Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Opozice navrhla razantnější růst rodičovského příspěvku, ten se může dostat až na 400 tisíc

Opozice navrhla razantnější růst rodičovského příspěvku
ČTK
 ČTK

Opoziční hnutí ANO a SPD navrhla razantnější růst rodičovského příspěvku, a to až o 100 tisíc korun na 400 tisíc korun. Pozměňovací návrhy předložili poslanci opozice v druhém sněmovním čtení vládní novely, která dávku zvyšuje z nynějších 300 tisíc korun na 350 tisíc korun.

Reklama

Růst se má týkat jen dětí narozených od ledna příštího roku, což je rovněž cílem opozičních výtek a úprav. Několik koaličních poslanců chce vyšší příspěvek pro vícerčata. O podobě předlohy bude Sněmovna hlasovat za zhruba dva týdny.

Opozice zdůvodňuje své návrhy na vyšší růst rodičovského příspěvku inflací z posledních let. Poslanec ANO Aleš Juchelka chce, aby dávka činila 400 tisíc korun, nebo aspoň 375 tisíc korun. Poslankyně SPD Lucie Šafránková nabídla několik možnosti, od 360 tisíc korun do 400 tisíc korun. Kabinet ve zdůvodnění své předlohy uvedl, že navrhuje zvýšit příspěvek o polovinu inflace zaznamenané od ledna 2020 do letošního března, tedy o 16,5 procenta.

Stávající budova onkologie v areálu Fakultní nemocnice v Motole, ke které bude přistavěno onkologické centrum

Brno má onkologický ústav, Praha bude mít institut. Za 4,5 miliardy

Ve pražské Fakultní nemocnici Motol začala stavba Českého onkologického institutu - Motolského onkologického centra. Stavba za 4,5 miliardy korun je dotovaná z Národního plánu obnovy, z peněz EU jde přes 3,7 miliardy korun. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že spolu s Masarykovým onkologickým institutem v Brně bude zařízení zajišťovat nejspecializovanější péči a výzkum.

Přečíst článek

V případě narození dvojčat a vícerčat je dávka ze zákona o polovinu vyšší, podle vládního návrhu by tedy činila 525 tisíc korun. Opoziční varianty by sumu zvedly z nynějších 450 tisíc korun na 540 tisíc korun až 600 tisíc korun. Koaliční poslanci Šimon Heller (KDU-ČSL), Hana Naiclerová a Eliška Olšáková (obě STAN) navrhli, aby se příspěvek u dvojčat a vícerčat zvyšoval příspěvek o 100 procent. Byl by podle vládního návrhu 700 tisíc korun.

Miliardová zátěž pro rozpočet

Dopady schválení vládního návrhu na státní rozpočet by představovaly příští rok podle důvodové zprávy zhruba 400 milionů korun. O rok později by to bylo 2,2 miliardy korun, v roce 2026 přibližně čtyři miliardy korun a v dalších letech 5,5 miliardy korun.

Opozice nabídla také úpravy, kterými by dávka vzrostla i rodinám s malými dětmi do čtyř let věku narozenými před lednem příštího roku. SPD chce navíc každoroční automatickou valorizaci příspěvku podle růstu cen a chce také zachovat možnost čerpání příspěvku do čtyř let věku dítěte, když kabinet navrhl zkrátit dobu o rok. Podle vlády je tříletá doba dostačující. „Odpovídá době rodičovské dovolené a zejména době, po kterou je fakticky většinově čerpán rodičovský příspěvek,“ stojí v důvodové zprávě. Opatření by mohlo podle ní zvýšit výběr přímých daní a odvodů, pokud se budou rodiče dříve vracet do práce.

Větrníky na Karlovarsku

Dalibor Martínek: Větrné elektrárny nám vykrádají peněženky. K ničemu jinému nejsou

Na náhorních planinách Krušných hor přibylo za pár let několik desítek větrných elektráren. Vrcholky hor jsou už poseté větrníky, které, když fouká, otáčejí vrtulemi a vydávají charakteristický, temný a pravidelný zvuk. Takové nízké „vžum“. Stále nové elektrárny staví například Daniel Křetínský, majitel fotbalové Sparty, miliardář. Svůj zájem má v Krušných horách i státní ČEZ, který zase musí plnit kritéria na podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Přečíst článek

Předloha má v dalších částech zjednodušit komunikaci s úřady práce. Žadatelé o příspěvek na bydlení i jeho příjemci by nemuseli dokládat své náklady na energie. Úředníci by si je zjistili sami od dodavatele plynu či elektřiny. Zpřesnění čeká pravidla pro dokládání nároku na příspěvek dvakrát ročně a počítá se s urychlením vyřizování. Změny mají snížit administrativu a ulevit přetíženým úřadům práce. Nově lidé nebudou muset kvůli dávkám dodávat úřadu ani potvrzení od školy o nezaopatřenosti dětí. Údaje získá z registru zdravotního pojištění. Autoři předlohy ale zdůraznili, že lidé dál budou moci dodávat vše i papírově.

Sociální výbor chce celkovou úpravou prodloužit i na příští rok možnost vyplácení příspěvku na bydlení i žadatelům, kteří trvale pobývají v rekreačních budovách. V případě dávek v hmotné nouzi má předloha umožnit lepší zjišťování majetku žadatele. S menšími změnami by se měla prodloužit nynější podpora ukrajinských uprchlíků. Zákon založí také možnost spolupráce úřadu práce s držitelem poštovní licence, aktuálně tedy s Českou poštou. Skupina koaličních poslanců v čele s Jiřím Navrátilem (KDU-ČSL) chce o rok do konce roku 2024 prodloužit období, v němž mohou nejmenším dětem poskytovat pobytové služby zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme