Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé se při koncertu ušlapali. Live Nation a Travis Scott čelí žalobám o dvě miliardy dolarů

Lidé v Houstonu přinášejí svíčky a květiny k pomníčku, který vznikl k uctění obětí tragického koncertu festivalu Astroworld, při němž zahynulo v tlačenici deset lidí.
ČTK / AP Robert Bumsted
Dušan Kütner
duk

Největší pořadatel koncertů hudebních hvězd světové první ligy Live Nation, technologický gigant Apple a raper Travis Scott čelí žalobám v celkové výši dvě miliardy dolarů. Důvodem je úmrtí deseti a zranění téměř tří stovek lidí v tlačenici padesátitisícového davu při Scottově koncertu na festivalu Astroworld v americkém Houstonu přede dvěma týdny. Live Nation koncert pořádala, Apple Music vysílala a Scott byl jeho spolupořadatelem.

Reklama

Firmy a Scott jsou žalováni dosud 282 účastníky koncertu, kteří tvrdí, že byli zraněni, protože dav byl během koncertu „podněcován k šílenství“, uvedl server Bloomberg. „Žalovaní na této akci vydělali přemrštěné množství peněz a přesto se rozhodli omezit náklady, snížit náklady a vystavit účastníky riziku,” citovala agentura právníka Thomase J. Henryho, který mluvil.

Žalován byl také provozovatel stadionu NRG Park, kde se akce konala, a kanadský rapper a zpěvák Drake, jenž byl Scottovým hostem.

Tlačenice vypukla na koncertě jen několik minut po začátku Scottova vystoupení v přední části hlediště, kde se lidé nahrnuli k pódiu. Žalující mimo jiné tvrdí, že Scott a Drake burcovali dav a pokračovali ve vystoupení i poté, co se publikum vymklo kontrole, začal chaos a objevili se první zranění. Podle médií postižení lidé, kterým nestíhali pomáhat zdravotníci, žádali ochranku o pomoc, ale marně. Scott koncert nakonec dokončil.

Reklama

Google zaplatí ve Francii obří pokutu. Na poli on-line reklamy uplatňoval monopolní praktiky.

Nejen zlý Brusel. Google žalují i domovské Spojené státy

Skupina států USA vedená Texasem předložila upravenou žalobu na americkou internetovou společnost Google. Viní podnik, že využívá nátlakové praktiky a porušuje antimonopolní zákony, aby upevnil své dominantní postavení v oblasti digitální reklamy.

Přečíst článek

Live Nation mohl masakru zabránit, pokud by se na akci s umělcem známým tím, že provokuje fanoušky, náležitě připravil, tvrdí Henry. Scott – sám rodák z Houstonu – se v minulosti již dvakrát přiznal k obvinění z narušení veřejného pořádku za nabádání fanoušků, aby ignorovali bezpečnostní opatření a dostali se na pódium na koncertech v Chicagu v roce 2015 a v Arkansasu v roce 2017.

Společnosti Live Nation a Apple agentuře neodpověděly na zprávy s žádostí o komentář, nereagoval ani Scottův právník. Hlavní protagonista koncertu na událost reagoval nedlouho po tragédii delším vzkazem na Twitteru, ve kterém vyjádřil hlubokou lítost s tím, že postiženým rodinám a pozůstalým nabídl finanční pomoc. „Jsem naprosto zdrcen tím, co se stalo. Mé motlitby směřují k rodinám a ke všem, kteří byli postiženi událostmi na Astroworldu,“ uvedl mimo jiné Scott.

Google zaplatí ve Francii obří pokutu. Na poli on-line reklamy uplatňoval monopolní praktiky.

Nejen zlý Brusel. Google žalují i domovské Spojené státy

Skupina států USA vedená Texasem předložila upravenou žalobu na americkou internetovou společnost Google. Viní podnik, že využívá nátlakové praktiky a porušuje antimonopolní zákony, aby upevnil své dominantní postavení v oblasti digitální reklamy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Live Nation do Prahy přivezl řadu hvězd světové první ligy, mimo jiné i Rolling Stones.

Největší světový pořadatel koncertů Live Nation koupí rivala za 416 milionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme