Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytici: Inflace v listopadu překonala šest procent. Zdražilo téměř vše

Peníze, ilustrační foto
Pixabay

Meziroční inflace v listopadu podle odhadu analytiků stoupla z říjnových 5,8 procenta v průměru na 6,2 procenta. Zdražení podle nich nastalo v téměř všech segmentech, nejistý je ale vliv růstu cen energií. Oficiální data zveřejní Český statistický úřad v pátek.

Reklama

V meziročním srovnání do celkové inflace v listopadu přispívaly až na výjimky všechny oddíly spotřebního koše. Zdražovalo se v oddílu doprava, dražší byly i alkoholické nápoje a tabák, stravovací služby a služby spojené s rekreací a kulturou a služby obecně,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Významný byl opět příspěvek nákladů spojených s bydlením po vyloučení cen energií,“ dodal.

peníze, ilustrační foto

Inflace v tuzemsku požírá mzdu, příští rok tak bude nejhůře za skoro deset let

Vývoj průměrné mzdy v ČR, který sleduje Český statistický úřad, v letošním třetím čtvrtletí potvrzuje, že Češi si musejí „nechat zajít chuť“ na rapidní nárůst reálných výdělků v pásmu tří až více než šesti procent, na nějž byli čtvrtletí co čtvrtletí zvyklí před pandemií.

Přečíst článek

Novák čeká, že inflace v uplynulém měsíci meziročně dosáhla 6,2 procenta. Odhad ale podle něj výrazně ztěžují mimořádné faktory spojené s cenami elektřiny a plynu.

„Prvním faktorem je nucený přechod části domácností na výrazně dražší energie k dodavatelům poslední instance. Druhým faktorem je rozhodnutí vlády dočasně odpustit DPH na elektřinu a plyn v posledních dvou měsících letošního roku. Listopadová inflace má tak prostor pro překvapení, a to oběma směry,“ dodal.

>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<

Nejsilnější příspěvky k vyšší meziroční inflaci pravděpodobně pocházely ze zrychlení cenového růstu u potravin a pohonných hmot, přičemž v druhém případě se už bude jednat o téměř třetinové zdražení,“ míní analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Čeká listopadovou inflaci 6,4 procenta.

Pláž v izraelské Tel Avivu v čase koronavirové pandemie

Nejdráž je v Tel Avivu. Praha je mezi největšími skokany v růstu životních nákladů

Nejdražším městem na světě je izraelská pobřežní metropole Tel Aviv, která vystřídala trojici Paříž, Hongkong a Curych, které se o první příčku dělily loni. Vyplývá to z průzkumu britské analytické společnosti Economist Intelligence Unit (EIU), který srovnává ceny 200 výrobků a služeb ve 173 městech po celém světě. Praha postoupila o osm příček nahoru na 79. místo.

Přečíst článek

Nejistotu do listopadového vývoje cen přináší energie i podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta. „Na jedné straně bude nárůst cen energií, a tím pádem i celkovou inflaci, tlumit rozhodnutí vlády odpustit platby DPH na elektřinu a plyn pro listopad až prosinec," uvedl.

Otázkou ale podle něj je, zda se opatření již plně projeví v listopadových, potažmo prosincových cenících, či až retrospektivně. „Na straně druhé pak inflaci navýší výrazně vyšší účty za energie pro domácnosti, které byly nuceny na přechodnou dobu přejít k dodavatelům poslední instance, mnohdy za několikanásobně vyšší ceny,“ dodal Vagenknecht.

Inflace v Česku za poslední rok (v procentech):

  12/20 1/21 2/21 3/21 4/21 5/21 6/21 7/21 8/21 9/21 10/21 11/21*
meziroční 2,3 2,2 2,1 2,3 3,1 2,9 2,8 3,4 4,1 4,9 5,8 6,2
meziměsíční -0,2 1,3 0,2 0,2 0,5 0,2 0,5 1,0 0,7 0,2 1,0 -

pramen ČSÚ, *odhady analytiků oslovených ČTK

Podle Rožumberského ale v případě energií převážilo dočasné snížení DPH na elektřinu a zemní plyn na nulu. „Celá skupina bydlení tak odhadem mohla zmírnit navýšení meziroční inflace o půl procentního bodu,“ uvedl s tím, že očekává meziroční inflaci v listopadu 6,1 procenta.

„Tempo růstu spotřebitelských cen zůstává zvýšené a listopad pravděpodobně výraznější změnu nepřinese,“ doplnil ekonom Komerční banky Michal Brožka. Díky odpuštění plateb DPH za energie čeká ale relativně malý meziměsíční růst spotřebitelských cen, což by mělo podle něj mělo udržet meziroční inflaci těsně pod šesti procenty.

Omikron, mutace covidu, ilustrační smínek

Jan Bureš: Omikron na trzích nastartoval extrémní výkyvy

Nová varianta covidu označovaná jako omikron na trhy přináší extrémní nejistotu a tím pádem i volatilitu, která je velmi dobře patrná na výkonu akciových trhů. Jasno, jakým směrem se trhy vydají, nebude dříve než za deset dní, až dojde k ověření účinnosti vakcín vůči této mutaci.

Přečíst článek

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Jídlo zdražilo nejvíce za deset let. Špatná zpráva pro chudé země

Sklizeň poškozená nepříznivým počasím, vyšší přepravní sazby, nedostatek pracovníků, energetická krize a náklady na hnojiva. To jsou příčiny toho, že v listopadu podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) světové ceny potravin vystoupaly na desetileté maximum. Špatná zpráva je to zejména pro chudé africké a další země bojující s hladem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl vyšší, než očekávala ČNB

O půl procenta dolů. Analytici čekají další snížení základní úrokové sazby ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme