Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nová mutace omikron může vyřešit plynovou krizi v Evropě

Plyn, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Nová varianta covidu, jež nově dostala jméno omikron, může srazit ceny plynu v EU, a vyřešit tak probíhající energetickou krizi starého kontinentu. Ale za cenu, která je až příliš vysoká.  

Reklama

Včera spekulace o nové variantě, která se objevila v Jižní Africe, pořádně otřásly trhy. Ropa Brent se propadla o více než jedenáct procent, tedy nejvýrazněji od loňského propuknutí pandemie. Když padá ropa, dochází také k poklesu cen plynu, neboť jde z hlediska trhu o svým způsobem „propojené nádoby“. Velkoobchodní cena plynu v EU se tak během včerejšího obchodování propadla o více než pět procent.  

Ropa, plyn, ale i další energie či jejich zdroje citelně zlevňují, neboť trhy se v souvislosti s novou variantou covidu obávají rozsáhlejšího omezování světové dopravy i přepravy a dalších plošných ekonomických uzávěr, včetně těch průmyslových. Ty by pochopitelně vedly ke značnému poklesu poptávky po energiích. Obchodníci s ropou i plynem proto včera masivně naskočili na výprodejní vlnu, a srazili tak cenu. 

Restauracím klesají tržby. Z kopýtka si ale Češi vyhodili předvečer svátku 17. listopadu

Listopadové zpřísnění protipandemických opatření přineslo gastro provozům citelný propad tržeb. Vyplývá to z údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemských gastro podniků. Výjimku ovšem představovaly ve třetím listopadovém týdnu noční kluby a bary, kde tržby překvapivě vyskočily až k říjnové úrovni.

Přečíst článek

Potopí nová mutace trhy?

Trhy jsou však známé tím, že mají tendenci k přehnané prvotní reakci. Včerejší mohutné výprodeje energetických aktiv se tak nemusí protáhnout do příštího týdne. Zejména tehdy ne, pokud by se třeba už nyní o víkendu objevily ohledně omikronu uklidňující zprávy.  

Pokud však budou další zprávy nadále znepokojivé, pokud se nová varianta bude projevovat jako celkově znatelně nebezpečnější než varianty dosavadní, ropa i plyn budou nadále citelně zlevňovat. Tím by se vyřešila evropská energetická krize. Ovšem za cenu, kterou by nikdo raději nikdo soudný dobrovolně neplatil. 

Jan Sadil

Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil

Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.

Přečíst článek

Pokud je totiž omikron tak nebezpečný, že potopí trhy, představuje jeho nástup událost srovnatelnou s loňským propuknutím celé pandemie. Přinesl by tedy další plošné uzávěry, neboť stávající vakcíny by se projevily jako neúčinné. 

Přinesl by další dluh a chudnutí nás všech. Trhy by se prudce propadly. Koruna by oslabila, ale ropa též, takže ve výsledku by motoristům v ČR značně zlevnily pohonné hmoty. Tak jako loni na jaře. Jenže k čemu jim to bude, když opět nastane doba lockdownů a plošných ekonomických uzávěr, včetně těch v oblasti silniční dopravy? 

Hamé, paštiky, Májka, potraviny, výroba
video

K vlně zdražování potravin se od ledna přidá i Orkla s Hamé

K trendu zdražování své produkce se k největším tuzemským výrobcům potravin v čele s Agrofertem či Madetou přidá i skupina Orkla včetně značek spadajících pod dřívější společnosti Hamé a Vitana. Učiní tak od ledna. „Cenové úpravy se budou lišit podle jednotlivých produktových kategorií,“ řekl serveru newstream.cz mluvčí Orkly Milan Linka. „Důvodem je bezprecedentní nárůst cen potravinářských komodit, obalových materiálů, nákladů na dopravu, logistiku, energie a dalších nákladů na lokální výrobu,“ dodal.

Přečíst článek

Přístav Čína, covid, dezinfekce

Izolace Číny před světem zesiluje. Nejen ve vztahu ke covidu

Čína stupňuje politiku nulové tolerance. Nikoli však pouze ve vztahu k šíření epidemie covidu. Nákaza jen přiživila budování „čínské bubliny” izolující se od nežádoucích vlivů Západu. A Hongkong vezme s sebou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Epidemie covidu v Číně sílí

Dominik Rusinko: Čína se učí žít s virem. Jde o nejzásadnější makro událost roku 2023

Přečíst článek
Petr Partsch 3, Linde

Šéf Linde Gas Petr Partsch: Jen za elektřinu letos zaplatíme miliardu. A příští rok bude náročnější

Přečíst článek
Elektrárna, ilustrační foto

Spotřeba energií ve světě je na úrovni před pandemií. Uhlí se spálilo nejvíce za osm let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme