Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konflikt s hnutím Hamás si vybírá svou daň. Moody´s snížila rating Izraele

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
ČTK
 ČTK

Ratingová agentura Moody´s oznámila, že snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Izraele o jeden stupeň na A2. Píše to agentura Reuters.

Reklama

Moody´s se tak rozhodla v rámci hodnocení dopadu konfliktu s palestinským radikálním hnutím Hamás na izraelské veřejné finance. Podle agentury Bloomberg jde o první takový krok od začátku bojů v říjnu.

Vedle snížení ratingu z A1 na A2 agentura také zhoršila hodnocení výhledu ze stabilního na negativní.

Analytici agentury nevylučují, že intenzita bojů v Pásmu Gazy se v příštích týdnech či měsících sníží. „V současnosti neexistuje žádná dohoda na trvalém ukončení bojů ani jiná dohoda, která by v dlouhodobém horizontu plně obnovila či dokonce posílila bezpečnost Izraele,“ uvedla agentura v prohlášení. Důsledky konfliktu podle ní oslabují exekutivní a legislativní instituce a také rozpočtovou stabilitu Izraele.

Filip Rusňák, hypoteční makléř

Hypoteční makléř: Neexistuje nic jako právo bydlet ve vlastním

Na vlastnické bydlení není žádný nárok, myslí si hypoteční makléř Tomáš Rusňák. „Stejně tak každý nebude jezdit v Porsche nebo ve Ferrari,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz. Neexistuje nic jako právo bydlet ve vlastním, dodává Rusňák s tím, že s hypotečním makléřem mají lidé větší šanci dostat se ke své vysněné nemovitosti.

Přečíst článek

Podle deníku Haarec je dnešní rozhodnutí agentury Moody´s prvním poklesem úvěrové spolehlivosti Izraele za posledních 30 let, kdy izraelské státní dluhopisy hodnotí ratingové agentury. Podle deníku je však zatím brzy na vyhodnocení možných finančních dopadů kroku, který je ranou pro mezinárodní pověst země. V obecné rovině však lze očekávat, že se zhoršením ratingu země zdraží financování vlády na trhu s dluhopisy.

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás trvá od začátku října, kdy palestinské hnutí podniklo teroristický útok na izraelské území. Konflikt má velmi tvrdý dopad na ekonomiku Pásma Gazy, kde se v současnosti vedou boje. Má však dopad také na izraelské vládní výdaje i na výkonnost izraelské ekonomiky vzhledem například k mobilizaci rezervistů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme