Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kanada zakročí proti extrémnímu růstu cen nemovitostí. Cizincům zakáže kupovat domy

Staré město v kanadském Quebeku
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Ceny domů v Kanadě za poslední dva roky vzrostly o 50 procent a jejich průměrná cena dosáhla asi 869 tisíc kanadských dolarů (15,3 milionu korun). Vláda Justina Trudeaua proto chystá razantní opatření – na dva roky hodlá zakázat cizincům v Kanadě nakupovat domy, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Kanadská vláda se rozhodla na dva roky zakázat většině cizinců nakupovat domy v Kanadě. Zároveň hodlá poskytnout miliardy dolarů na podporu stavební činnosti. To vše ve snaze zchladit rychle rostoucí ceny na trhu s nemovitostmi. Průměrná cena domu v Kanadě totiž v únoru dosáhla více než 869 tisíc kanadských dolarů (asi 15,3 milionu korun), což znamená více než padesátiprocentní nárůst během dvou let, uvedla agentura Bloomberg.

Opatření jsou součástí návrhu rozpočtu, který ve čtvrtek předloží ministryně financí a vicepremiérka Chrystia Freelandová, píše agentura Bloomberg s odkazem na osoby obeznámenou s touto záležitostí, která nechtěla být citována.

Růst cen domů v Kanadě od roku 2005 (v tisících kanadských dolarů):

(1 kanadský dolar = 17,66 koruny), pramen: Bloomberg

Tento krok signalizuje, že premiér Justin Trudeau je stále asertivnější, pokud jde o zkrocení jednoho z nejdražších trhů s bydlením ve vyspělém světě – a že vláda je stále více znepokojena politickým odporem k inflaci a rostoucími náklady na bydlení. Zákaz nákupu ze zahraničí se nebude vztahovat na studenty, zahraniční pracovníky nebo zahraniční občany, kteří mají trvalý pobyt v Kanadě, uvedl zdroj. 

Několik miliard dolarů z rozpočtu ministerstva financí bude přiděleno na výstavbu cenově dostupného bydlení a na pomoc místním vládám vylepšit jejich systémy, aby umožnily rychlejší výstavbu nových nemovitostí. 

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Objem hypoték v únoru spadl téměř o čtvrtinu, ukazují statistiky ČBA

Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 25,1 miliardy korun, což je proti lednu pokles o 23 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Úrokové sazby dál rostly.

Přečíst článek

„Nemyslím si, že v důsledku toho ceny klesnou, i když to odebere alespoň část konkurence na nejvyostřenějším trhu v kanadské historii bydlení,“ míní zakladatel realitní investiční společnosti REC Kanada Simeon Papailias. „Nemyslím si, že náplast na dvouletý vývoj bude mít dopad na to hlavní, a tím je zásadní nedostatek nabídky,“ dodal.

>>>>>> Vše k inflaci čtěte zde <<<<<<

Vláda přesto plánuje další opatření, která by mohla potenciálně zvýšit poptávku a pomohla kupcům nových domů. Freelandová hodlá zavést legislativu, která umožní Kanaďanům mladším 40 let ušetřit až 40 tisíc kanadských dolarů (asi 700 tisíc korun) na akontaci či zálohu na nové bydlení. 

Chata Krkonoše

Chata za cenu menšího bytu v Praze? Realita, za covidu ceny vyskočily na dvojnásobek

Ceny chat a chalup se v posledních dvou letech, kdy Česko zasáhla epidemie covidu-19, ve všech krajích v průměru zdvojnásobily. Letos realitní makléři očekávají stagnaci nebo jenom mírný růst cen rekreačních nemovitostí ovlivněný inflací.

Přečíst článek

Během loňské předvolební kampaně Trudeauova strana také navrhla zákaz „slepých nabídek“ na domy – tedy převládající systém, v němž jsou utajovány dražební nabídky na nemovitosti. Slepé nabídky byly podle Trudeauovy strany důvodem urychlení růstu cen na zahřívajícím se trhu, neboť se někdy přes tento systém nemovitosti prodávaly za stovky tisíc dolarů nad základní požadovanou cenou. 

Oborová asociace realitních agentů v zemi nyní od obhajoby této praxe ustoupila. Kanadská asociace nemovitostí ve středu oznámila pilotní projekt, jehož cílem je zobrazovat nabídky v reálném čase u nemovitostí uvedených na jejích vlastních webových stránkách Realtor.ca.

Vít Soural, Flat Zone

Vít Soural: Polský trh je zajímavější než ten český. Staví se tam víc a levněji

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, vede startup Flat Zone. Ten pod hlavičkou Trigemy sbírá a analyzuje data z českého a slovenského realitního trhu. A chystá se proniknout i do dalších evropských zemí, ve hře je Polsko. „Slováci mají sice o něco efektivnější stavební řízení než my Češi, ale ne o moc. Mnohem zajímavější je v tomto ohledu i co do objemu polský trh,“ říká Vít Soural.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme