Reklama

Hypotéky se v lednu propadly, v objemu o čtvrtinu. Sazby dál rostly

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry
Pixabay

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 32,6 miliardy korun, což je proti prosinci více než čtvrtinový pokles. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu. Meziměsíční propad téměř o 12 miliard korun jde podle asociace výrazně nad rámec běžného lednového zpomalení.

Reklama

Stejný trend pak následovaly i počty poskytnutých hypoték, které v lednu proti předchozímu měsíci klesly o 28 procent na 10 tisíc. Je to nejnižší počet poskytnutých hypoték od srpna 2020. Objem skutečně nově poskytnutých hypoték v lednu klesl ze 34,2 miliardy na 26,3 miliardy korun, u refinancovaných úvěrů z deseti na 6,3 miliardy korun. Počet nově poskytnutých hypoték klesl meziměsíčně z 9900 na 7700.

Ačkoli leden bývá z pohledu poskytnutých hypoték nejslabší měsíc v roce a oproti prosincovým hodnotám je tak obvykle výrazně slabší, propad v letošním lednu jde nad rámec tohoto běžného vývoje. To předznamenává, jak se bude letošní rok z pohledu poskytnutých hypoték vyvíjet. Z meziročního pohledu je však celkový propad mírnější a v případě skutečně nově poskytnutých hypoték zůstává meziroční dynamika stále kladná a dvouciferná, ačkoli oproti předchozím měsícům citelně zpomalila. 

„Zájem klientů o hypotéky v lednu oproti konci roku znatelně poklesl, což primárně přisuzujeme pokračujícímu růstu úrokových sazeb. Další ochlazení trhu očekáváme po letošním dubnu, kdy vstupuje v platnost přísnější regulace limitů pro poskytování hypoték. Za celý letošní rok pak očekáváme celkový pokles trhu  okolo 50 procent,“ uvedl Matěj Novák, Senior manažer hypoték Moneta Money Bank.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v lednu vzrostla na 3,4 procenta z prosincových tří procent. Růst sazeb tak dále zrychluje a byl v lednu nejrychlejší od poloviny loňského roku, kdy Česká národní banka začala zvyšovat sazby. Průměrná hypoteční sazba se tak v lednu dostala na nejvyšší úroveň od přelomu let 2012 a 2013.

hypotéky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Hypotéky zdražují nejrychleji v historii. Šestiprocentní úrok přijde za pár měsíců

Průměrná sazba hypoték v ČR stoupla v prosinci na 2,99 procenta, a to z listopadové úrovně 2,7 procenta. Nárůst o 0,29 procentního bodu představuje nejvýraznější meziměsíční vzestup v celé historii sledování od roku 2003, vyplývá z dat Fincentrum Hypoindex.

Přečíst článek

Stejně jako v předchozích měsících průměrná lednová úroková sazba ještě zachycuje uzavřené smlouvy, které byly rozjednány s klienty v dřívějších měsících, kdy byly úrokové sazby ještě nižší. Proto se průměrná hypoteční sazba u nově uzavřených smluv pohybuje stále pod nabídkovými sazbami hypoték. Ty se v lednu pohybovaly nejčastěji v širokém rozmezí od čtyř do pěti procent, a vzhledem k vývoji tržních úrokových sazeb lze podle asociace očekávat jejich další růst.

„Očekáváme, že do poloviny letošního roku půjdou úrokové sazby ještě nahoru a budou se pohybovat kolem 5,0 až 5,5 procenta, koncem roku by pak pozvolna mohly začít klesat,” upozornil manažer hypotečních úvěrů Raiffeissenbank Milan Voldřich.

Tržní úrokové sazby delších splatností, které jsou důležité pro vývoj hypotečních sazeb, se nyní pohybuji na nejvyšší úrovni od let 2008 a 2009. V té době byla průměrná sazba u nových hypoték podle oficiálních dat ČNB kolem 5,5 procenta. Hypoteční sazby by tak letos měly postupně směřovat k této hranici, ačkoli konkrétní sazba se bude odvíjet od jednotlivých parametrů hypotéky, tedy délky fixace či velikosti vlastních zdrojů. „S delší fixací by se měla úroková sazba mírně snižovat, což odráží současný vývoj úrokových sazeb na trhu,” uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Jan Vančura, ředitel institucionálního bankovnictví v Trinity Bank

Levnější byty nečekejte. Přinesla by je jedině velká finanční krize, říká realitní odborník

Ačkoli rostoucí sazby České národní banky část poptávky po nemovitostech zmrazí, na cenu naopak bude tlačit rostoucí zájem o financování nemovitostí v eurech, tvrdí Director Real Estate and Corporate Finance Trinity Bank Jiří Vančura. Výnosy z nájmů přitom přišly o svůj tradiční hlavní smysl a nepokryjí ani inflaci, dodává v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Peníze, ilustrační foto

Porovnání spořicích účtů: Úroky se zvyšují, inflaci ale nedostačují

Spoření na spořicích účtech je se zvyšováním hlavních sazeb ČNB stále zajímavější. U nejlepších finančních ústavů získáte úrok nad tři procenta, a to i bez podmínek. Inflaci ale zdaleka nepřekonají.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Novostavby, ilustrační foto

ČBA: Průměrná sazba z nových hypoték se zastaví lehce nad čtyřmi procenty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme