Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Milionáři v Česku se nejvíce obávají inflace. Investují do realit

Dům od architektů ze studia SENAA
Alex Shoots Buildings
Dušan Kütner
duk

Více než polovina českých a slovenských dolarových milionářů považuje za největší hrozbu pro udržení a růst svého bohatství v nadcházejících dvanácti měsících inflaci. Vyplývá to z průzkumu J&T Banka Wealth Report 2021 mezi třemi stovkami movitých respondentů. Téměř všichni pak očekávají, že se inflace bude pohybovat nad dlouhodobým inflačním cílem centrálních bank, který v tuzemsku činí dvě procenta. Každý dvanáctý milionář dokonce očekává inflaci kolem deseti procent. Jednoznačnou obranou podle nich jsou investice.

Reklama

Stále sílící inflace je po dvaceti, třiceti letech opět tématem číslo jedna, a to na celém světě. O inflaci už však nemůžeme hovořit jako o dovezené, ale spíše jako o doma vytvářené, hnané rostoucími cenami služeb,“ komentuje výsledky Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky. Podle odhadů analytiků inflace v listopadu překročila šest procent, podle Sklenáře na začátku roku lze čekat i sedmiprocentní inflaci. Úrokové sazby se sice dostanou na úroveň 3,5 až čtyři procenta, ale období zvýšené inflace nepřekonají.

Výsledky průzkumu ukazují, že rostoucí inflace mění způsob investičního uvažování dolarových milionářů. „Skončila doba komfortní inflace, expanzivní monetární politika vyústila v přetlak hotovosti, a tak jsou dolaroví milionáři nuceni hledat příležitosti ke zhodnocení a uchování svého bohatství,“ míní obchodní ředitelka J&T Banky Alena Tkáčová.

Počet dolarových milionářů se loni meziročně zvýšil o desetinu, navzdory koronaviru.

Počty dolarových milionářů koronavirus nesrazil. Loni jich přibyla desetina

Rozdíly v rozložení majetku se v loňském pandemickém roce dále prohloubily. Na světě přibylo 5,2 milionu dolarových milionářů, nejvíce ve Spojených státech a v Německu, zjistila studie investiční banky Credit Suisse nazvaná Global Wealth Report.

Přečíst článek

„I když jsou stále spíše konzervativními investory, začínají se více otevírat riziku. Klesá oblíbenost dluhopisů, směnek nebo termínovaných vkladů, naopak roste oblíbenost investic s nominální pružností, jako jsou nemovitosti, akcie či private equity investice,“ dodala.

Reklama
Jak chtějí čeští a slovenští dolaroví milionáři čelit inflaci v roce 2022. Pramen: J&T Banka Wealth Report 2021

Odpověď na otázku, jak se inflaci bránit, zní: jednoznačně investováním. Celkem 84 procent českých a 81 procent slovenských dolarových milionářů souhlasí s výrokem, že významná část jejich investic, například investice do nemovitostí, jsou zároveň jejich zajištěním proti inflaci.

Současně 54 procent českých a 58 procent slovenských movitých uvedlo, že budou vyhledávat, nebo už vyhledávají rizikovější investice, u kterých lze očekávat výnos vyšší než míra inflace. Devět z deseti movitých pak uvedlo, že vývoj akcií za poslední dvě dekády ukazuje, že i přes poklesy v krizových obdobích se na akciích dá dlouhodobě vydělat.

Zájem o luxusní dovolené vzrostl

Covid vystřelil zájem o luxusní dovolené. Před davy bohatí utíkají i na jižní pól

Soukromý tryskáč, ostrov nebo jachta jsou hlavními prioritami pro čím dál větší počet cestovatelů. Segment luxusních dovolených během pandemie nebývale narostl a stejně tak i zisky cestovních kanceláří, které je zajišťují.

Přečíst článek

Podle respondentů můžou ochranu před inflací přinést i kryptoměny. V této dynamické době je totiž dobré sáhnout po něčem, jehož cena se v čase a díky situaci na trhu vyvíjí.

Průzkum, který probíhal mezi zářím a říjnem, provedla J&T Banka ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd. Cílem průzkumu bylo zmapovat investiční chování a životní styl dolarových milionářů, tedy těch, jejichž disponibilní majetek má hodnotu minimálně jeden milion dolarů, tedy přes 22 milionů korun. Do průzkumu se zapojilo celkem 310 respondentů – 203 z Česka a 107 ze Slovenska. Kvalitativní pohled doplnily hloubkové rozhovory s 20 respondenty – 15 v České republice, pět na Slovensku.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peníze, ilustrační foto

J&T Arch Investments spravuje majetek v hodnotě miliardy eur a útočí na přední příčky žebříčku největších fondů v ČR

Přečíst článek
Člen investičního výboru J&T Arch Investments Pavel Hlaváček

Pavel Hlaváček z J&T Arch Investments: Pod správou již máme víc než 75 miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme