Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Definitivně poslední pomoc v pandemii? Startuje miliardový program COVID 2022

Gastro v čase pandemie
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

Na 500 korun za zaměstnance za každý den omezení činnosti dosáhnou podnikatelé ve stravovacích službách, včetně cateringu, krátkodobého a rekreačního ubytování, prádelen, cestovních kanceláří a agentur. Jeden žadatel může získat nejvýše 1,5 milionu korun.

Reklama

Podnikatelé z vybraných odvětví zasažení protiepidemickými opatřeními mohou od dnešních 09:00 žádat o příspěvek 500 korun na zaměstnance a den omezení z programu COVID 2022. Nárok na náhrady mají živnostníci a firmy, kterým za rozhodné období v porovnání se stejnými měsíci roku 2019, případně přelomu roku 2019 a 2020, klesl obrat alespoň o 50 procent. Zájemci o podporu mají na podání žádosti čas do 12. května. V programu je na pomoc připraveno 1,75 miliardy korun.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Přicházejí těžké časy, přiznává vláda. Chystá zvyšování vybraných dávek

Hnacím motorem navýšení dávek pro nízkopříjmovou populaci je dvouciferná inflace. Mezi zvažovanými dávkami, které by se měly zvýšit, jsou životní minimum nebo příspěvek na mobilitu. Konkrétní opatření předloží ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka příští týden.

Přečíst článek

Žádosti přijímá ministerstvo průmyslu a obchodu, které dotační titul připravilo, prostřednictvím svého on-line informačního systému.

Podnikatelé ve stravovacích službách, včetně cateringu, krátkodobého a rekreačního ubytování, prádelen, cestovních kanceláří a agentur, mohou o náhrady žádat za období od 1. listopadu do 31. prosince loňského roku. Jeden žadatel může získat nejvýše 1,5 milionu korun.

Kompenzace nelze sčítat

Pořadatelů sportovních, kulturních, konferenčních, veletržních a dalších akcí i společností z navazujících technických služeb se týká doba od 1. listopadu loňského roku do letošního 28. února. Každý zájemce smí čerpat maximálně tři miliony korun. U podnikatelů, kteří si budou nárokovat částku vyšší než 1,5 milionu korun, bude muset pokles tržeb jako nutnou podmínku k získání dotace, ověřit auditor nebo daňový poradce.

Příspěvek je možné získat na zaměstnance v pracovním poměru, tzv. spolupracující osoby a jednatele se smlouvou o výkonu funkce jednatele.

Podporu nelze čerpat současně s kompenzacemi z titulů COVID Nepokryté náklady - Sektorová podpora, COVID Adventní trhy a COVID Bus pro zájezdové dopravce. Kombinovat ji je možné s kompenzačním bonusem pro živnostníky i programem na podporu zaměstnanosti Antivirus.

Ekonom Lubomír Lízal

Lubomír Lízal: Řešení závislosti na ruském plynu? Přestaňme ho využívat na výrobu elektřiny

Česká národní banka ani vláda v aktuální situaci nemohou plně kontrolovat tuzemskou inflaci. Na jejím růstu se stále výrazněji podepisuje válka na Ukrajině, jejíž případné dlouhé trvání může vést i k recesi, domnívá se bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal, který v současnosti vyučuje na Anglo-American University a ČVUT. „Pokud válka skončí brzy, vrchol inflace zažijeme již v létě a pak začne klesat. Pokud ne, budeme tu mít vyšší inflaci třeba i rok,“ domnívá se ekonom.

Přečíst článek

Covid zabíjel hlavně chudé Američany bez zdravotního pojištění

V chudších okresech Spojených států umíralo za pandemie covidu-19 v průměru téměř dvakrát více lidí než v bohatších místech země. Uvádí to nová zpráva nevládní společnosti Poor People's Campaign, podle níž šíření koronaviru ještě zhoršilo společenské a ekonomické nerovnosti, které v USA existovaly již před pandemií. Největší podíl na vzniku této nerovnosti má podle zprávy zřejmě to, že v USA není všeobecné veřejné zdravotní pojištění.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Boj s dezinformacemi je nedostatečný, míní většina Čechů. Zcela nekriticky je přejímá asi šest procent veřejnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme