Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Směs 1200 druhů koňaku v lahvi za miliony. V Česku padl sběratelský rekord

Koňak za miliony. V Česku padl sběratelský rekord
iStock
 ČTK

Český sběratel zaplatil 4,1 milionu korun za jednu ze 13 lahví koňaku Louis XIII. z edice Le Mathusalem značky prémiových destilátů Rémy Martin. Informoval o tom Artem Shakhnazarov ze skupiny Rémy Cointreau, pod kterou značka patří. Podle Roberta Vaněčka ze společnosti Prestige Portfolio, který se zabývá zprostředkováním prodeje, jde o nejdražší láhev destilátu prodanou v Česku a na Slovensku.

Reklama

Kolekce sběratele, který si přál zůstat v anonymitě, má podle Vaněčka hodnotu v desítkách milionů korun. Jak Vaněček připomněl, k jedné z pouze třinácti vyrobených lahví se nedostane každý. Sběratelé, kteří mají možnost limitované edice získat, musí být důvěryhodní. „Nesmíme mít podezření, že jde o spekulanta,” řekl.

Shakhnazarov uvedl, že jde o koňak, který se skládá ze směsi asi 1200 druhů koňaku a cítit v něm lze až 200 různých vůní. Nejmladšímu je 40 a nejstaršímu až sto let. Základem chuti je vinná réva z francouzského regionu Grande Champagne. Značka Rémy Martin patří k nejstarším firmám na světě, které se věnují výrobě koňaku a stále zůstává v rukou rodiny, která ji založila.

Šampaňské Cristal Medallion

Zlaté šampaňské? I tak může vypadat investiční aktivum

Láhev zlatého šampaňského za 274 tisíc korun? Domů by si to asi koupil málokdo, takže zbývají institucionální investoři.

Přečíst článek

Karafa s iniciálami majitele

Stejně tradiční je i podoba lahví, ve kterých koňak firma prodává. Jde o repliku láhve nalezené na středověkém bitevním poli. Heraldický znak lilie odkazuje na královskou rodinu. Karafa nového majitele bude mít ve znaku rovněž iniciály sběratele.

Reklama

Alkohol může sloužit i jako investice, která je odolná vůči inflaci. Zhodnocení investice se podle Vaněčka většinou pohybuje mezi pěti až deseti procenty ročně. V minulosti se prodala v dražbě například láhev koňaku s názvem Česká perla za 360 000 korun, dnes by mohla mít cenu až milion dodal.

Whisky z portfolia Wine Managementu

Investice do burgundského nebo „královské” whisky téměř odolávají inflaci, říkají experti

Portfolio fondu kvalifikovaných investorů Wine Management se opět rozrostlo. Kromě lahví burgundského a šampaňského vína i o další dvě whisky láhve z limitovaných edic k 70. výročí panování Alžběty a korunovace nového britského krále Karla III. Česko se dostalo na světovou mapu whisky, říkají zakladatelé fondu.

Přečíst článek

Ilustrační foto

Investiční vína porážejí zlato i akcie. Zhodnocení se počítá v desítkách procent

Zájem o burgundská vína jakožto investice nebývale roste. Rostoucí poptávka zvyšuje jejich cenu, a to až o desítky procent. Loňská produkce francouzského vína navíc byla vůbec nejslabší v historii, což se také podepsalo na jeho ceně.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Peníze, ilustrační foto

Jak se Češi změnili od revoluce? Zbohatli, ale také výrazně zpohodlněli, tvrdí ekonom

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme