Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ÚOHS - informace o tématu

Radomír Lapčík

Lapčíkova SAB Financial Group kupuje kontrolní podíl v Trinity Bank

Společnost SAB Financial Group podnikatele Radomíra Lapčíka kupuje kontrolní podíl v Trinity Bank. Dosud měl Lapčík podle údajů z Evidence skutečných majitelů v bance podíl 29 procent. Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.

Přečíst článek
Topgal musí zaplatit desetimilionovou pokutu kvůli zakázaným cenovým dohodám s prodejci

Výrobce batohů Topgal nutil jejich prodejce zdražit. Zaplatí pokutu 10 milionů

Sedm let výrobce školních batohů značky Topgal uzavíral s jejich prodejci zakázané cenové dohody, které zboží zdražovaly koncovému zákazníkovi. Za vměšování se do maržové politiky prodejců zaplatí Topgal pokutu přesahující 10 milionů korun.

Přečíst článek
Miliardář Křetínský posílí na tuzemském energetickém trhu, může koupit Gazela Energy

Další zářez na tuzemském trhu. Miliardář Křetínský může koupit Gazela Energy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil společnosti EP Energy Trading z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, která pod značkou epet dodává elektřinu a plyn odběratelům v Česku a na Slovensku, nákup obchodníka s elektřinou Gazela Energy. Firma zásobuje přes 13 tisíc odběratelů, uvedl úřad.

Přečíst článek
Drahé potraviny? Z tržního hlediska vše v pořádku, prohlásil antimonopolní úřad

Drahé potraviny? Nejvyšší marži mají prvovýrobci, prohlásil antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže, tedy ani zneužití dominantního postavení, ani náznak případných kartelových dohod. Předseda ÚOHS Petr Mlsna uvedl, že trh reaguje na růst cen vstupů, proto úřad nedoporučuje zavedení cenové regulace.

Přečíst článek
Distributor elektroniky značky Xiaomi vyfasoval od ÚOHS pokutu za kartel

Distributor elektroniky a mobilů Xiaomi v Česku vyfasoval milionovou pokutu za kartel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal plzeňskou firmu Beryko pokutou 24,46 milionu korun za účast v kartelové dohodě. Beryko byla spolu s pražskou firmou Witty v letech 2018 a 2019 hlavním distributorem elektroniky značky Xiaomi v Česku. Witty ale z kartelu vyvázla bez postihu.

Přečíst článek

Antimonopolní úřad loni nadělil dvojnásobně pokut. Hlavně kvůli kartelu stravenkových firem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni uložil za kartelové dohody, zneužití dominantního postavení a další pochybení narušující hospodářskou soutěž pokuty téměř 437 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2021 je to o 268 milionů více. Vyplývá to z výroční zprávy úřadu, kterou dnes zveřejnil na svém webu.

Přečíst článek

ŘSD musí zaplatit za chyby v tendru na dopravní značení pokutu 700 tisíc

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil pokutu pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za chyby v zakázce na orientační dopravní značení na Pražském okruhu. Sankci, kterou uložil jeho úřad, ale o 100 tisíc korun snížil, ŘSD tak má zaplatit 700 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné, ŘSD tak musí pokutu zaplatit. Může se ale bránit podáním správním žaloby ke Krajskému soudu v Brně, uvedl antimonopolní úřad na svém webu. Podle rozhodnutí úřadu ŘSD chybovalo, když po uchazečích o zakázku požadovalo nepřiměřeně vysokou kvalifikaci.

Přečíst článek
J&T kupuje firmu Spearhead, po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu

J&T může koupit firmu Spearhead. Po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu

Mezinárodní skupina J&T může prostřednictvím firmy Bonhart koupit českou a slovenskou část zemědělské firmy Spearhead International, která kromě Česka a Slovenska působí také v Rumunsku, Polsku a ve Velké Británii. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V Česku je Spearhead v zemědělství dvojkou po skupině Agrofert. Výše transakce nebyla zveřejněna.

Přečíst článek

Schváleno. Novým vlastníkem Expobank CZ je Banka Creditas

Banka Creditas se stala novým vlastníkem Expobank CZ, která měla vazby na Rusko. Obě finanční instituce budou v nejbližších letech fungovat samostatně a pro jejich klienty ani zaměstnance se nyní nic nemění, uvedly banky ve společném prohlášení.

Přečíst článek
Škoda JS

ČEZ převezme od Rusů Škodu JS. Válečnou akvizici povolil antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad povolil společnosti ČEZ válečnou akvizici firmy Škoda JS. Výrobce zařízení pro jadernou energetiku byl kvůli jeho napojení na ruskou Gazprombanku v ohrožení protiruských sankcí.

Přečíst článek
stravenky Endered

ÚOHS ztrestal stravenkový kartel. Sodexo, Edenred a Up mají zaplatit 280 milionů korun

Stravenkové firmy Sodexo, Edenred a Up pokutoval antimonopolní úřad. Viní je z uzavření kartelové dohody. Firmy měly kooperovat v oblasti stanovování obchodních podmínek. Úřad jim za to vyměřil pokutu v celkové výši 280 milionů korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme