Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dolaru dochází dech, ztrácet bude dál

Dolaru dochází dech, ztrácet bude dál
iStock
Zdeněk Pečený

Americký dolar začal ztrácet dech. Kvůli hrozící recesi se trend již obrátil a investoři přesouvají kapitál z dolaru do jiných měn a ekonomik. Koruna podle analytiků posílí na 22, či dokonce 21, korun za dolar.

Reklama

Posilování dolaru v loňském roce bylo způsobeno především dosavadní odolností americké ekonomiky a jestřábím přístupem americké centrální banky (FED) k boji s inflací, která zvyšovala sazby v rychlém tempu. Růst sazeb se ale chýlí ke konci. Podle očekávání trhu se v únoru zastaví na pěti procentech.

Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Výkon světové ekonomiky v roce 2022 podle všeho poprvé v historii překonal psychologickou hranici 100 bilionů dolarů (asi 2270 bilionů korun). V letošním roce jí ale hrozí recese. Kam se přesune těžiště světového ekonomického výkonu? Jakou roli v tom sehrají centrální banky? Kam zamíří inflace a kurz koruny? A je ten správný čas nakupovat akcie, případně které? Nejen na tyto otázky naleznete odpovědi v komentáři ekonoma Lukáše Kovandy.

Přečíst článek

Loňské prudké posílení kurzu americké měny bylo tak výrazné, že dolarový index, který sleduje sílu americké měny vůči koši světových měn, se začátkem října dostal na dvacetileté maximum. Odolnost americké ekonomiky způsobila, že investoři převáděli kapitál z místních měn méně atraktivních ekonomik do té americké.

Podle analytiků má ale dolar to nejlepší již za sebou. „V průběhu listopadu dolar zaznamenal silný propad o zhruba šest procent, když se ukázalo, že inflační vrchol v Americe je pravděpodobně za námi a formuje se klesající trend,“ říká analytik BHS Barotov Timur. Dolar tím vymazal zhruba polovinu svého loňského posílení.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Jeho oslabování bude podle všeho pokračovat a těžit z toho bude i česká koruna. „Podle našeho názoru se v dalších měsících dočkáme oslabování dolaru vůči koruně, což bude dáno celkovým trendem slábnutí amerického dolaru, který tento rok již dosáhl svého vrcholu,“ říká Ondřej Hartman z FXStreet.cz.

Dolar za 21 korun

Vzhledem k tomu, že FED zvyšoval sazby velmi svižným tempem, ekonomika – a s ní i americký dolar – to s největší pravděpodobností silně pocítí. „Po dekádě uvolněných peněz, povede takto rychlé a vysoké zvýšení sazeb pravděpodobně k vážnému zpomalení ekonomiky, potenciálně až k recesi,“ říká Timur. „Dlouhodobě očekáváme výrazný pokles kurzu americké měny k hodnotám okolo 21 korun za dolar.“

Boris Tomčiak

Analytik Boris Tomčiak: Česká domácnost v posledních sedmi letech velmi zbohatla. Máme se dobře

Letos se podle Borise Tomčiaka, zakladatele společnosti Finlord, dá počítat s recesí, tedy poklesem HDP. „To ale neznamená, že nastane konec světa,“ podotýká a připomíná, že se nemáme vůbec špatně. „Za sedm let se o 50 procent zlepšila situace české domácnosti,“ říká Tomčiak s odkazem na růst HDP na hlavu. Inflace i úrokové sazby by koncem roku měly být na sestupu.

Přečíst článek

Rizikem pro českou korunu zůstává možnost skokového oslabení v případě, že dojde ke spekulativnímu útoku na ní. Oslabení koruny na 23,30 koruny za dolar letos očekává třeba hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Útok na korunu by hrozil, pokud Česká národní banka korunu neudrží svými intervencemi. „Devizové rezervy ČNB slábnou a její palebná síla se tak snižuje,“ říká Hartman, podle kterého ale koruně nehrozí kolaps české měny v tureckém nebo maďarském stylu. „ČNB by zřejmě reagovala vynuceným zvýšením úrokových sazeb,“ říká.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

zlato, zlaté slitky

Obavy investorů tlačí zlato nahoru. Jeho cena vzrostla za tři měsíce o 18 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme