Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Optimismus v české ekonomice opadá. Na vině je zdražování

Automobilový průmysl, ilustrační foto
Volvo Car Group

Důvěra v českou ekonomiku se v srpnu meziměsíčně snížila o 1,1 bodu na 98,6 bodu. Klesla podruhé v řadě, v červenci to ale bylo o 4,3 bodu.

Reklama

V srpnu se zhoršila důvěra v případě podnikatelů, což ovlivnil vývoj v průmyslu a cestovním ruchu. Naopak u spotřebitelů důvěra vzrostla. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským srpnem jsou všechny indikátory na vyšší úrovni.

„Nálada spotřebitelů je tak o šest procent nad dlouhodobým průměrem let 2003 až 2020. Příznivý vývoj je dán tím, že zatím nedochází k markantnímu zdražování položek, na něž jsou spotřebitelé obzvláště citliví, jako jsou potraviny,” uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Enormní zdražování zatím zasahuje položky, na které lidé nejsou tak citliví, jako jsou stavebniny, auta, ojetiny, ale také třeba elektronika. Zdražování ovšem není u konce, ani právě ve segmentu elektroniky,” dodal.

Důvěra v ekonomiku u podnikatelů v srpnu klesla o 2,2 bodu na 97,1 bodu. „Na rozdíl od předešlého měsíce byla srpnová důvěra podnikatelů výrazně ovlivněna kromě pokračujícího poklesu sentimentu v průmyslu i snížením důvěry ve službách, zejména v odvětvích přímo nebo nepřímo navázaných na cestovní ruch a částečně průmysl,” uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Bytová výstavba, ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi budou mít i nadále dražší hypotéky než třeba Slováci

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci poskočila nejvýrazněji od roku 2018, a to na 2,23 procenta z červnových 2,13 procenta. Dramatického zdražování hypoték se však Češi obávat nemusí.

Přečíst článek

Příliš velká očekávání

Celkově podle analytika ČSOB Petra Dufka výsledky neukazují návrat všeobecného pesimismu. Podle něj jde spíš o zkrocení dřívějšího optimismu, který byl spojený s velkým očekáváním po rozvolnění protipandemických opatření. „Mírný pokles optimismu koresponduje s problémy s dodávkami v průmyslu a obchodě a s nenaplněnými očekáváními ve službách. Z průzkumu rovněž vyplývá, že firmy počítají s dalším růstem cen, kterého se zase obávají spotřebitelé. V každém případě nálada v ekonomice zůstává stále pozitivní a měla by se proto pozitivně odrazit i ve výsledcích ekonomiky za třetí čtvrtletí,” uvedl Dufek.

Rovněž ekonom Komerční banky Michal Brožka se domnívá, že i přes srpnový pokles se celková důvěra v ekonomiku nachází na předpandemických úrovních ukazujících expanzi ekonomiky. „Rizikem pro vývoj v dalších měsících je varianta delta a v případě průmyslu a stavebnictví dostupnost výrobních vstupů,” uvedl.

Mezi průmyslovými podniky se důvěra snížila o 1,6 bodu na 97,1 bodu. Podruhé za sebou klesl podíl podnikatelů, kteří očekávají v příštích třech měsících růst tempa výrobní činnosti. Je tak na svém pětiměsíčním minimu. Důvěra podnikatelů v obchodu klesla o 2,3 bodu na 102,4 bodu, ve službách pak o 3,4 bodu na 94,2 bodu.

dělníci

Úroky se drží nízko. Investice do nemovitostí se stále vyplatí

Stavební spořitelny mají našlápnuto k rekordnímu roku. Jen do konce července poskytly úvěry za téměř 65 miliard korun.

Přečíst článek

Obavy z nezaměstnanosti klesly

V případě stavařů se důvěra v ekonomiku naopak zvýšila o 2,4 bodu na 116,4 bodu. „Popáté v řadě vzrostl podíl podnikatelů očekávajících zvýšení cen stavebních prací. Výsledné saldo tohoto ukazatele se tak dostalo na nejvyšší hodnotu od října 2008,” uvedla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů.

U spotřebitelů se důvěra meziměsíčně zvýšila o 4,1 bodu na 106 bodů. Nižší byl podíl lidí, kteří očekávají v příštích 12 měsících zhoršení celkové ekonomické situace. Přibylo naopak těch, kteří čekají zlepšení vlastní finanční situace. Obavy z růstu nezaměstnanosti po červencovém zvýšení mírně klesly. „Počet respondentů obávajících se růstu cen zůstal i v srpnu výrazně vysoký,” dodali statistici.

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a gastropodnikatel

Zdeněk Pohlreich: Lidé si neváží práce. A stát je v tom podporuje

Z televize už trošku vycouval. Nestíhal se starat o vlastní restaurace. Zdeněk Pohlreich přesto zůstává největší celebritou mezi tuzemskými kuchaři. Byl vidět i v době covidu, když vařil pro hasiče nebo sestřičky. Že by mu to zvedlo popularitu, si však nemyslí. Své podniky přesto udržel naživu. Tak trochu státu navzdory.

Přečíst článek

Euro - Ilustrační fotka

Německá ekonomika se zotavuje. Růst nadále blokují problémy s dodávkami

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 1,6 procenta po dvouprocentním poklesu v prvním kvartálu. Ve své zpřesněné zprávě to oznámil spolkový statistický úřad.

Přečíst článek

>>>>>> Zajímá vás česká ekonomika? Čtěte naši rubriku Money. <<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
V areálu brněnského výstaviště začala trojice stavebních a nábytkářských veletrhů Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Mobitex, 2. března 2023. Ekonomika.

Lukáš Kovanda: Nálada českých spotřebitelů se v březnu přestala zlepšovat. Bojí se vleklé vysoké inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme