Restauracím klesají tržby. Z kopýtka si ale Češi vyhodili předvečer svátku 17. listopadu
Listopadové zpřísnění protipandemických opatření přineslo gastro provozům citelný propad tržeb. Vyplývá to z údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemských gastro podniků. Výjimku ovšem představovaly ve třetím listopadovém týdnu noční kluby a bary, kde tržby překvapivě vyskočily až k říjnové úrovni.
Tržby gastro podniků v listopadu padají. Výjimku tvořily pouze noční kluby a bary v druhém týdnu měsíce.
„Ve středu 17. listopadu byl svátek, takže v úterý večer se lidé podle dostupných dat chovali podobně jako v pátek, kdy bývají v nočních podnicích nejvyšší tržby. Informace o plánovaných zpřísněních navíc řadu lidí mohla motivovat, aby ještě rychle vyrazili na drink,“ míní ředitel Dotykačky Petr Menclík. Uvedený nárůst byl podle něj ale jen nárazový a o to větší bude nyní následovat propad.
Erteple, kobzole, či zemáky. Do poloviny 17. století se brambory objevovaly pouze na stolech boháčů jako vybraná pochoutka. Až posléze se staly především jídlem chudých. Popularitu potravině pocházející z Jižní Ameriky přinesly v moderní době třeba hranolky, a že nejde jen o přílohu teď ukazuje i nový podnik na pražské Pankráci. Ten se jmenuje jak jinak než Brambory.
Jídlo chudých? Nikoliv, nová restaurace na bramborách postavila koncept
Enjoy
Do restaurací chodilo o čtvrtinu méně lidí
S výjimkou zmíněných nočních klubů a barů byl mezitýdenní pokles tržeb vidět napříč všemi ostatními gastro formáty. „Například do restaurací v třetím listopadovém týdnu chodilo bezmála o čtvrtinu míň lidí než v polovině října. Jejich tržby se propadly o pětinu,“ dodává Menclík.
Propad tržeb potvrzuje i jeden ze spolumajitelů sítě Together David Petřík. Zatímco po létě byly výsledky pro podniky spadající pod tuto značku uspokojivé, po zpřísnění podmínek, kdy do gastro zařízení mohou jen hosté s očkováním nebo s potvrzením o prodělaném covidu, se tržby propadly o 20 a v některých podnicích až o 30 procent.
Vlivem zpřísnění protipandemických opatření přijdou do konce letoška jejich provozovatelé podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy zhruba o pět miliard korun.
Ještě výraznější propad by mohl gastro segment zachvátit v případě dalšího zpřísnění protipandemických opatření, které již avizoval ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO), a to omezení večerního a nočního provozu rastauračních zařízení. K tomu má dojít od pátku 26. listopadu. Restaurace, bary či kluby budou muset mít pozavřeno mezi 22:00 a 05:00. V obchodních centrech si budou moci lidé vzít jen jídlo s sebou, konzumace v jídelních zónách bude zakázána. Neplatí to pro oddělené prostory restaurací. Lidé nebudou smět na veřejnosti pít alkohol.
Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují a následují tak trend ze zahraničí. Průměrné ceny másla, eidamu, mouky či cukru byly na začátku listopadu podle dat Českého statistického úřadu nejvyšší od ledna 2019, kdy statistici data v aktuální podobě zveřejňují. K hlavním důvodům patří mimo jiné rychle rostoucí ceny energií, pohonných hmot obalů a obecně vysoká inflace a nedostatek pracovníků. A co hůře – levněji jen tak hned nebude. Třeba největší potravinářsko-zemědělský subjekt v Česku, skupina Agrofert, od ledna zdraží produkci až o patnáct procent.
Kilo másla přes dvě stě. Ceny základních potravin jsou na maximech – a bude hůř
Money
Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.
Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil
Money
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofa Tomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.