Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Bureš: ČNB brání korunu intervencemi, palebnou sílu má obrovskou. Růst sazeb je až druhý krok

Česká národní banka, ilustrační foto
Warren LeMay / Creative Commons / CC BY 2.0
Jan Bureš

ČNB zahájila intervence na podporu české koruny. Ta v posledních několika dnech velmi citlivě reagovala na eskalaci napětí mezi západem a Ruskem. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu koruna ztratila skoro sedm procent.

Reklama

ČNB se rozhodla korunu bránit intervencemi na trhu při zachování režimu řízeného floatingu kurzu. To znamená, že nedává trhu žádný závazek bránit kurz na konkrétní úrovni. Na druhou stranu tím, že kurz začala bránit v okolí 25,90 koruny za euro, dala poměrně jasně najevo, že oslabování za hranici 26 korun za euro je pro ni těžko představitelné. Se zpožděním se dozvíme, v jakých objemech ČNB přítomna na trhu ze statistiky devizových obchodů a rezerv.

ČNB má přitom více než dostatečnou „palebnou sílu” na to, aby korunu stabilizovala. Devizové rezervy jsou na úrovních 157 miliardy eur nejvyšší v regionu střední a východní Evropy a více než dvojnásobně přesahují objem českého krátkodobého zahraničního dluhu. Na relativně málo likvidiním českém devizovém trhu by proto neměl být pro ČNB problém korunu stabilizovat a ve finále eventuálně posílit.

peníze, ilustrační foto

ČNB intervenuje za silnější korunu. Poslední kapkou bylo ruské ostřelování největší evropské jaderné elektrárny

Česká národní banka dnes zahájila intervenci na podporu koruny. Ta ve světě patří mezi měny, které jsou vůbec nejvíce zasažené dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Přečíst článek

ČNB navíc stabilizací kurzu získá potřebný manévrovací prostor pro to, aby nemusela reagovat na sílící energetickou inflaci pokračujícím rychlým růstem úrokových sazeb. Při stabilnějším kurzu bude mít čas vyhodnotit, jak zareagují na novou inflační vlnu české domácnosti a zda v důsledku výraznějšího poklesu reálné mzdy nedojde k omezení spotřeby a uvolnění napětí na trhu práce.

Záporožská jaderná elektrárna

Noční drama: Rusové ostřelovali největší evropskou jadernou elektrárnu. Šílenství, uvedla Drábová

Jde o bezprecedentní útok, který porušuje ženevské dohody, uvedla šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle nových informací ruské jednotky elektrárnu plně ovládly.

Přečíst článek

Investice - ilustrační foto

Jak nechudnout za války. Nahoru jde bitcoin, komodity prožívají nejlepší éru za 50 let

Zatímco akciové trhy propadají kvůli nejistotě spojené s válečným konfliktem na Ukrajině, zájem investorů se obrací na alternativní aktiva typu kryptoměn. Kvůli hrozícímu nedostatku pak raketově stoupají ceny například výrobních kovů a dalších komodit.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Reklama

Související

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká.

Jan Frait z ČNB: Inflace v lednu bude šok, ale ne 20 procent. Nižší sazby bych letos nečekal

Přečíst článek
Kurz koruny vůči euru

Dalibor Martínek: Čekáte na silnější korunu? Marně. ECB už nabíjí svůj kanón

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme