Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Katolická církev jako dobrý investor. Zisk jí kvůli tomu stoupl na více než půl miliardy

katedrála sv. Víta v Praze
ČTK
 ČTK

Hospodaření české katolické církve skončilo loni se ziskem 646 milionů korun, což bylo meziročně o 270 milionů korun více. Církvi klesly oproti roku 2020 příjmy v podobě státního příspěvku i darů a ztrátová je tradičně hlavní, tedy duchovní činnost. Ztrátu pokrývá zisk z hospodářské činnosti, zejména z dlouhodobých investic a lesního hospodaření. V loňském roce činil 1,23 miliardy korun, uvedli zástupci katolické církve.

Reklama

Církev dostává devět let po restitucích stále nižší státní příspěvek, který se bude vyplácet do roku 2030. Loni byla částka, která slouží zejména na platy duchovních, 625 milionů korun, meziročně o 45 milionů korun nižší. Finanční náhrada za nevydaný majetek pro celou katolickou církev loni činila 1,79 miliardy korun, z toho 1,41 miliardy bylo pro diecéze římskokatolické církve a zbytek pro řeholní řády a kongregace. Řády a kongregace nejsou do prezentace hospodaření katolické církve zahrnuty.

Byty, ilustrační foto

Církev nakupuje byty. Dosud tichý hráč může změnit trh s nájemním bydlením

Plzeňské biskupství v úterý podepsalo kupní smlouvu na novostavbu domu se stovkou nájemních bytů za víc než 300 milionů korun. Také pražské arcibiskupství mělo v plánu nakupovat tisíce bytů. Tam se ale plány pozdržely kvůli vynucenému odchodu šéfa diecéze Antonína Jurigy.

Přečíst článek

Dary církvi loni klesly o 25 milionů korun na 726 milionů korun. Dary loni činily 362 milionů korun, meziročně o 53 milionů méně, kostelní sbírky ale loni přinesly 364 milionů korun, což bylo o 28 milionů korun meziročně více.

Na dani z příjmu zaplatili katolíci přes dvě stě milionů

Na dani z příjmu církev odvedla 229 milionů korun, meziročně o 35 procent více, tedy o 59 milionů korun. Výhodou je podle zástupců církve udržení stabilně nízké úrovně zadluženosti; z celkového objemu dlouhodobého hmotného majetku diecézí katolické církve v hodnotě 63,5 miliardy korun tvoří cizí zdroje jen pět miliard korun.

Jaselská ulice v Praze Bubenči

Katolická církev razantně vstupuje na trh nájemního bydlení. Chce mít v Praze přes tisíc bytů

Arcibiskupství pražské, vrcholný orgán katolické církve v Česku, již několik měsíců potajmu nakupuje v Praze části developerských projektů. Jde o stovky bytů, celkem jich má být přes tisíc. Investuje do nákupů miliardy korun. Byty chce pronajímat.

Přečíst článek

Celkové výdaje na hlavní, tedy neziskové aktivity dosáhly loni na 3,19 miliardy korun. Největší suma peněz, 1,3 miliardy šla na opravy památek a je srovnatelná s předchozími roky. Přímé příspěvky biskupství na církevní školství tvořily 35 milionů korun, příspěvky na zdravotní projekty 21 milionů korun a na kulturu 37 milionů.

Výdaje na tyto aktivity jsou oproti předchozím letem nižší, ale objem služeb byl podle církve zachován na stejné úrovni. Výdaje na čistě duchovní projekty byly vloni 1,39 miliardy korun. Osobní náklady byly v roce 2021 obdobné jako v předchozích letech, přibližně 900 milionů korun.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Církev prokázala obchodního ducha. Díky dřevu loni vydělalo pražské arcibiskupství dvě stě milionů, letos sází i na byty

Byznysu církve se začalo dařit. Díky dřevu vydělala stamiliony, masivně investuje do realit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme