Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ECB během stres testů bank bude hodnotit i ochranu klimatu

ESG, ilustrační foto
iStock
Stanislav Šulc

Výsledky testů by neměly mít pro banky zásadní kapitálové dopady. Jde spíše o to, aby budovaly kapacity a měnily vnitřní infrastrukturu v měnícím se světě.

Reklama

Evropská centrální banka (ECB) to se svými deklaracemi naplnění klimatických cílů zjevně myslí vážně. První velký krok by v tom měla podniknout v příštím roce, kdy se připravenost na plnění takzvaných ESG kritérií stane součástí stres testů, kterými bude zkoumat rizikovost bank v eurozóně.

„Evropská centrální banka, která přesná kritéria svých testů pro příští rok ještě nezveřejnila, bude také zkoumat reputační hledisko a rizika plynoucí z neplnění ESG cílů,“ uvedla pro agenturu Bloomberg konzultační společnost Alvarez & Marsal, která se na zavádění ESG kritérií podílí. Mluvčí ECB se k dané problematice odmítl vyjádřit.

Zelené peníze

České banky kvůli ESG mění strategie i týmy

V zavádění manažerských bonusů pro plnění kritérií ESG jsou české banky zatím pozadu oproti Evropě.

Přečíst článek

Evropská unie a její instituce právě po bankách často žádají, aby to byly právě ony, kdo se bude na dodržování směřování k bezemisní ekonomice aktivně podílet. A velké evropské banky tak kritéria udržitelnosti zavádějí čím dál aktivněji. A v důsledku toho tak činí i české banky, velmi často dcery evropských peněžních domů.

„Banky se zavazují k uhlíkové neutralitě, své i aktivit svých klientů, které financují. Očekáváme, že klientům budou banky zasílat dotazníky na spotřebu CO2. Může se tak stát, že i profitabilní firma úvěr nedostane, protože bude mít vysoké emise,“ komentuje budoucí vývoj Martin Křivánek z KPMG. Vysoké emise podle Křivánka znamenají pro banky vyšší riziko, že obchodní model a ziskovost o úvěr žádající firmy nebudou v budoucnu udržitelné. Některé evropské banky se dokonce už zavázaly, že v budoucnu nebudou poskytovat finanční služby energetickým firmám zatěžujícím životní prostředí.

Nikdo to neplní. Zatím

Přes zjevnou snahu však kritéria ECB mohou být těžko naplnitelná i pro velké evropské instituce. „Žádná banka nenaplňuje to, co Evropská centrální banka požaduje,“ prozradil Bloombergu Fernando de la Mora, výkonný šéf Alvarez & Marsal. „Jedním z problémů přitom je, že globální banky těžko shánějí relevantní data z regionů mimo Evropu,“ dodal.

Podle něj bude ECB požadovat například i množství uhlíkové stopy, kterou banky spotřebovaly na určité příjmy. Tento údaj přitom Bank of England, jeden z lídrů v klimatické změně na trhu evropských bank, ve svých testech odmítl používat s tím, že je zavádějící a neexistují k němu dostatečná opora v datech.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Co tedy bude ECB po bankách v eurozóně velmi pravděpodobně žádat? Podle Bloombergu to bude například „odhad velikosti uhlíkové stopy většiny firem, které bankám platí poplatky nebo úroky z dluhů“. ECB také bude požadovat odhad možných reputačních dopadů u největších klientů bank z vybraných průmyslových sektorů. Zvláště to platí pro podniky, které v současnosti patří mezi „znečišťovatele planety“. Odhadovaný horizont přitom má být až 30 let (stejně jako u Bank of England). Cílem přitom má být vyhodnocení případného dopadu na cenu akcií peněžních domů při výrazném propadu tržeb těžařských společností, uvedl pro Bloomberg Fernando de la Mora.

Ten pak připomíná, že by výsledky testů neměly mít pro banky zásadní kapitálové dopady. Jde spíše o to, aby budovaly kapacity a měnily vnitřní infrastrukturu v měnícím se světě.

esg

ESG: Akronym měnící globální byznys

Newstream.cz spouští seriál o ESG investicích. Společensky uvědomělé investice jsou trendem doby. Přitom nejsou žádnou novinkou a ve světě se objevily již před šedesáti lety.

Přečíst článek

ESG, ilustrační foto

Do udržitelné ekonomiky pumpují investoři desítky bilionů. A ještě přidají

Přehlídka velkých čísel. Tak vypadají statistiky finančních prostředků přicházejících do investičních aktiv spojených s takzvaným udržitelným investováním. Až na 53 bilionů dolarů, třetinu veškerých finančních prostředků „pod správou“, by podle analýzy agentury Bloomberg mohly do poloviny této dekády vyrůst finanční produkty s přídomkem ESG.

Přečíst článek

>>>>>>Zajímáte se o odpovědné investice? Pak by vám neměla uniknout naše rubrika ESG<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová

Označte nás za strategické odvětví, vyzývají EU evropské banky. V sázce je konkurenceschopnost

Přečíst článek
Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Evropští a američtí centrální bankéři se dostali do křížku. Kvůli klimatu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme