Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komerční banka loni vydělala 13 miliard, podělí se o ně s akcionáři

Komerční banka
Dušan Kütner / Newstream

Komerční bance loni stoupl čistý zisk o 56 procent na 12,7 miliardy korun, podělí se o něj s akcionáři. Představenstvo navrhuje dividendu 43,80 koruny na akcii, celkem za 8,3 miliardy korun. O zadržených dividendách z covidových let banka rozhodne až ve druhé polovině letošního roku, oznámil finanční dům.

Reklama

Celkové výnosy Komerční banky se loni zvýšily o 5,7 procenta na 31,3 miliardy korun. Provozní náklady vzrostly o 0,7 procenta na 15,1 miliardy korun. Čistý zisk jedné z největších bank v Česku stoupl o víc než polovinu na téměř 13 miliard korun. Banka oznámila, že jde o zatím neauditované konsolidované výsledky.

Představenstvo navrhlo dividendu 43,80 koruny na akcii v celkové výši 8,3 miliardy korun. Další kroky k uvolnění přebytečného kapitálu, který banka zadržela v důsledku pandemických omezení dividend v letech 2020 a 2021, zváží ve druhé polovině letošního roku po dokončení pravidelných regulatorních zátěžových testů. Většinovým vlastníkem banky je francouzská Société Générale.

Peníze, ilustrační foto

Porovnání spořicích účtů: Úroky se zvyšují, inflaci ale nedostačují

Spoření na spořicích účtech je se zvyšováním hlavních sazeb ČNB stále zajímavější. U nejlepších finančních ústavů získáte úrok nad tři procenta, a to i bez podmínek. Inflaci ale zdaleka nepřekonají.

Přečíst článek

„Zaznamenali jsme velmi solidní navýšení objemu našich obchodů s klienty, které podpořilo i růst výnosů. Navzdory rychlé inflaci a zvýšení regulatorních odvodů jsme udrželi provozní výdaje stabilní. Rizikový profil úvěrového portfolia zůstává velmi silný, i když je současné prostředí pro mnoho podniků náročné,” uvedl předseda představenstva a generální ředitel KB Jan Juchelka.

Rostly úvěry i vklady

Ke zvýšení celkových výnosů přispěly všechny druhy výnosů. Čisté úrokové výnosy se zvýšily o dvě procenta na 21,8 miliardy korun, a to vlivem růstu objemu úvěrů i vkladů, a později během roku také vlivem normalizujících se tržních úrokových sazeb. Čisté poplatky a provize stouply o 9,6 procenta na 5,7 miliardy korun, za tímto růstem je podle banky vyšší transakční aktivita klientů, růst investic klientů do podílových fondů či poptávka podniků po službách na kapitálových trzích a poradenství. Čistý výsledek z finančních operací 3,6 miliardy korun byl meziročně vyšší o 25,9 procenta.

„Provozní náklady byly nadále pod přísnou kontrolou, i přes rychlejší inflaci a vyšší regulatorní odvody, hlavně do Fondu pro řešení krize,” uvedla banka. Personální náklady mírně poklesly a administrativní náklady zůstaly téměř stejné. Průměrný počet zaměstnanců se snížil o 4,6 procenta na 7687. Odpisy a amortizace meziročně narostly v souvislosti s investicemi do digitalizace, částečně růst kompenzovalo zmenšující se portfolio budov.

Trinity Bank

Trinity Bank má rekordní zisk. Podělí se o něj s akcionáři

Banka s českým kapitálem vydá akcie za stamiliony korun. Akcionáři získají větší bonus ze zisku.

Přečíst článek

Úvěry klientům loni meziročně stouply o 6,9 procenta na 738,9 miliardy korun. Z toho objem úvěrů na bydlení poskytovaných společnostmi KB a Modrá pyramida se zvýšily o 9,5 procenta. Spotřebitelské úvěry poskytované společnostmi KB a ESSOX přidaly 1,9 procenta. Objem úvěrů podnikům a ostatním subjektům byl meziročně vyšší o pět procent. Vklady klientů stouply meziročně o 6,2 procenta na 948,6 miliardy korun.

Celkový vlastní kapitál se meziročně zvýšil o 8,3 procenta na 126,8 miliardy korun díky vytvořenému zisku a omezené výplatě dividend kvůli opatřením ČNB. Banka uvedla, že představenstvo se hodlá vrátit k dividendové politice výplaty 60 až 70 procent zisku vytvořeného v předchozím roce, která byla přerušená v souladu s restrikcemi přijatými regulátorem vůči všem českým bankám v březnu 2020 po vypuknutí koronavirové pandemie.

Pro rok 2022 schválilo představenstvo dividendovou politiku ve výši 65 procent konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům KB, který bude vytvořen v roce 2022. „Vzhledem k částečné výplatě dividendy na konci roku 2021 ve výši 23,86 koruny na akcii je podle našeho odhadu ve hře k rozdělení formou dividendy dalších až 55 korun na akcii, což by s plánovanou dividendou 43,80 koruny činilo téměř 100 korun na akcii v letošním roce,” uvedl Jiří Kostka z Fio banky.

Pobočka Moneta Money Bank, ilustrační foto

Moneta loni vydělala čtyři miliardy korun a dotáhla kšeft s PPF

Moneta Money Bank loni zvýšila čistý zisk o 53 procent na 3,98 miliardy korun. Banka oznámila, že výsledky zlepšila díky vyššímu čistému úrokovému výnosu, stabilním provozním nákladům a nižším nákladům na riziko. V prosinci akcionáři odsouhlasili spojení s bankovní částí PPF, včetně způsobu vypořádání obchodu.

Přečíst článek

Majorita dividend odteče do zahraničí

Komerční banka měla ke konci loňského roku 58 444 akcionářů, meziročně o 1443 víc. Z toho 52 823 byly fyzické osoby z České republiky, podíl strategického akcionáře Société Générale zůstal nezměněn na 60,4 procenta. Minoritní akcionáři měli 39 procent a KB držela 0,6 procenta vlastních akcií.

Pro letošní rok očekává banka dvouciferný růst provozních výnosů primárně podpořený čistými úrokovými výnosy. Čisté výnosy z poplatků a provizí by měly růst nižšími jednotkami procent. Provozní náklady by se měly držet pod úrovní inflace.

Z ostatních velkých bank zveřejnily výsledky za rok 2021 Moneta Money Bank, která loni zvýšila čistý zisk meziročně o 53 procent na 3,98 miliardy korun, dále Raiffeisenbank v ČR, které čistý zisk meziročně stoupl o 119 procent na 4,69 miliardy korun, a česká a slovenská UniCredit Bank, která vykázala nárůst zisku o 39,1 procenta na 6,62 miliardy korun. Société Générale má za loňský rok rekordní čistý zisk 5,6 miliardy eur (136 miliard korun).

Malta

Na Maltě je stavební boom. Táhne ho i česká banka

Slunečná ostrovní země staví nové hotelové, rezidenční a apartmánové domy s více než 50 tisíci lůžky. „Země odstartovala během pandemie stavební boom,” říká český šéf maltské banky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankou roku je Komerční banka

Česká spořitelna, Moneta a teď i Komerční banka a Raiffeisenbank hlásí pokles zisku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme