Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský export se za loňský rok dostal na rekord. Čipové krizi navzdory

Přeprava kontejnerů
Pixabay

Čínský vývoz se v loňském roce zvýšil o 29,9 procenta na zhruba 3,3 bilionu dolarů (70,6 bilionu korun), a to navzdory negativním dopadům nedostatku čipů na výrobu. Z údajů čínského statistického úřadu vyplývá, že obchodní přebytek Číny stoupl na rekordních 676,4 miliardy dolarů (14,5 bilionu korun) ze zhruba 524 miliard dolarů v předchozím roce.

Reklama

Růst čínského exportu prudce zrychlil z 3,6 procenta v roce 2020. Čínský dovoz se loni zvýšil o 30,1 procenta na zhruba 2,7 bilionu dolarů po předloňském poklesu o 1,1 procenta.

Šanghajský přístav - nejrušnější přístav světa

Zboží jen tak nezlevní. Přístavy v Číně jsou ucpané a lodě mají zpoždění

Nová varianta koronaviru omikron se rapidně šíří mezi čínskými pracovníky v logistice. Pozemní doprava nestíhá přebírat kontejnery a lodě ucpávají přístavy Ta-lien a Tchien-ťin, problémy hlásí také Ning-po, který patří mezi deset největších přístavů světa. Problémy tak mají například Airbus či Volkswagen, pro něž jsou tyto přístavy vstupní branou do Číny, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Očekáváme, že čínský export zůstane v prvním čtvrtletí silný díky odolné globální poptávce,“ uvedl ekonom Čang Č'-wej ze společnosti Pinpoint Asset Management. Čínský vývoz by podle něj mohl těžit rovněž z výpadků v dodavatelských řetězcích v jiných zemích souvisejících s šířením nové koronavirové varianty omikron.

Čang upozornil, že export je nyní klíčovým motorem růstu čínské ekonomiky. Údaje o loňském vývoji hrubého domácího produktu (HDP) zveřejní Čína v pondělí. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že HDP vykáže osmiprocentní nárůst. Letos pak očekávají zpomalení hospodářského růstu na 5,2 procenta.

Maersk sestoupil z trůnu největšího dopravce

Maersk po desítkách let přišel o trůn největšího nákladního dopravce

Dosud největší nákladní kontejnerový dopravce na světě společnost Maersk dominoval trhu od roku 1993. Ke konci roku ale i kvůli covidu a s ním související vysoké poptávce po dopravě zboží, kterou lépe využila konkurence, o svůj trůn přišla. Předstihla ji švýcarsko-italská společnost Mediterranean Shipping Company (MSC).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výroba automobilů.

Suchý únor pro autoprůmysl. Chybějící čipy ho na tržbách připraví o 10 miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme