Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcionáři Komerční banky schválili dividendu 82 korun na akcii

Bankou roku je Komerční banka
ČTK
 ČTK

Akcionáři Komerční banky (KB) na středeční valné hromadě schválili návrh představenstva vyplatit z loňského zisku dividendu 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Oznámila to mluvčí banky Šárka Nevoralová.

Reklama

Většinovým akcionářem KB je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale. Komerční banka má přes 69 tisíc akcionářů, většina z nich jsou lidé z Česka.

Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024. Komerční bance loni meziročně klesl čistý zisk o 11,4 procenta na 15,6 miliardy korun. Za rok 2022 byla dividenda 60,42 koruny na akcii, celkem v objemu 11,5 miliardy korun. Z čistého zisku za předloňský rok navrhovaná dividenda činila 65 procent, zatímco letos to bylo 100 procent.

Jde o nejvyšší řádnou dividendu KB po rozštěpení akcií v roce 2016, uvedl analytik společnosti XTB Tomáš Cverna. Schválení tak vysoké dividendy není podle něj překvapení, protože management oznámil takový návrh již při zveřejnění výsledků za loňský rok a s protinávrhem se nepočítalo. „Stejný výplatní poměr jako za loňský rok indikuje management i z čistého zisku za letošní rok. Řádná dividenda by v příštím roce mohla činit 81 korun na akcii,“ odhadl.

Komerční bance loni meziročně klesl čistý zisk o 11,4 procenta na 15,6 miliardy korun. Celkové výnosy se snížily o 6,3 procenta na 36,2 miliardy korun a provozní náklady stouply o 8,2 procenta na 17,3 miliardy korun. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Půl roku po zavedení bankovní novinky s názvem Platby na kontakt se přidává ke službě nově i Moneta Money Bank. Službu, která umožňuje odeslání peněz na účet kolegy či známého jen s uvedením jeho telefonního čísla, umožňuje v Česku nyní už sedm bank. Shrnujeme, které banky tyto platby umí a jak to vše funguje.

Přečíst článek

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Na březnové snížení úrokových sazeb ČNB na 5,75 procenta už stihla zareagovat i část bank, a to mírným snížením sazeb u spořicích účtů. Zatím sice ještě nedošlo k úplně masivnímu sešupu, ale trend poklesu je až na výjimky jasný. Jedinou bankou, která šla proti trendu a sazbu naopak zvedla, je Trinity Bank se 6,31 procenta. Sazbu spořicího účtu se šestkou už pak mají jen dvě další banky. Stále více bank si ovšem začíná klást více a více podmínek pro poskytnutí lepší sazby na spořicím účtu. Kdo podmínky nedodrží, má zhodnocení úspor mnohde úplně mizivé.

Přečíst článek

Nejlepší sazby na termínovaných účtech už byly. A klesat budou dál

S tím, jak klesají sazby na spořicích účtech, snižují banky pochopitelně i sazby na termínovaných vkladech. Zatímco šestkovou sazbu na spořicím účtu máte ještě šanci získat v několika bankách, na termínovaném vkladu to je téměř nemožné. Má ji jen jedna banka a s podmínkou investice. Nejlepší sazby tedy začínají pětkou, častěji spíš čtyřkou. Podívejte se, na kterých termínovaných účtech nyní zhodnotíte své peníze nejvíce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Philip Morris ČR

Philip Morris vyplatí akcionářům méně na dividendách. Tuzemský trh je pod tlakem výrobků z Polska

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme