Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardová omluva za otroctví. Anglikáni zakládají „fond pro uzdravení, nápravu a spravedlnost“

Biskup anglikánské církve Justin Portal Welby
ČTK
Karel Pučelík

Žádné peníze nemohou obětem a zasaženým komunitám vynahradit staletí otrokářství, zní z vedení britských anglikánů. Církev se ale pokusí bojovat s následky tohoto zla, na kterém má svůj historický podíl. Pomůže jí v tom miliardový fond.

Reklama

Britská Anglikánská církev vytvoří fond hospodařící miliardou liber (skoro 30 miliard korun), který bude sloužit k odstraňování následků otrokářství, z něhož církev v historii profitovala. K revizi svého podílu na této neslavné dějinné etapě přistupují i další subjekty, včetně monarchie jako takové nebo potomků podnikatelského a politického kladnu Gladstoneů a dalších známých rodů.

Anglikánská církev je v popředí těchto snah, a pokud se její záměr skutečně povede, tak převýší dosavadní iniciativy. Anglikáni, jejichž formální hlavou je panovník, na začátku minulého roku nechali zpracovat posudek od nezávislých poradců, kteří nyní svou zprávu prezentovali tzv. „církevním komisařům“, což je orgán pečující o majetek církve (portfolium v hodnotě kolem deseti miliard liber).

Anglikáni původně chtěli na odčinění svého podílu na otroctví věnovat sto milionů liber, podle analýzy to však nestačí. „V porovnání s rozsahem majetku církevních komisařů či s morálním hříchem a zločinem afrického zotročování by se organizace měla ve spolupráci s dalšími subjekty snažit o poskytnutí miliardy liber a více,“ stojí ve shrnutí návrhů.

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski

Karel Pučelík: Inspirace pro Česko? Nová tvář polské diplomacie zastiňuje západní lídry

Kdo je lídrem Evropy? Francie, Německo či Británie? Zvykejme si, že častěji uslyšíme o Polsku. Polská diplomacie opouští provinční vody střední Evropy a pod vedením nekompromisního Sikorského má vliv v Evropě i v USA. Není to příklad i pro nás?

Přečíst článek

Charita i podpora podnikání

Jak správci církevního majetku, tak faktický lídr arcibiskup z Canterbury Justin Welby, přijali návrhy kladně. Arcibiskup je považuje za „začátek vícegenerační reakce na děsivé zlo transatlantického zotročování“. „Modlím se, aby tato práce podnítila další vizionářské a praktické akce,“ dodal duchovní, který před vysvěcením sám roky pracoval v byznysové sféře.

Církev nebude na celý „fond pro uzdravení, nápravu a spravedlnost“ sama, ale chce na jeho vzniku a správě spolupracovat s dalšími subjekty a hledat další spoluinvestory. Peníze budou směřovat do širokého okruhu aktivit, například znevýhodněných černošských komunit, charitativních projektů či černošského byznysu, komunita zároveň bude fond řídit a prostředky rozdělovat.

Církev, podobně jako další tradiční instituce, v historii profitovala z otrokářství. Anglikáni sami pátrali po původu svých peněz. Od začátku osmnáctého století si kněží přilepšovali z finančního programu zvaného „Queen Anne's Bounty“, do kterého přitékala podstatná část prostředků z obchodu s otroky či na něj navázaných podniků

Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Jak vypadá práce nejvýše postavených lidí v mateřské společnosti Facebooku? Britský novinář se podíval na působení bývalého britského vicepremiéra, kterého nazval „Machiavellim firmy Meta“.

Přečíst článek

Aktivní biskupové

Anglikánští biskupové se v britských médiích v posledních týdnech objevují nezvykle často. Mimo zmíněný fond se tak děje i v souvislosti s vládním návrhem na přesouvání imigrantů do Rwandy. Anglikánští biskupové jsou tradiční součástí Sněmovny lordů, ale pochopitelně se do politické diskuse zapojují jen zřídka. Co se Rwandy týče, je však arcibiskup Justin Welby jedním z předních opozičních hlasů. I on může za to, že se lordi tento týden vůči vládě vzbouřili a zákon poslali zpět mezi poslance, což je pro premiéra Rishiho Sunaka velká prohra.

Další texty Karla Pučelíka najdete zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sadiq Khan

Londýňané si zvolí nového starostu. Labourista Khan se těší, že konečně spojí síly se stejnobarevnou vládou

Přečíst článek
Evropský parlament

Karel Pučelík: Bruselský magazín rozdal europoslanecké anticeny. A „bodoval“ i Čech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme