nejvyšší od roku 2014. Důvod? Zdražující ropa z části podpořená i plynovou krizí v Evropě.

Přečíst článek

Největší evropské automobilové trhy zaznamenaly v září dvouciferný pokles. Itálie o 32,7 procenta, Německo o 25,7 procenta, Francie o 20,5 procenta a Španělsko o 15,7 procenta. Za první tři čtvrtletí počet nových registrací v Evropské unii meziročně vykazuje růst o 6,6 procenta na 7,53 milionu vozů.

V České republice se v září prodalo meziročně o 16,2 procenta méně nových osobních aut, celkem 14 165. Za prvních devět měsíců roku ale počet registrací vykazuje růst, a to o 9,1 procenta na 161 824.

Tesla prodala v září 56 006 vozů vyrobených v Číně, nejvíce od zahájení výroby v Šanghaji zhruba před dvěma lety a o 27 procent více než v srpnu.

Vzdor hlavní sezoně klesl v Číně prodej aut o pětinu, dařilo se Tesle

Prodej nových aut v Číně v září meziročně klesl o 19,6 procenta na 2,07 milionu vozů. Největší světový trh s automobily tak zaznamenal pátý měsíc poklesu po sobě, uvedl čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Výrobu narušuje dlouhodobý celosvětový nedostatek čipů a domácí krize v dodávkách energie. Prodal se ale opět více než dvojnásobek aut s alternativním pohonem, v Číně souhrnně označovaných jako NEV (New Energy Vehicles).

Přečíst článek

O třetinu méně

Z jednotlivých výrobců se v září obzvlášť nedařilo automobilce Daimler, která v Evropské unii meziročně prodala o 43 procent méně osobních aut. Ford měl nižší meziroční prodej o 38,5 procenta, Nissan o 35,9 procenta, Volvo o 33,4 procenta a skupina Stellantis o 29,9 procenta.

S minus 27,7 procenta zakončila září skupina Volkswagen. Za prvních devět měsíců roku byla ale v plusu 8,1 procenta, prodala téměř dva miliony vozů. Její české dceřiné firmě Škoda Auto v září klesl prodej o 40,8 procenta. Automobilka v Evropské unii prodala 30 489 vozidel. Od ledna do září Škoda Auto prodej mírně zvýšila, a to o 0,6 procenta na 406 119 vozů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme