Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kyjev nepovoluje tranzit ruského plynu přes Sochranovku

Plyn, vytápění
ČTK
 ČTK

Ruský Gazprom oznámil, že Kyjev odmítl jeho požadavek na tranzit plynu přes ukrajinskou stanici Sochranovka Ukrajina. Plyn pro evropský trh je teď přesto nejlevnější od poloviny února, tedy od doby, než začala válka na Ukrajině.

Reklama

Dodávky ruského plynu přes ukrajinský propojovací bod Sudža do Evropské unie mírně klesly. Dnešní objem dosahuje 43,6 milionu metrů krychlových proti 44,5 milionu ve čtvrtek.

Agentura Reuters ve čtvrtek večer informovala, že Gazprom si podle sdělení ukrajinského státního provozovatele tranzitní soustavy na dnešek zarezervoval kapacitu pro přepravu 44,01 milionu metrů krychlových plynu. Rezervovaná kapacita na předchozí den činila 46,13 milionu metrů krychlových.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn pro evropský trh s dodáním v červnu se dnes dopoledne ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala kolem 83 eur (2050 korun) za megawatthodinu (MWh). Proti čtvrtku tak vykazovala pokles přibližně o 3,5 procenta. Ceny v TTF jsou pro evropský trh klíčové.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh je teď nejnižší zhruba od poloviny února. Prudce zvyšovat se začala po 24. únoru, kdy ruská vojska zahájila invazi na Ukrajinu. Megawatthodina tak v březnu přechodně stála i 345 eur. Před rokem se cena pohybovala mírně nad 18 eury, současná cena je tak stále vyšší asi o 360 procent.

exekuce

Dalibor Martínek: Vláda v přístupu k cenám energií totálně selhává. Češi kvůli tomu platí tisíce korun navíc

Energetické firmy vydělávají miliardy, Češi se přitom hroutí pod drahými energiemi. A co dělá vláda? Zamýšlí se ve svém komentáři Dalibor Martínek z Newstreamu.

Přečíst článek

Andrej Babiš

ČEZ se topí v zisku, rozdělte ho podnikatelům, vzkázal Babiš. To nemůžeme, reagoval Fiala

Vláda by podle předsedy opozičního hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše měla na pomoc podnikatelům, kteří se kvůli vysoké inflaci potýkají s prudce rostoucími výrobními náklady a úroky z úvěrů, použít desítky miliard korun z nerozděleného zisku polostátní energetické společnosti ČEZ. Stát může tímto způsobem získat 60 až 70 miliard korun. Babiš to řekl ve čtvrtek na celostátním sněmu Hospodářské komory v Olomouci. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda dividendy ČEZ použije na pomoc občanům, avšak při jejich rozdělování je na místě obezřetnost, aby tento krok nedal další impulz už tak rychle rostoucí inflaci.

Přečíst článek

Majitel ruským bombardováním zničených oceláren Azovstal v Mariupolu Rinat Achmetov hodlá Kreml žalovat o náhradu až 20 miliard dolarů.

Účet za zničené ocelárny v Mariupolu. Nejbohatší Ukrajinec chce po Kremlu 20 miliard dolarů

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov se nehodlá smířit nejen s ruskou okupací Ukrajiny, ale ani se zničením svých oceláren Azovstal v dlouho obklíčeném a ruským bombardováním zdevastovaném Mariupolu. Hodlá Moskvu žalovat o 17 až 20 miliard dolarů (až 461 miliard korun) za způsobenou škodu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pravděpodobný budoucí slovenský premiér Robert Fico

Proč Fico nenávidí Ukrajinu? Roli mělo sehrát ponížení od Tymošenkové, uvedl server Politico

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme