Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká ekonomika meziročně vzrostla o 7,8 procenta. Zklamání, říkají analytici

Ohýbání kovu, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 7,8 procenta a proti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 0,6 procenta. Vyplynulo to z prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Reklama

Meziroční nárůst hrubého domácího produktu (HDP) tak překonal předchozí zatím největší meziroční růst ekonomiky z druhého čtvrtletí 2006, kdy činil 7,5 procenta.

K nárůstu přispělo uvolnění restrikcí proti koronaviru, které výrazně zasáhly ekonomiku v loňském roce, a zejména pak zahraniční poptávka a zvýšená spotřeba domácností.

„Rozvolňování protiepidemických opatření umožnilo domácnostem částečně realizovat odloženou spotřebu. Zvýšily se i výdaje domácností za služby,” uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

peníze, ilustrační foto

Česko se po Kypru zadlužuje nejrychleji ze zemí EU. Dluh má ale šestý nejnižší

Vládní dluh České republiky v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) stoupl v prvním čtvrtletí o 6,3 procentního bodu na 44,1 procenta. Šlo tak po Kypru o druhý největší růst mezi zeměmi EU.

Přečíst článek

Meziroční nárůst ekonomiky je mírnější, než očekávali analytici. Ti v odhadech předpokládali, že ekonomika ve sledovaném čtvrtletí stoupla o zhruba o devět procent.

„Slabší než předpokládaný růst odráží pomalejší náběh ekonomiky, například v segmentu služeb, v době jarního otevření. Zrcadlí též potíže, jimž čelí průmysl. Jedná se zejména o světovou přepravní krizi, post-pandemické narušení mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců a s tím související dramatický růst cen přepravních nákladů a vstupních materiálů, včetně například materiálů stavebních. Výpadky v dodávkách letos omezují výrobu například v největších tuzemských automobilkách,” komentoval statistiku hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Pásová výroba v Škoda Auto, ilustrační foto

Česká ekonomika ožívá. Růst HDP se přiblíží čtyřem procentům

Česká ekonomika i přes tvrdé dopady jarních koronavirových opatření letos poroste o téměř čtyři procenta. Uvádí to nejnovější odhad Evropské komise, která původně počítala s růstem jen o 3,4 procenta.

Přečíst článek

„Předběžný výsledek českého HDP za druhý kvartál nelze označit jinak než zklamáním. Meziroční číslo sice může někoho ohromit, avšak je třeba je brát v kontextu. V meziročním srovnání sice česká ekonomika poskočila o 7,8 %, avšak jen díky velmi nízkému srovnávacímu základu z doby první vlny pandemie, kdy HDP propadl o téměř 11 %, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Pozitivní zpráva: růst zaměstnanosti

Na průmysl navíc začaly doléhat problémy s logistikou, a tak tento dosavadní lídr ekonomiky jede ve srovnání se začátkem na menší výkon, ačkoliv o zakázky rozhodně nemá nouzi. To ostatně potvrzují už průzkumy důvěry v tomto odvětví několik měsíců za sebou.

„Jediným povzbudivým číslem tak je snad jen růst zaměstnanosti ve srovnání s prvním čtvrtletím. S oživením ekonomiky – byť není nijak dechberoucí – přichází růst zaměstnanosti a současně pokles nezaměstnanosti a situace se alespoň zde začíná přibližovat předkovidové době. Pro firmy to však znamená o to větší problém se sháněním zaměstnanců,” dodal Dufek. 

Přestože strukturu růstu ekonomiky ještě neznáme, lze předpokládat, že jeho hlavním tahounem byla právě spotřeba domácností. „Do vyšších výdajů domácností se zřejmě promítla jak odložená spotřeba z předchozích měsíců, tak ale i pokračující růst jejich příjmů. Lepšící se výhled ekonomiky by se měl odrazit i v nárůstu investiční aktivity,” uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme