Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Důvěra v ekonomiku klesla. Průmysl trápí chybějící díly, spotřebitele inflace

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto
 ČTK

Důvěra v českou ekonomiku v červenci po třech měsících růstu otočila. Proti červnu se snížila o 4,3 bodu na 99,7 bodu, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Pokles byl vyvolán nedostatkem a zdražováním materiálů a zařízení v průmyslu.

Reklama

U podnikatelů důvěra klesla o 4,4 bodu na 99,3 bodu. „Důvěra podnikatelů se po tříměsíčním růstu sice snížila, přesto je však vyšší než před rokem a dokonce i vyšší oproti době před vznikem pandemie,” komentovala výsledky konjunkturálního průzkumu předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

Výrazně se zotavila očekávání obchodníků i podnikatelů ve službách. Podle vedoucího oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiřího Obsta podniky vnímají nedostatek a rostoucí ceny vstupních materiálů a zařízení v průmyslu jakou významnou bariéru své činnosti. „V dotčených odvětvích zpomaluje výroba a výrazně se zvyšují zásoby nedokončených výrobků. V reakci na to se mírně snížil počet průmyslových podniků očekávajících růst výrobní činnosti v nadcházejícím období,” uvedl Obst.

Průmyslníci se neobávají nízké poptávky, ale stále je trápí nedostatek pracovníků a novým fenoménem se stal právě nedostatek surovin a součástek, které tím pádem zdražují.

Stavba Nord Stream 2, ilustrační foto

Válka o Nord Stream 2 skončila. Vítězí Rusko a Německo, Česko ale taky vydělá

Letité tahanice o dokončení významného plynovodu Nord Stream 2 skončily. Je to bytostně důležité i pro Česko, protože touto cestou proudí ruský zemní plyn i k nám.

Přečíst článek

„Využití kapacit vrostlo na úrovně naposledy pozorované před finanční krizí 2008. Právě opožděné subdodávky jsou důvodem, proč ve zbytku letošního roku čekáme slabý růst průmyslové výroby. I tak bude jeho celoroční růst kolem 11 procent,” uvedl analytiky Komerční banky Michal Brožka. 

To potvrzuje také anylytik ČSOB Petr Dufek. „Firmy si rozhodně nemohou stěžovat na nedostatek zakázek či nízkou očekávanou poptávku, ale jejich hlavním problémem je v tuto chvíli nedostatek vstupů. Musí se sice vyrovnávat s rostoucími náklady na materiál a energie, avšak teprve chybějící komponenty vedoucí k vysoké rozpracovanosti výroby a zásobám je nutí až k omezování produkce,” uvedl Dufek.

Přechodný stav

Podle Zamrazilové lze očekávat, že nedostatek surovin a součástek je přechodný a teprve po delším trvalém náběhu plných kapacit v těchto oborech se podaří stabilizovat současný převis poptávky. „Propouštět se chystá méně než 10 procent průmyslníků, ve službách propouštění zvažuje stále více než pětina podnikatelů, 28 procent průmyslníků se chystá zdražovat, což je nejvíce za posledních 10 let,” dodala Zamrazilová.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na dni otevřených dveří v jaderné elektrárně Temelín.

Karel Havlíček: Příští vláda musí rozhodnout o dostavbě Temelína

Uhlí musíme podle ministra průmyslu nahradit stabilními zdroji energie. Jádro mezi ně podle Havlíčka patří.

Přečíst článek

U spotřebitelů se důvěra v ekonomiku v prvním prázdninovém měsíci meziměsíčně snížila o 3,6 bodu na hodnotu 101,9. S ohledem na předchozí rozvolnění protipandemických opatření je podle Brožky pokles důvěry u spotřebitelů lehce překvapivý. Hlavním zdrojem růstu obav spotřebitelů je inflace, na něž je navázána i obava ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. I spotřebitelé ale vnímají situaci příznivěji než před rokem.  

„Zajímavé ale je, že se mírně zvýšily i obavy z růstu nezaměstnanosti. Nicméně po předchozím nárůstu důvěry lze na červencová data nahlížet jako na určitou korekci optimismu nežli na nový trend,” dodal Brožka.

Green Deal, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Bez dopadových studií je klimatický balíček EU jen aktem víry

Uprostřed léta zahajují země západního eurasijského výběžku zelenou revoluci. Z celoplanetárního hlediska je sice EU příliš malá na to, aby sama globální klima ovlivnila, ale to nevadí. Jde prostě o revoluci. Tedy o víru a ideologii. Propočty a racionalita jdou prozatím stranou. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme