Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potvrzeno: Železo a další průmyslové kovy prudce zdražují

Tažírna oceli v Třineckých železárnách
ČTK
 ČTK

Ceny kovů využívaných v průmyslu a stavebnictví vzrostly o čtvrtinu. Naopak zlato a stříbro zlevňují.

Reklama

Průmyslové kovy v prvním pololetí zvýšily svou hodnotu až o čtvrtinu. Nárůst ceny o 23 procent zaznamenal hliník, o 22 procent posílila měď. Z drahých kovů se nejlépe dařilo palladiu s růstem téměř o 13 procent. Naopak zlato a stříbro zlevnily, uvedl analytik Golde Gate CZ Marek Brávník.

Důvodem růstu ceny průmyslových kovů je podle něj zlepšení stavu ekonomik po ročním lockdownu, kdy oživující výroba potřebuje tyto kovy jako vstupy do výroby.

„V situacích nepříznivých pro ekonomiku rostly bezpečné přístavy v podobě zlata a stříbra, při ústupu poslední pandemické vlny převzaly otěže opět průmyslové kovy,“ uvedl Brávník.

Zlato zaznamenalo od začátku roku pokles ceny o sedm procent na 1772 dolarů za unci. Stříbro s dosaženou cenou 26,2 dolaru ztratilo dvě procenta. Stříbro tak podle Brávníka zafungovalo při obou scénářích, jako bezpečný přístav i jako výrobní komodita. Platina stagnovala na úrovni 1080 dolarů.

Ropní princové se rozhádali, dopad na trh s ropu je nejistý.

Ropní vládci se rozhádali. Cena ropy letí vzhůru, v létě může stát barel i 90 dolarů

Diplomatický střet mezi Rijádem a Abú Zabí nabírá na síle, neshody mezi ropnými princi nechávají trhy v nejistotě. Už v minulém týdnu přitom jednání zástupců OPEC+ ve Vídni o navýšení těžebních limitů skončila nezdarem, na dnešní rozhovory pro jistotu vůbec nedošlo. Termín dalších jednání zatím není určený.

Přečíst článek

V dlouhodobějším časovém horizontu se podle Brávníka hromadí fundamentální důvody pro růst cen zlata a stříbra. Jde například o záporné reálné úrokové sazby, inflační tlaky nebo ceny za obsluhu gigantických dluhů napříč celým světem.

„V kratších obdobích nebude nic podstatnějšího, než zda přijde další vlna uzávěr a lockdownů ekonomik. V takovém případě budeme sledovat opět růst bezpečných přístavů, kterými jsou nyní fyzické zlato a stříbro,“ dodal Brávník.

Rostoucí ceny průmyslových kovů pak budou mít vliv na ceny nemovitostí. Již nyní banky hlásí případy, kdy kvůli zdražování vstupů klientům nestačí nasmlouvané hypotéky na pokrytí konečné ceny nemovitosti, která zdražila právě kvůli rostoucím cenám materiálů.

Foto: ČTK

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pohled na dům a bazén

Realitní trh v Los Angeles stojí. Dům po Marku Wahlbergovi se prodává již rok

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme