Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Naděje pro věřitele Sberbank? Fipox opět nabídla společnosti LitFin odkup její pohledávky

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Skupina Fipox zopakovala společnosti LitFin, jedinému z věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ, který se odvolal proti plánovanému vyplacení podstatné části pohledávek, nabídku odkoupení jeho pohledávky v hodnotě 100 procent. Cílem skupiny je okamžité stažení odvolání a odblokování výplaty 57 miliard korun 15 300 věřitelům. LitFin žádnou nabídku Fipoxu neobdržela a ani jinak nezaznamenala, proto se k ní podle partnera firmy Ondřeje Tylečka nemůže nijak vyjádřit.

Reklama

Fipox společnosti LitFin nabízí uspokojení pohledávek ze 100 procent, tedy za jejich nominální hodnotu 27,6 milionu korun. Nabídka je závazná do 12. ledna včetně. Úhradu úplaty za postoupení pohledávky je připravena vypořádat bezodkladně. „Věříme, že tuto nabídku důkladně zvážíte i s ohledem na skutečnost, že se k vaší argumentaci brojící proti částečnému rozvrhu nikdo další nepřipojil. Vaše společnost tak zůstává ve své pozici osamocená,“ uvedl v nabídce advokát Fipoxu Marek Hejduk.

Insolvenční správkyně Sberbank CZ počátkem prosince 2023 oznámila, že nemůže přistoupit k výplatě věřitelů Sberbank, kterou plánovala zahájit do konce roku. Jako důvod uvedla to, že LifFin podala odvolání proti výplatě formou částečného rozvrhu, který 13. listopadu schválil insolvenční soud. Ten povolil výplatu 57 miliard korun formou částečného rozvrhu 15 300 věřitelům Sberbank CZ ve výši 95 procent jejich pohledávek. Proti rozhodnutí mohl každý věřitel podat odvolání.

Tomáš Jandík, Reico

Tomáš Jandík: Otevírá se okno pro investice do nemovitostí. Než ECB začne snižovat sazby

Kdo má aktuálně kapitál, dokáže zajistit lépe dlouhodobé příležitosti. Až klesnou sazby ECB, hodnota nemovitostí opět poroste, říká Tomáš Jandík, místopředseda představenstva REICO Investiční společnost České spořitelny. Společnost je největším českým fondem, který investuje do nemovitostí. A svým klientům dokáže solidně zhodnotit jejich peníze. REICO IS ČS drží víc než dvacet prémiových nemovitostí v Česku, na Slovensku a vydala se nakupovat i do Polska. Teď, když ČNB poprvé po roce a půl snížila sazby, nastal podle Jandíka čas nakupovat.

Přečíst článek

Ředitel skupiny Fipox Tomáš Vavřík tehdy uvedl, že je nefér, aby si jeden z věřitelů z nejasných důvodů bral více než 15 300 věřitelů jako rukojmí a odsouval tím zahájení výplaty všem zbývajícím věřitelům na neurčito. „Proto jsme se rozhodli, že nabídneme dané firmě i to, co veřejně proklamuje jako svůj požadavek, tedy stoprocentní pokrytí jejich pohledávky za 27 milionů korun. Současná taktika tohoto věřitele se nám jeví jako čistě účelová a šikanující tisíce subjektů,“ dodal.

LitFin na to reagovala prohlášením, že nepovažuje nabídku Fipoxu na odkup pohledávky vzhledem k jejímu konkurenčnímu postavení, nevhodnému způsobu komunikace a negativním referencím za důvěryhodnou. Důvodem odvolání bylo podle LitFinu to, že malé věřitele rozhodnutí o povolení částečného rozvrhu krátí na jejich právech, jelikož částka, která jim má být podle částečného rozvrhu vyplacena, není v souladu s jejich nároky.

Logo Sberbanky na její pobočce v Moskvě

Kde vezme Rusko peníze na Putinovu válku? Ve hře je i privatizace Sberbank

Největší ruská banka Sberbank by mohla být atraktivním kandidátem pro privatizaci. Dnes to podle agentury Reuters uvedl její šéf German Gref. V podniku má více než poloviční podíl ruský stát. Moskva, které se vyhýbá západní kapitál, hledá způsoby, jak posílit rozpočtové příjmy, protože zvyšuje výdaje na financování své války na Ukrajině.

Přečíst článek

Skupina Fipox zastřešuje firmy z developmentu, stavebnictví a energetiky. Hodnota investic skupiny přesahuje 13 miliard korun. S účastí ve 12 společnostech působí v pěti zemích. Na trhu se pohybuje více než 14 let.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem předloňského srpna. Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sberbank

Zkažené Vánoce věřitelů Sberbank. Insolvenční správkyně nemůže zahájit jejich výplatu

Přečíst článek
Sberbank

Věřitelé Sberbank se dočkají svých peněz. Letos by mohli dostat drtivou většinu pohledávek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme