Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

J&T Arch Investments spravuje majetek v hodnotě miliardy eur a útočí na přední příčky žebříčku největších fondů v ČR

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

J&T Arch Investments se dere do čela žebříčku největších fondů kvalifikovaných investorů v Česku a na Slovensku. Druhé čtvrtletí roku 2022 uzavřel s objemem aktiv přesahujícím psychologickou hranici miliardy eur (25,26 miliardy korun).

Reklama

Za posledních dvanáct měsíců fond J&T Arch Investments zhodnotil vlastní kapitál připadající na jednu investiční akcii o 9,4 procenta v případě korunové třídy, resp. 7,2 procenta v případě třídy eurové.

Ve druhém kvartále letošního roku byla ale výkonnost fondu ovlivněna především důsledky vysokých cen a obecné nejistoty panující na trhu s energiemi.

Korunová třída investičních akcií se tak zhodnotila jen o 0,97 procenta na 1,2056 koruny za akcii, eurová třída pak poprvé dosáhla negativního zhodnocení -0,33 procenta a uzavřela kvartál na hodnotě 1,1786 euro za akcii. Rozdíl mezi zhodnocením korunové a eurové třídy investičních akcií je způsoben přetrvávajícím rozdílem mezi úrokovými sazbami denominovanými v české koruně a euru.

Jakub Kudýn z J&T: Profesionální investoři se hrnou do Premier League. Moc dobře vědí proč

Kluby v Premier League se čím dál častěji stávají terčem nákupů profesionálních investorů jako jsou private equity fondy nebo hedgeové fondy. Vidí tito investoři příležitost tam, kde ji ostatní nevidí anebo se jedná spíše o investice z rozmaru?

Přečíst článek

„Přestože aktuálně dosažené výnosy jsou za našimi dlouhodobými očekáváními, je třeba je posuzovat v širším kontextu. Akciové indexy i akciové fondy jsou od začátku roku ve výrazném, mnohdy dvojciferném minusu. V tomto srovnání vyznívá výkonnost našeho fondu stále poměrně příznivě,“ hodnotí kvartál Adam Tomis, investiční ředitel J&T a člen investičního výboru J&T Arch Investments.

Ve druhém čtvrtletí se J&T Arch Investments prostřednictvím fondu JTFG FUND I účastnil investičního kola D ve skupině Rohlik Group a připsal si další investici do sektoru energetiky, když JTFG FUND I pořídil 850 tisíc kusů akcií energetického giganta ČEZ. Do hospodaření fondu se negativně promítlo přecenění podílu ve fondu Sandberg Private Equity 2 Fund, resp. jeho jediné investice, společnosti Terno real estate.

J&T Arch Investments, fond kvalifikovaných investorů, je hlavní investiční platformou skupiny J&T. Fond investuje do podniků, projektů a partnerství. Fond spravuje nejen majetek zakladatelů skupiny J&T, ale také privátních a institucionálních investorů. J&T Arch je obchodovaný na Burze cenných papírů Praha.

Letos v červnu fond oznámil koupi téměř 10procentního podílu v Moneta Money Bank. Minoritní podíl koupil od aktivistického fondu Petrus Advisers.

Pobočka Moneta Money Bank

Finančníci z J&T vstupují do Monety. Od Petrus Advisers koupili 10procentní podíl

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments se stává akcionářem Moneta Money Bank. Oznámil také, že bude žádat ČNB o souhlas s nabytím kvalifikované účasti.

Přečíst článek

rubl, akcie, ruské fondy

Češi mají stamiliony v ruských akciích. Nedostanou se k nim

Nemožnost obchodovat s ruskými akciemi vedla k pozastavení obchodování s fondy, které do ruských cenných papírů investovaly. Čeští investoři se tak již měsíce nedostanou ke svým investicím za vyšší stovky milionů korun.

Přečíst článek

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Jak vyzrát na inflaci? Realitní fondy to umějí. Ale ne všechny

Kam vložit peníze, aby neztrácely hodnotu, když se inflace blíží šesti procentům? A podle ekonomů půjde až k sedmi procentům, možná i výše. Tuto otázku řeší řada lidí, kteří mají úspory. Realitní fondy to dokážou. Ale pozor, ne všechny. Vždy je třeba vybírat.

Přečíst článek

Partneři ZDR Investments (zleva) Roman Latuske, Radek Hladký a Zdeněk Prázdný

ZDR Investments přidává další fond. Po retailu se zaměří na průmyslové nemovitosti

Skupina ZDR Investments od září spouští nový fond, který nabídne investorům možnost podílet se na portfoliu nemovitostí určených k výrobě a skladování.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Globální ředitelka UniCredit pro investice Claudia Vacanti

Claudia Vacanti z UniCredit Bank: Učíme klienty investovat po malých částkách, ale pravidelně každý měsíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme