Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na zvýšení platů prostě nemáme, tvrdí třetina z oslovených zaměstnavatelů

Celkové výdaje na zdravotnictví, což samozřejmě nejsou jen platy lékařů, se loni zvýšily o víc než deset procent na 650 miliard korun
iStock

V reakci na aktuální ekonomickou situaci je připravena plošně během letoška zvýšit mzdu zaměstnancům pětina tuzemských firem. Na 13 procent podniků bude zvyšovat platy vybraným pracovníkům. Vyplývá to z průzkumu společností Edenred a Recruitment Academy z konce května mezi 123 podniky. Naproti tomu růst mezd se zdůvodněním, že na to nemají nyní zdroje, zcela vylučují tři z deseti firem. Podle Českého statistického úřadu se reálně, tedy po zahrnutí inflace, v prvním čtvrtletí snížila mzda 94 procentům všech zaměstnanců v ČR.

Reklama

Další firmy podle průzkumu zvyšování mezd zvažují. Podle čtvrtiny z nich je mzdový růst pravděpodobný, ale firmy jej ještě budou zvažovat s ohledem na aktuální ekonomický vývoj. Růst mezd se zdůvodněním, že na to nemají nyní zdroje, zcela vylučují tři z deseti firem.

Podniky přitom přiznávají, že z velké části vycházejí vstříc tlaku zaměstnanců, kteří si o vyšší platy říkají. Na 27 procent firem označilo ke konci května žádosti za velmi časté s tím, že na své vedení se takto obrátila již více než čtvrtina všech zaměstnanců. U dalších firem je počet žádostí menší, ale jen 14 procent podniků se s mzdovým požadavkem v posledních týdnech neobrátil žádný pracovník.

Lidé chtějí přidat, tlak na zaměstnavatele sílí

„Vysoký počet žádostí o růst mezd je naprosto logický v situaci, kdy v Česku klesá reálná mzda a zhoršuje se tak životní úroveň zaměstnanců. Firmy ale mají i další nástroje, jak v současné složité situaci řešit složitou situaci pracovníků. Jde zejména o benefity, které vycházejí výhodněji než prosté navýšení mzdy,” uvedla členka vedení Edenredu zodpovědná za firemní vztahy Aneta Martišková. Zvýšit příspěvky právě na zaměstnanecké benefity je nyní rozhodnuto osm procent firem.

Premiér České republiky Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Česko míří do krize, jakou nepamatuje

Lidem v Česku letos klesne životní úroveň nejvýrazněji od vzniku republiky v roce 1993. Potvrzují to nejnovější čísla ČSÚ k vývoji reálných mezd. Frustrace a nespokojenost obyvatelstva, zejména sociálně zranitelných skupin, narůstá každým dnem. Výhledově hrozí vážný společenský a politický rozkol.

Přečíst článek

Možnost zavedení záloh na mzdy nebo firemních půjček v souvislosti se současnou situací zvažuje jen malá část firem. U záloh je to něco přes tři procenta podniků, u půjček o jeden procentní bod více. Již nyní zálohy fungují v devíti procentech podniků, půjčky v 18 procentech firem.

Tlak na růst mezd ze strany zaměstnanců zřejmě postupně poroste. „Druhá polovina roku bude vzhledem k situaci na trhu pro řadu firem velmi složitá, nicméně pro udržení zaměstnanců bude navýšení mezd nutností. Očekáváme, že procento firem, které se rozhodnou mzdy zvyšovat postupně poroste,” upozornil spoluzakladatel Recruitment Academy Martin Novák.

nákupy, ilustrační foto

Reálné mzdy prudce propadají. Dno ale teprve přijde, míní ekonomové

Průměrná mzda za první čtvrtletí letošního roku zvýšila o 7,2 procenta. Na první pohled vysoké číslo. Po započtení inflace ale měsíční výdělek ve srovnání se stejným obdobím loni v průměru klesl o 3,6 procenta, uvádí Český statistický úřad.

Přečíst článek

Průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla podle Českého statistického úřadu meziročně o 7,2 procenta na 37 929 korun. Zaměstnanci si tak polepšili v průměru o 2533 korun. Po započtení inflace ale hrubý měsíční výdělek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku průměrně klesl o 3,6 procenta. Reálná mzda tak klesla v prvním čtvrtletí podle analytiků nejvíce od druhého čtvrtletí roku 1998.

Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Potvrzeno. Mzdy se letos reálně propadají nejvíce v tomto tisíciletí

V Česku probíhá historicky rekordní pád životní úrovně. Reálné mzdy se letos v prvním čtvrtletí meziročně propadly o 3,6 procenta. I když meziročně sice přidaly přes sedm procent nominálně, takže většina lidí má pocit, že „bere více“, reálně, tedy po zohlednění více než 11procentní inflace, se historicky propadly. Potvrzují to nejnovější data Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Zamrazilová: Pro zvýšení sazeb bych byla, pokud se rozjede mzdová spirála

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme