Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německá ekonomika se zotavuje. Růst nadále blokují problémy s dodávkami

Euro - Ilustrační fotka
Pexels

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 1,6 procenta po dvouprocentním poklesu v prvním kvartálu. Ve své zpřesněné zprávě to oznámil spolkový statistický úřad.

Reklama

Mírně tak upravil svůj odhad z konce července, kdy uváděl růst o 1,5 procenta. Úřad zároveň informoval, že rozpočtový schodek Německa v prvním pololetí podle předběžných výpočtů dosáhl 80,9 miliardy eur (téměř 2,1 bilionu korun), což je 4,7 procenta HDP. To představuje druhý nejvyšší deficit za první pololetí od znovusjednocení země v roce 1990.

Schodek se zvýšil ze 47,8 miliardy eur v loňském prvním pololetí. „Opatření přijatá v rámci boje proti koronaviru nadále výrazně zatěžují vládní finance,” uvedl Stefan Hauf ze statistického úřadu. Německá centrální banka v pondělí předpověděla, že v letošním roce by rozpočtový deficit navzdory oživení ekonomiky mohl překročit pět procent HDP, zatímco loni činil 4,5 procenta HDP.

Evropská centrální banka, ilustrační foto

Podnikatelská aktivita v eurozóně roste nejrychleji za 21 let

Podnikatelská aktivita v eurozóně v srpnu pokračuje v silném růstu, jeho tempo jen mírně zpomalilo z 20letého maxima dosaženého v červenci, uvedla organizace IHS Markit. Rychlé tempo očkování umožňuje dalším podnikům obnovovat aktivity a poskytuje větší volnost spotřebitelům.

Přečíst článek

Problémy v dodavatelském řetězci

Německé hospodářství začátkem letošního roku zasáhla nová opatření proti šíření koronaviru. Propad HDP v prvním čtvrtletí byl ale podle dnešních údajů statistického úřadu o něco mírnější, než předpokládala červencová zpráva. V té statistici pokles odhadovali na 2,1 procenta.

Ve druhém čtvrtletí ekonomika těžila z postupného uvolňování opatření proti koronaviru. Hospodářský růst nicméně brzdí problémy v dodavatelském řetězci.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Mezinárodní měnový fond (MMF) v červenci potvrdil, že v letošním roce počítá s růstem německé ekonomiky o 3,6 procenta po loňském propadu o 4,8 procenta. Odhad hospodářského růstu na příští rok pak měnový fond zlepšil na 4,1 procenta z dříve předpokládaných 3,4 procenta.

Petr Kellner

Viliam Buchert: Kam se vydá PPF bez Kellnera? Zatím nevíme

Skupina PPF neprožívá nejlepší časy. Její zakladatel a někdejší většinový majitel Petr Kellner v březnu tragicky zahynul a PPF se podle nové výroční zprávy loni poprvé v historii propadla do ztráty. Jakým směrem se teď vydá?

Přečíst článek

ilustrační foto

ČNB zlepšila prognózy. Dluh přesto výrazně poroste

Česká národní banka očekává letos nárůst deficitu veřejných financí na 7,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 6,1 procenta.

Přečíst článek

>>>>>> Zajímají vás finance? Víc se dozvíte v naší rubrice Money. <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme