Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Listopadová inflace v Česku je nejvyšší za třináct let

Peníze, ilustrační foto
Olgierd / Creative Commons / CC BY 2.0

Inflace v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Šestiprocentní růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v říjnu 2008. Aktuální vývoj nejvíce ovlivnily ceny v dopravě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici v průměru očekávali listopadovou inflaci na úrovni 6,2 procenta. A pokud by vláda neodpustila domácnostem DPH na rychle zdražující energie, byla by inflace ještě o procentní bod vyšší. Analytici očekávají, že inflace dál poroste.

Reklama

Ceny automobilů vzrostly o 7,4 procenta a pohonných hmot a olejů o 32,8 procenta. Například Natural 95 se v listopadu u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 37 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od října 2012, tedy nejvíce za devět let,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Inflace v Česku do listopadu 2021 Pramen: ČTK

„Údaj víceméně odpovídá očekávání. Inflační tlaky z domácí ekonomiky jsou znepokojivé. A to se ještě v údaji za prosinec, který bude zveřejněn v lednu, teprve projeví snaha výrobců i prodejců se zahojit na vánoční nákupní horečce,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Fondee Pavel Štěpánek. „Přitom růst cen energie s plnou silou do indexu spotřebitelských cen teprve dopadne a je otázka, jak dlouho tenhle vliv bude přetrvávat,“ upozornil.

Vražedné tempo inflace bude mít mnoho obětí. Tou hlavní budou úspory českých domácností, které postupně ztrácí svou kupní sílu,“ míní hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Lidé si v rámci pandemie utáhli opasky. Díky tomu narostly úspory domácností na rekordní úroveň. K povolení opasků však bohužel nedojde. Obří inflace postupně likviduje kupní sílu nashromážděných úspor,“ dodává.

Meziroční růst cen zrychlil v pátém měsíci za sebou. Ceny zboží úhrnem vzrostly proti loňskému listopadu o pět procent a ceny služeb o 7,5 procenta. Více platili lidé letos v listopadu například i za bydlení. Cena nájemného z bytu se zvýšila o 3,7 procenta, výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu zdražily o téměř deset procent, vodné a stočné shodně o 5,5 procenta a tuhá paliva o 6,5 procenta.

Cena tabákových výrobků vzrostla o více než 12 procent, stejně jako ceny oblečení a obuvi. Za stravování a ubytování platili lidé o 7,6 procenta více než před rokem. Mezi potravinami výrazně zdražilo například máslo, které stálo zhruba o čtvrtinu více než loni. Brambory byly letos dražší o více než pět procent. Mírně naopak zlevnilo ovoce.

Tankování benzinu u čerpací stanice, ilustrační foto

Pohonné hmoty letos poprvé výrazněji zlevňují. Po Novém roce nastane obrat

Pohonné hmoty poprvé v letošním roce výrazněji zlevňují. Cena benzinu Natural 95 klesla v uplynulém týdnu o 28 haléřů na cenu 36,75 koruny za litr, takže je nejnižší od začátku listopadu. Nafta ve stejném období zlevnila o deset haléřů a vyjde na 35,69 koruny za litr, což je její nejnižší cena od konce října.

Přečíst článek

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta. Pohonné hmoty proti říjnu zdražily o 4,4 procenta a automobily o procento. Rostla také cena zeleniny, ovoce, másla, sýrů a tvarohů nebo drůbežího masa.

Ve srovnání s říjnem naopak zlevnily energie. Za elektřinu platili lidé méně o 16,2 procenta a za zemní plyn o 11,5 procenta. „Tento pokles spotřebitelských cen byl důsledkem prominutí DPH u cen elektřiny a zemního plynu. Dopad této změny na meziměsíční úhrnný přírůstek indexu spotřebitelských cen v listopadu představoval podle orientačního propočtu ČSÚ snížení o jeden procentní bod," uvedl ČSÚ.

Peníze, ilustrační foto

Analytici: Inflace v listopadu překonala šest procent. Zdražilo téměř vše

Meziroční inflace v listopadu podle odhadu analytiků stoupla z říjnových 5,8 procenta v průměru na 6,2 procenta. Zdražení podle nich nastalo v téměř všech segmentech, nejistý je ale vliv růstu cen energií. Oficiální data zveřejní Český statistický úřad v pátek.

Přečíst článek

Celkové náklady na bydleni díky tomu podstatně zmírnily svůj meziroční růst, čemuž podle ekonoma UniCredit Banky Patrika Rožumberského nezabránilo ani pokračující navyšování nákladů vlastnického bydlení. „Zlevnění energií ovšem nic nezměnilo na skutečnosti, že zvýšená inflace nadále prostupovala celou ekonomikou a dotkla se většiny zboží a služeb,“ uvedl.

V listopadu tak například pokračovalo zdražování restauračních služeb, oděvů či pohonných hmot, jejichž ceny byly meziročně vyšší už skoro o třetinu. „K tomu se obnovil růstový trend u cen potravin, které mají ve výdajích domácností nejvyšší váhu hned po bydlení,“ dodal Rožumberský.

>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme