Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé po celém světě výrazně zbohatnou, tvrdí studie. Jak je na tom Česko?

Globální hodnota majetku domácností v příštích letech poroste
iStock
 ČTK

Celosvětová hodnota majetku domácností se vloni snížila o 2,4 procenta na 454,4 bilionu dolarů, zhruba deset biliard korun. Zaznamenala tak první pokles od globální finanční krize v roce 2008, uvedla společnost Credit Suisse. Předpověděla nicméně, že v příštích letech hodnota majetku domácností poroste.

Reklama

Celosvětová hodnota majetku domácností v přepočtu na jednoho dospělého vloni klesla o 3,6 procenta na 84 718 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun). V roce 2027 se nicméně podle Credit Suisse vyšplhá na 110 270 dolarů (téměř 2,4 milionu korun).

V nominálním vyjádření se loni globální hodnota majetku domácností snížila o 11,3 bilionu dolarů. Většina tohoto poklesu připadla na Severní Ameriku a na Evropu, kde se hodnota majetku domácností snížila celkem o 10,9 bilionu dolarů.

Developerský projekt Al Hambra 1st Avenue v centru Hurghady.

Ještě levnější než ve Španělsku. Byt v Hurghadě se dá koupit i za půl milionu

Výrazně nižší ceny, celoročně příjemné počasí a také nižší životní náklady lákají Čechy do Egypta nejenom na dovolenou, ale také na nákupy nemovitostí. Starší byt v centru turisticky oblíbené Hurghady se dá koupit už za pět set tisíc korun.

Přečíst článek

Pokles loni vykázala především hodnota finančního majetku. Hodnota ostatních aktiv, zejména nemovitostí, zůstala bez větších změn, a to navzdory výraznému vzestupu úrokových sazeb.

V Evropě se hodnota majetku domácností snížila o 3,4 procenta na 104,4 bilionu dolarů a v Severní Americe o 4,5 procenta na 151,2 bilionu dolarů. Hodnota majetku domácností klesla také v Číně, zatímco v Indii se zvýšila. Výrazný nárůst zaznamenala v Latinské Americe, a to díky zpevnění tamních měn vůči dolaru.

Credit Suisse předpokládá, že v příštích pěti letech se celosvětová hodnota majetku domácností zvýší zhruba o 38 procent. V roce 2027 by tak měla dosáhnout 629 bilionů dolarů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínský hospodářský zázrak se nekoná

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme