Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Argentina vydělá více než Francie na svém případném vítězství ve fotbale

Největší argentinská hvězda Lionel Messi.
Profimedia.cz
Lukáš Kovanda

Jestliže dnes získá titul mistra světa ve fotbale Argentina, vydělá na tom více, než kolik vydělá Francie, připadne-li titul místo Argentiny jí. Vyplývá to z letošní studie Marka Mella z univerzity v britském Surrey. Ekonom využil data organizace OECD za celé období od roku 1961, aby zjistil, zda má vítězství mistrovství světa ve fotbale nějaký dopad na ekonomický výkon země vítězného mužstva. Má.

Reklama

Triumf na šampionátu obecně zapříčiňuje růst hrubého domácího produktu vítězné země minimálně o 0,25 procentního bodu (v porovnání s hypotetickou situací, kdy by k vítězství týmu dané země nedošlo) ve dvou čtvrtletích, která po triumfu následují.

Růst HDP v důsledku vítězství na fotbalovém mistrovství nastává zejména z důvodu nárůstu objemu vývozu triumfující země. Vždyť třeba zrovna dnešní finále bude sledovat polovina planety. Vítězství v zápase tak znamená obrovskou reklamu pro úspěšnější zemi. Taková reklama pak zvyšuje obecné povědomí o dané zemi, globálně ji zviditelňuje a upevňuje reputaci jejího zboží či služeb.

Vzhledem k tomu, že argentinské zboží a služby se těší horší pověsti než francouzské, zlepšení reputace, které by v případě dnešního triumfu nastalo, bude výraznější než právě v případě zboží a služeb francouzských. Zároveň platí, že Francie titul obhajuje. Její vítězství tak bude méně překvapivé. I proto bude v případě triumfu pozitivní dopad na francouzský export slabší než na export argentinský. 

Argentina by případným vítězstvím získala ekonomicky více než Francie také z toho důvodu, že její profilace jakožto exportéra je podobná profilaci brazilské. Přitom brazilský export se dočkal historicky mimořádného růstu v reakci na vítězství ve fotbalovém šampionátu, když jej země dosáhla roku 2002.

Francii může těšit alespoň to, že příznivý dopad na ekonomiku a „vizibilitu“ má dle starší studie z roku 2014 i samotný postup do finále, a dokonce do semifinále. Takže pozitivní impuls by měly zaznamenat také ekonomiky Chorvatska a zejména Maroka, které je dosti nečekaným účastníkem letošního semifinále. 

Vítězstvím by Messi a spol. pomohli i ekonomice Argentiny

Inflace v Argentině se blíží sto procentům. Vítězství Messiho a spol. by zemi pomohlo

Vedle sportovního úspěchu by výhra v nedělním finále mistrovství světa v Kataru ve fotbale mohla Argentině přinést i ekonomickou vzpruhu. Messi a spol. mohou Argentincům přinést nekonečnou radost a pomoci krotit obří inflaci.

Přečíst článek

Mistrovství světa ve fotbale 2022 v Kataru (ilustrační foto)

Češi během mistrovství světa ve fotbale prosázeli už přes dvě miliardy

O fotbalové mistrovství světa v Kataru je u sázkařů velký zájem a během základních skupin, které dnes končí, přesáhly sázky dvě miliardy korun. Někteří sázející si přišli i na více než dvoumiliónové výhry. Vyplývá to z informací sázkových kanceláří.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vítězstvím by Messi a spol. pomohli i ekonomice Argentiny

Inflace v Argentině se blíží sto procentům. Vítězství Messiho a spol. by zemi pomohlo

Přečíst článek
Radost saúdskoarabských fanoušků po výhře jejich týmu nad favorizovanou Argentinou na MS v Kataru 22. listopadu 2022.

Saúdové mají po výhře nad Argentinou státní svátek. Vzpruha pro vládní plány na méně ropy a více zábavy

Přečíst článek
Messiho fotbalový titul argentinskou ekonomiku nespasil. Inflace překročila sto procent

Messiho fotbalový titul argentinskou ekonomiku nespasil. Hyperinflace překročila sto procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme