Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mohutné tažení koruny, k euru je nejsilnější za 14 let

Koruna je k euru nejsilnější za více než 14 let.
iStock
 ČTK

Česká měna je nyní k euru nejsilnější za posledních více než 14 let. Dnes zpevnila proti předchozímu závěru o dva haléře na 23,90 Kč/EUR, což je nejlepší úroveň od 29. října 2008. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Koruna si polepšila také k dolaru, a to o 13 haléřů na 22,05 Kč/USD, což je nejsilnější kurz od konce loňského března.

Reklama

Koruna k euru i dolaru soustavně posiluje asi dva měsíce. Už na konci loňského roku se k euru dostala na nejsilnější kurz za posledních 11 let. Vůči euru si česká měna polepšila od konce loňského listopadu asi o půl koruny a k dolaru dokonce zhruba o 1,5 koruny.

Eurobankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Že je letní dovolená daleko? To je jedno. Teď je nejvhodnější doba na nákup deviz

Koruna prolamuje hranici 23,90 za euro, a to poprvé od listopadu 2008. Do konce června ale oslabí. „Teď je vhodná doba na nákup deviz,“ radí ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Kurz koruny k euru v uplynulém roce značně kolísal. Česká měna prudce oslabila na přelomu loňského února a března, když Rusko zahájilo vojenský útok na Ukrajinu. Dostala se až na kurz 25,77 koruny za euro. Po následném postupném poklesu kurzu začala koruna znovu prudce oslabovat na přelomu dubna a května. V polovině května ale Česká národní banka oznámila, že hodlá intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. Česká měna pak opět začala posilovat.

Silná koruna nyní české ekonomice pomáhá, říká bývalý guvernér ČNB Singer.

Silná koruna nyní české ekonomice pomáhá, říká bývalý guvernér ČNB Singer

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer si dokáže představit ještě mírné posilování koruny. „Silná koruna v tuto chvíli funguje jako zdravý restriktivně makroekonomický kanál pro přehřátou českou ekonomiku,“ říká v rozhovoru pro Export.cz bankéř, který je nyní hlavním ekonomem Generali CEE Holding. Tvrzení o měnové krizi v Česku považuje za absurdní.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: ČNB je přesvědčena, že inflace rychle slábne. Kurs koruny klesá

Přečíst článek
Jiří Rusnok

Lukáš Kovanda: Koruna citelně oslabuje. Reaguje na kroky ČNB i jestřábí tón Lagardeové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme