Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v Evropě polevuje a výsledková sezóna je v plném proudu

Investice do ETF fondů jsou velmi populární
iStock
Kryštof Míšek

Rally na akciových trzích zdárně pokračuje bez významnější přestávky. Americký akciový index S&P 500 se pohybuje nadále na dohled k 4600 bodům. Volatilita tedy prozatím zůstává na mimořádně nízkých úrovních a podporuje přesun investorů do rizika. Naplno se také rozběhla výsledková sezóna v režii amerických korporátních velikánů jako Netflix či Goldman Sachs.

Reklama

V červnu se míra inflace v Evropské unii opět výrazně snížila, a to na 6,4 procenta. V eurozóně byl potvrzen předchozí rychlý odhad statistického úřadu: inflace klesla na 5,5 procenta z květnových 6,1 procenta. Tento pokles růstu cen je dalším důležitým signálem, že politika vysokých úrokových sazeb ze strany ECB přináší své ovoce. Měnová autorita ve snaze utlumit poptávku a snížit trvaleji inflační očekávání zvýšila úrokové sazby k úrovni 3,5 procenta, což je nejvyšší úroveň za poslední dekádu.

Netflix příjemně překvapil

Hospodářské výsledky reportoval americký Netflix. V posledním čtvrtletí si společnost připsala do svých řad 5,9 milionu nových předplatitelů, což naznačuje úspěch dvou hlavních iniciativ plánovaných pro rok 2023. Jedná se o omezení sdílení hesel a spuštění levnějšího reklamního tarifu za 6,99 dolaru měsíčně. Zvláště v regionu Spojených států a Kanady zaznamenal Netflix v posledním čtvrtletí nárůst o 1,2 milionu nových předplatitelů.

Společnost v měřeném období dosáhla příjmů ve výši 8,2 miliardy dolarů, což představuje mírný meziroční nárůst. Čistý zisk, který dosáhl zhruba 1,5 miliardy, byl rovněž mírně lepší než očekávání. Nicméně, akcie v bezprostřední reakci reagovaly poklesem až o osm procent. Není divu, že investoři realizovali dosažené zisky, protože akcie se obchodují s PE (Price to Earnings) kolem padesátinásobku letošních zisků a na příští rok to je přes 30. Mám rovněž dojem, že na Netflixu není velký prostor pro další růst.

Zajímaví Goldmani a START

Americká banka Goldman Sachs Group oznámila, že její čistý zisk ve druhém čtvrtletí klesl na 1,07 miliardy dolarů (v loňském roce 2,79 miliardy). Důvodem byly mimořádné odpisy a nižší objem obchodů v divizi investičního bankovnictví. Akcie by přesto mohly řadu investorů zajímat, dividendový výnos na úrovni tří procent v kombinaci s rozumnou valuací (forward P/E 9,34) nabízí možné zhodnocení v delším období.

Zajímavé výsledky přinesla společnost Bezvavlasy z trhu START. Společnost oznámila rekordní růst tržeb, který dosáhl částky 347 milionů korun. Tento výsledek představuje meziroční nárůst o více než 58 procent. Zároveň se společnost může těšit z výrazného nárůstu provozního zisku EBITDA, který vzrostl meziročně o 72 procent a dosáhl částky více než 22 milionů. Čistý zisk dosáhl částky 24 milionů. Akcie si letos připsaly přes 70 procent, což je velice dobrý výsledek. Zdá se, že trh START umí investorům nabídnout perspektivní tituly.

Reklama

Související

Česko vykazuje jednu z nejnižších inflací v Evropské unii

Česko zkrotilo inflaci. Aktuálně má jednu z nejnižších v Evropské unii

Přečíst článek
Inflace v EU klesla na 3,1 procenta

Inflace v EU je na nejnižších hodnotách za poslední roky. Nejhůře dopadlo Česko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme