Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Může dojít k překvapení a ČNB základní sazbu mírně zvýší, soudí analytici

Může dojít k překvapení a ČNB základní sazbu mírně zvýší, soudí analytici.
ČTK
 ČTK

Bankovní rada České národní banky (ČNB) zřejmě i na svém středečním jednání ponechá základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, která platí od loňského června. Shoduje se na tom většina analytiků, které ČTK oslovila. S poklesem základní sazby nepočítá žádný z nich, i s ohledem na výroky členů bankovní rady v posledních dnech. Nevylučují ale překvapení v podobě mírného zvýšení sazby.

Reklama

„Většina ekonomických indikátorů se v uplynulých třech měsících vyvíjela přibližně v souladu s očekáváními, a pro změnu politiky tak členové bankovní rady neuvidí dostatečně silné důvody,” uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. „Rizikem nyní je možné zvýšení inflačních očekávání v české společnosti, které by se projevilo silným růstem mezd, na který by naopak ČNB musela reagovat zpřísněním politiky. Právě na data o mzdách si ovšem budeme muset ještě nějaký čas počkat,” podotkl.

Česko překonalo recesi a vrací se k růstu, míní analytici. (Na snímku výroba ve společnosti GZ Media)

Češi znovu začali důvěřovat ekonomice. Překonali jsme recesi a vracíme se k růstu, míní analytici

Dubnové zlepšení důvěry v ekonomiku naznačuje, že Česko překonalo recesi a vrací se k hospodářskému růst. Shodují se na tom analytici. Zároveň ale varují před tím, že hospodářské oživení může signalizovat i posílení inflačních tlaků. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se důvěra v ekonomiku v dubnu zvýšila u podnikatelů i spotřebitelů, celkový index důvěry meziměsíčně vzrostl o 3,3 bodu na 97,2 bodu.

Přečíst článek

„Bankovní rada ČNB drží svoji klíčovou úrokovou sazbu na sedmi procentech už od června loňského roku. K dalšímu navyšování se neuchýlila i přes to, že inflace od té doby dále narůstala. Stejně tak se nejspíše neuchýlí ani nyní ke změně úrokové sazby, přestože inflace začala mírně zpomalovat,” míní analytik investiční společnosti Portu Lukáš Raška.

Petr Fiala, ODS

Lukáš Kovanda: Inflace je stále nebetyčná. Na změny DPH by vláda měla zapomenout

Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, ministerstvo financí by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera sice tržní konsenzus očekává stabilitu sazeb, jednání bankovní rady ale nemusí být jednoznačné. Upozornil na zrychlující dynamiku mezd i proinflační působení fiskální politiky. „Středeční jednání ČNB tak nakonec může přinést překvapení v podobě nepatrného zvýšení sazeb, které by mělo zejména signalizační charakter a jednak působilo preventivně proti možnému oslabení koruny,” uvedl.

Sazby neklesnou

Místopředseda investiční společnosti Tesla Tomáš Jícha by uvítal snížení sazeb, vysoké úroky podle něj mají negativní vliv na ekonomiku. Na nynějším zasedání bankovní rady ale podle něj tento krok nepřijde. „ČNB celkem jasně vyhlásila, že dokud inflace neklesne na jednocifernou hodnotu, ke snížení základních úrokových sazeb nepřistoupí. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by bankovní rada na svém následujícím zasedání přistoupila ke snížení sazeb,” řekl.

ČNB

ČNB zatím úroky nemění. K jejich snížení přistoupí nejdřív v srpnu, míní analytici

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na středečním, prvním měnově-politickém zasedání v novém složení ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Uvedla to mluvčí ČNB Petra Krmelová. Na stejné úrovni je sazba od loňského června. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Přečíst článek

Členové bankovní rady minulý týden v médiích poměrně jasně vylučovali snížení základní úrokové sazby. Naopak upozorňovali na to, že by s jejím snižováním mohli začít později proti očekáváním trhu, který předpokládá první pokles na srpnovém nebo zářijovém jednání rady.

Lukáš Kovanda: Koruna může posílit pod 23,50 za euro

Současný guvernér ČNB Aleš Michl nás dnes podle všeho opět ujistí, že silná koruna zásadně pomáhá tlumit inflační tlaky v tuzemské ekonomice, což centrální bance umožňuje držet sazby bez změny, míní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Základní úroková sazba je na sedmi procentech od loňského června. Na březnovém jednání bankovní rady bylo šest členů pro její další stabilitu, pouze Tomáš Holub navrhoval zvýšení o 0,25 procentního bodu. Guvernér ČNB Aleš Michl opakovaně uvedl, že zvýšené úrokové sazby bude centrální banka udržovat delší dobu, aby zajistila návrat inflace ke dvouprocentnímu cíli. V březnu byla meziroční inflace v Česku 15 procent.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČNB znovu sníží sazby. Kdo chce eura na dovolenou, měl by měnit co nejrychleji

Přečíst článek
Ekonom Národního institutu SYRI a člen NERV Tomáš Havránek

Snížení sazeb je letos vyloučené a v roce následujícím nepravděpodobné, uvedl ekonom Havránek

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Michl zkritizoval měnovou politiku minulých let. ČNB možná ještě sníží úrokové sazby, uvedl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme