Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v Británii brzdí. Podle analytiků ale ne dost rychle

Inflace v Británii se v dubnu dostala pod deset procent. Brzdí, ale ne dost rychle
ČTK
 ČTK

V dubnu, poprvé od loňského srpna, spadla britská inflace pod deset procent. Jádrová inflace je však nejvyšší za 31 let.

Reklama

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii se v dubnu snížilo na 8,7 procenta z 10,1 procenta v březnu, hlavně díky cenám energií. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil britský statistický úřad. Inflace tak byla vyšší, než čekali analytici, vzdaluje se však od maxima za 41 let, které loni v říjnu činilo 11,1 procenta. 

Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali zpomalení inflace až na 8,2 procenta. Britská centrální banka na začátku měsíce odhadla, že inflace v dubnu dosáhne 8,4 procenta.

Britský premiér Rishi Sunak a ministr financí Jeremy Hunt

Sunak i Hunt sbírají kladné body. Britská ekonomika letos poroste

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) vysekla pochvalu britské vládě za její snahy o stabilizaci ekonomiky. Díky tomu mohl fond zlepšit odhad letošního vývoje britské ekonomiky. Zatímco ještě minulý měsíc předpovídal její pokles o 0,3 procenta, nyní počítá s růstem o 0,4 procenta.

Přečíst článek

Britové reálně chudnou

Jádrová inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny energií, potravin a tabáku, nečekaně vzrostla na 6,8 procenta. Ocitla se tak na nejvyšší hodnotě od března 1992.

Reklama

Navzdory zpomalení v posledních měsících inflace i nadále snižuje kupní sílu zaměstnanců, jejichž mzdy rostou pomaleji než spotřebitelské ceny.

Zpráva posiluje očekávání, že centrální banka bude muset znovu zvýšit úrokové sazby. Trhy očekávají, že základní úroková sazba v Británii stoupne do konce letošního roku na pět procent z nynějších 4,5 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý zlepšil odhad letošního vývoje britské ekonomiky. Zatímco ještě minulý měsíc předpovídal pokles o 0,3 procenta, nyní počítá s růstem, a to o 0,4 procenta. Inflace podle MMF do konce letošního roku sestoupí zhruba na pět procent. Do poloviny roku 2025 by se ale podle fondu měla vrátit k dvouprocentnímu cíli centrální banky.

Britský premiér Rishi Sunak nemá nic jisté, ukázaly britské komunální volby

Sunak vtipkuje, ale usmívá se spíš Starmer. Co o britské politice vypověděly komunální volby

V Anglii a Severním Irsku se v minulých dnech konaly komunální volby, které naznačily mnohé o celostátním rozložení sil. Radost mohou mít labouristé a opoziční strany. Pro Sunakovy konzervativce byly varováním.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme