Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci ztratili zájem o návštěvu Prahy. Bojí se nezvládnutého covidu

Václavské náměstí v Praze
Dušan Kütner / Newstream
Lukáš Kovanda

Němci letos v létě povážlivě ztratili zájem o turistiku v Česku, a to nejen v jeho hlavním městě. Přetrvává v nich strach z covidu a nezvládnuté epidemiologické situaci v tuzemsku. Díky historicky rekordní domácí turistice Čechů ale byla letošní letní sezóna čtvrtá nejúspěšnější v historii.

Reklama

Letošní léto bylo rekordní z hlediska zájmu o ubytování v tuzemských hotelech, hostelech i kempech ze strany obyvatel ČR. Od července do září se v nich totiž uskutečnilo 16,2 milionu přenocování obyvatel ČR. Zahraniční hosté vykazují za stejnou dobu zhruba 3,2 milionu přenocování, což je pochopitelně stále hluboce pod dlouhodobým průměrem. Vždyť v předpandemických letech se v ČR v červenci až září uskutečňovalo zhruba 7 až 8,5 milionu přenocování zahraničních návštěvníků.  

Právě značný zájem o cestování a ubytovávání se v domovině, tedy zájem Čechů o tuzemský turistický ruch, je hlavní příčinou toho, proč letošní léto je z hlediska počtu přenocování v ubytovacích zařízeních v ČR čtvrté nejúspěšnější v historii. Úspěšnější jsou z daného hlediska pouze letní sezóny předpandemických let 2017, 2018 a 2019. Ale třeba v letech 2015 nebo 2016 byl už celkový počet přenocování v měsících červenci a září nižší než letos ve témže období roku. 

Praha

Cestovní ruch nejvíce utrpěl v Praze. Nedojeli Číňani

Turistický ruch v Česku vykázal v letošním druhém čtvrtletí známky zotavení, ovšem jen v meziročním porovnání. Ve srovnání s druhým čtvrtletím předpadnemického roku 2019 je turistický ruch v ČR stále v těžké křeči.  

Přečíst článek

Zájem Čechů o domácí „luhy a háje“ tedy opravdu ve vysoké míře dokázal kompenzovat úbytek zahraničních hostů. Ti sice vykázali více přenocování než v kritickém loňském roce, ale stále to nestačilo na návrat do normálu. Celkový objem návštěvnosti tak letos v létě skončil na úrovni 90 procent v porovnání s předcovidovým rokem 2019, což je vzhledem k podmínkám uspokojivý výsledek. Je klíčovým důvodem, proč dosud neregistrujeme rozsáhlejší krachy a ukončení činnosti gastronomických podniků nebo ubytovacích zařízení, jichž se během pandemických uzavírek mnozí obávali.

Z lesa zpět do města 

Velký skok oproti loňskému létu zaznamenala z regionálního hlediska v turistické návštěvnosti zejména Praha. Zatímco loni v létě utíkali lidé do přírody, takže například kempy „praskaly ve švech“, letos se již tolik neobávali návštěvy velkých měst včetně právě české metropole, a to platí jak pro české, tak zahraniční turisty. Zatímco tedy kempy zaznamenaly letos od července do září takřka čtyřprocentní meziroční pokles turistických příjezdů, Praha vykazuje nárůst turistického zájmu o více než 40 procent. S postupujícím očkováním a zlepšováním pandemické situace zkrátka už lidé necítí takovou potřebu uchýlit se do přírody, „utéci z města“, a minimalizovat tak riziko nákazy.  

Soukromý tryskáč, ilustrační foto

Zlaté časy private jetů. Létají víc než před covidem

A poptávka po službách aerotaxíků stále roste, navzdory částečnému oživení letecké dopravy.

Přečíst článek

Zájem o návštěvu ČR ale oproti loňskému létu povážlivě ztratili Němci, kterých se ubytovalo o takřka deset procent méně než loni. Loni pro ně bylo blízké, sousední Česko často „volbou z rozumu“, a to právě pro svoji blízkost a relativní láci. Letos už se Němci nebáli cestovat do vzdálenějších míst, takže paleta jejich možného výběru, kam zamířit, byla pestřejší.

Navíc Česko pandemii loni na podzim a letos na jaře v mezinárodním kontextu příliš nezvládalo, což pošramotilo jeho pověst právě i v povědomí německých turistů. Ti tak mnohdy raději zvolili destinaci s méně zhoršenou reputací, protože samozřejmě i letos – navzdory postupujícímu očkování – zvažovali riziko nákazy.   

Zájem o luxusní dovolené vzrostl

Covid vystřelil zájem o luxusní dovolené. Před davy bohatí utíkají i na jižní pól

Soukromý tryskáč, ostrov nebo jachta jsou hlavními prioritami pro čím dál větší počet cestovatelů. Segment luxusních dovolených během pandemie nebývale narostl a stejně tak i zisky cestovních kanceláří, které je zajišťují.

Přečíst článek

Rekonstrukce hradu Helfštýn.

Prestižní architektonickou cenu získala výjimečná rekonstrukce hradu Helfštýn

Prestižní ocenění, Českou cenu za architekturu, udělované letos již pošesté, získali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r za návrh rekonstrukce hradu Helfštýn.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat nejméně tři roky

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat roky. Za úpadkem stojí i dobré vztahy s Tchaj-wanem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme