Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Internet 5G je stále v plenkách, ale už se chystá ještě rychlejší 6G. I s umělou inteligencí

Cher Wang, Chairperson, co-founder, and CEO of HTC, talking about the transition from 5G to 6G during a keynote about cooperation on the second day of the Mobile World Congress 2023 on February 28, 2023, in Barcelona, Spain.
profimedia.cz
 ČTK

Mobilní internet nové generace 6G by mohl být spuštěn v roce 2030. Shodli se na tom vedoucí pracovníci některých největších světových telekomunikačních a technologických firem oslovení zpravodajskou televizí CNBC. Operátoři se však nyní stále potýkají s návratností svých investic do sítí 5G, které dosáhly miliard USD, a využití těchto sítí mezi spotřebiteli zatím zůstává po celém světě nízké.

Reklama

Představitelé firem také varují, že by odvětví nemělo kolem technologie 6G vytvářet příliš velký humbuk, aby nezmátlo spotřebitele. „Zavádění 5G jsme ještě nedokončili. Nemyslím si, že dozrál čas, abychom mohli vážně mluvit o 6G, na to je ještě trochu brzy," řekl ředitel pro rozvoj společnosti SK Telecom Ha Min Yong.

5G telefon použivá pouze sedmina lidí

Mobilní operátoři v Číně, Jižní Koreji a Spojených státech začali zavádět 5G v roce 2019. Tato technologie slibuje superrychlé připojení. Její rozšíření mezi spotřebiteli je však stále nízké. Podle společnosti Strategy Analytics používá v současnosti chytrý telefon s 5G jen jeden ze sedmi lidí.

Nokia má nové logo i obchodní strategii

Finská Nokia má problém. Lidé si stále myslí, že vyrábí telefony

Společnost Nokia mění logo. Jedním z důvodů je fakt, že většina lidí si stále myslí, že vyrábí stejnojmenné mobilní telefony. Nokia se však v současnosti zaměřuje na internet věcí a rozvoj 5G sítí. 

Přečíst článek

5G je však v telekomunikačním průmyslu považována nejen za spotřebitelský produkt pro vyšší rychlost stahování, ale za síť, která by mohla podpořit nové technologie, jako auta bez řidiče a letecké taxíky bez pilotů. Má totiž nižší latenci než předchozí síť 4G, což znamená, že se výrazně zkracuje doba komunikace mezi zařízeními. To je důležitá vlastnost v případě, že je potřeba rychle doručovat data.

Proč se 6G chystá?

Proč se již začíná mluvit o 6G? Telekomunikační sítě vyžadují standardy, aby bylo možné technologii používat po celém světě a aby byly systémy schopné spolupracovat. Vypracování a dokončení těchto norem trvá několik let a podílí se na nich řada subjektů, od společností po akademiky a průmyslové orgány. Proto o ní odvětví již přemýšlí a na standardech se pomalu pracuje, i když vše je teprve v počáteční fázi.

T-Mobile loni potrápili hackeři i drahé energie. Zisk operátor navýšil

Loňský rok nepřinesl společnosti T-Mobile žádná velká dramata. Operátorovi se podařilo ustát extrémní růst cen energií i nájezdy hackerů.

Přečíst článek

Podle šéfů telekomunikačních firem oslovených CNBC je nyní důležité zaměřit se na zavádění 5G, a to i v době, kdy začal výzkum sítí nové generace. „Dnes nevidím žádné případy použití, které bychom nemohli dělat s 5G," řekl technologický šéf firmy BT Howard Watson. Není proto potřeba mást zákazníky a podniky, aby čekali na novou generaci.

6G přinese více funkcí umělé inteligence

„Před 6G přijde ještě jeden krok, a to bude pokročilá 5G advanced, která bude na trhu dostupná za několik let," řekl generální ředitel společnosti Nokia Pekka Lundmark. Podle něj tako pokročilá síť pomůže zlepšit zážitek z technologií jako rozšířená a virtuální realita a podpoří létání dronů. Není proto nutné čekat na 6G.

Standardy 6G ještě nebyly stanoveny, takže není zcela jasná představa o tom, jak bude technologie vypadat. Watson se domnívá, že 6G přinese do mobilní sítě zvýšenou kybernetickou bezpečnost a více funkcí umělé inteligence. Lundmark dodává, že síť 6G bude fungovat jako jeden velký senzor, který dokáže rozpoznat velikost, rychlost a směr pohybujícího se objektu. Tato funkce by mohla pomoci při vytváření automatizovaných továren a vozidel bez řidiče.

Čínský prezident na návštěvě Saúdské Arábie

Si Ťin-pching na námluvách v Saúdské Arábii. Vítězství pro Huawei, prohra Západu

Čínské a saúdskoarabské firmy podepsaly 34 dohod o investicích do zelené energie, informačních technologií, cloudových služeb, dopravy a dalších oblastí v hodnotě přes 30 miliard dolarů.

Přečíst článek

Většina oslovených vedoucích pracovníků, včetně šéfa Nokie, se domnívá, že 6G bude zavedena v roce 2030 a standardy budou stanoveny o několik let dříve. Watson upozornil, že nové generace mobilních sítí se zavádějí obvykle v době konání olympijských her, takže podle něj bude 6G spuštěna kolem her v australském Brisbane, které se mají konat v roce 2032.

Výkonný ředitel Strategy Analytics, která se zabývá průzkumem trhu, Neil Mawston se domnívá, že první chytrý telefon s podporou 6G bude uveden na trh v roce 2029.

Umělá inteligence může vystřídat lidskou činnost v případě rutinních úkolů.

Umělá inteligence může nahradit polovinu pracovních míst. Ale změny si ani nevšimneme

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Přestože podle personalistů některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zakladatel Microsoftu Bill Gares na snímku z 15. 2. 2023

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme