Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do Česka se dovezly květiny z Nizozemska, Ekvádoru či Kolumbie za dvě miliardy. Tržby květinářů ale klesají

Do Česka se dovezly květiny z Nizozemska, Ekvádoru či Kolumbie za dvě miliardy. Tržby květinářů ale klesají
Pixabay
 ČTK

Hodnota dovozu řezaných květin loni dosáhla přibližně 2,3 miliardy korun. Proti roku 2021 mírně vzrostla, a to asi o devět milionů korun. Na importu se tradičně nejvíce podílelo Nizozemsko, následoval Ekvádor, Kolumbie, Keňa a Slovensko. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tuzemští prodejci se podle Marcely Nachlingerové ze Svazu květinářů a floristů ČR aktuálně potýkají s klesající poptávkou. Tržby jim meziročně propadly o pět až 15 procent, řekla.

Reklama

Hodnota dovezených květin z Nizozemska loni činila přibližně 1,7 miliardy korun, meziročně klesla o 38 milionů korun. V případě importu z Ekvádoru se naopak zvýšila o zhruba 30 milionů korun na 154 milionů korun. Nárůst byl i z Kolumbie, Keni a Slovenska, odkud se dohromady v minulém roce dovezly květiny za přibližně 283 milionů korun, uvádí ČSÚ.

Růže za 600 milionů

Například dovoz růží loni dosáhl 615 milionů korun, u karafiátů to bylo 123,4 milionu korun. Do Česka se pak v minulém roce dostaly lilie za přibližně 48,5 milionu korun, orchideje za 38 milionů korun nebo gladioly za 5,7 milionu korun. V případě pryskyřníků hodnota importu činila 4,3 milionu korun.

Pavel Maurer: I obyčejné bylinky dokáží udělat z každého jídla gurmánský zážitek

V bytě, na balkoně, na zahradě. Bylinkám se může dařit všude. A v jídle udělají obří službu. I ty nejobyčejnější rostlinky umějí být kořením života, míní gurmet Pavel Maurer a přiznává, že jejich pěstování propadl.

Přečíst článek

Tuzemští prodejci květin se s problémy podle Nachlingerové potýkají už od dob koronavirové pandemie, letos se vlivem rostoucí inflace a vysokých cen energií dále prohloubily, uvedla. „Prodejci mají obavy, zda konečný zákazník bude v této době kupovat květiny, protože se jedná o komoditu zbytnou. Navíc se květiny musely také zdražit," doplnila. U květin z dovozu prodejci ceny navýšili přibližně o pětinu, v případě domácí produkce o pět až 15 procent, řekla.

Nemáme zatím signály, že by prodejci masově krachovali. Ale jen za cenu velkých úspor, které se týkají především personální optimalizace, zmenšení prodejní plochy, a tím i nájmů, které musí platit, šetření v oblasti energií a podobně," doplnila Nachlingerová.

Stoupá zájem si květiny pěstovat doma

Tržby českých květinářů jsou podle ní meziročně o pět až 15 procent nižší. Za poklesem může stát i konkurence v podobě vietnamských prodejců, řekla. Květiny totiž levně nakupují v Polsku a následně je prodávají za dumpingové ceny, tedy takové, které nepokrývají náklady na výrobu, uvedla.

Které zboží a služby od příštího roku podraží?

Zdraží knihy, kadeřník nebo svoz odpadu? Právě se vede tichá válka o nové sazby DPH

Které zboží a služby od příštího roku podraží? Bude dražší holič, nebo to budou noviny a knihy, či snad vstupenky na kulturní akce, hromadná doprava, sauny? Právě v těchto dnech se licituje o téměř každou položku, na kterou se vztahuje nižší sazba DPH. Vláda hledá, jak zvýšit příjmy státu. Oko jí ulpělo na dani z přidané hodnoty, nejvýnosnější české dani. Změny v zařazení či výši sazeb totiž slibují podle návrhu poradců z NERV vůbec nejvyšší vícepříjmy, až několik desítek miliard korun.

Přečíst článek

Čím dál více lidí se podle Nachlingerové pouští do domácího pěstování květin. „Dříve si zákazník koupil pět muškátů a dnes, ve snaze ušetřit, si koupí semínka, květináče, substrát, hnojivo," dodala. Situaci mohou letos květinářům pomoci zlepšit svatby, kterých bude násobně více než v předešlých letech, řekla. Jedná se ještě o obřady, které byly odloženy kvůli pandemii covidu, doplnila.

Tradičně nejúspěšnějším dnem v roce bývá pro květinářství sv. Valentýn 14. února. Prodeje pak táhne také MDŽ a Den matek, který připadá na neděli. „V tento den prodáme nejvíce kvetoucích hrnkových rostlin, které maminkám dělají radost déle než květiny řezané," řekla jednatelka květinářství Belles Fleurs Jana Vyhnalová.

ilustrační foto

Na Valentýna letos padne 2,5 miliardy, drahota řadu lidí od oslav odradí

V těchto dnech vrcholí období valentýnských nákupů. Zpravidla trvá od 9. do 14. února, což je „Den D“, Den svatého Valentýna, „svátek všech zamilovaných“. Obliba Valentýna roste v Česku v uplynulých deseti letech roste zhruba třikrát rychleji než ve světě. Alespoň tedy po přihlédnutí k růstu valentýnských výdajů. Z aktuální edice každoroční studie Mastercard Love Index vyplývá, že Češi za posledních deset let navýšili své valentýnské výdaje o zhruba 550 procent, zatímco ve světě činilo navýšení 180 procent.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

EPH miliardáře Křetínského koupil jednu a půl elektrárny v Nizozemsku. Je trojkou na trhu

EPH miliardáře Křetínského koupil jednu a půl elektrárny v Nizozemsku. Je trojkou na trhu

Přečíst článek
Pavel na Hrad. Inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, 9. března 2023, Pražský hrad. Prezident Petr Pavel a první dáma Eva Pavlová zdraví přihlížející z balkonu na třetím hradním nádvoří.

FOTOGALERIE: Týden ve světě: Pavlova inaugurace, netradiční MDŽ i sníh nad Hollywoodem

Přečíst článek
Kancléř Scholz hovoří na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Dodávky zbraní na Ukrajinu válku neprodlužují, je tomu naopak, řekl kancléř Scholz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme