Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Předčasné důchody se zpřísní. Už se čeká jen na podpis prezidenta

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí
ČTK
 ČTK

Pravidla odchodu do předčasných důchodů pravděpodobně čeká zpřísnění a tempo řádné lednové valorizace penzí zpomalí. Nynější mimořádné valorizace při vyšším růstu cen nahradí dočasný přídavek. Změny přinese vládní novela, kterou již schválil Senát. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Reklama

Snižování zadlužení státu

Úpravy důchodového systému mají podle předkladatelů přispět k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému a ke snižování zadlužení státu. Mají také zabránit opakování situace s vlnou odchodů do předčasného důchodu z loňského roku a celkově snížit motivaci k využívání tohoto druhu penze.

Senát předlohu schválil po zhruba dvouhodinové debatě hlasy 51 ze 62 přítomných členů. Proti hlasovalo šest zákonodárců horní komory. Ve Sněmovně trvalo závěrečné kolo v podstatě tři jednací dny kvůli dlouhým opozičním projevům. Opoziční poslanci mluvili o šetření na penzistech, nebo dokonce o jejich okrádání či ožebračování.

„Taháme za záchrannou brzdu,“ uvedla senátní zpravodajka Miluše Horská z lidoveckého klubu. Podle ní nelze dělat krátkozrakou politiku a projídat budoucnost. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) připomněl, že opatření jsou prvním dílem důchodové reformy, jejíž stěžejní část by se měla dostat do legislativního procesu koncem září.

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Dalibor Martínek: Než vláda po osekání důchodů sbalí kufry, měla by ještě osekat stát

Osekání valorizace důchodů je nejvýraznějším počinem vlády za víc než rok a půl vládnutí. Dosud žádná vláda si nedovolila sáhnout na důchodce, naopak. Zvláště socialisté a šéf ANO Andrej Babiš by se na hlavu postavili, aby si je koupili.

Přečíst článek

ANO se staví ke změnám kriticky

Kriticky se k navrhovaným změnám stavěli zejména zástupci klubu ANO a SOCDEM. Podle jeho předsedy Miroslava Adámka (za ANO) nejde o správnou cestu ke snižování schodků státního rozpočtu. Obdobně jako Petr Vícha (SOCDEM) poukazoval na to, že na podstatnějších úpravách v penzí by měla být širší politická shoda, aby platily i v dalších volebních obdobích.

Naprostá většina z nynějších změn by měla být účinná podle představ kabinetu už od letošního září kromě jednoho ze čtyř parametrů zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Aby se tak stalo, prezident by musel novelu podepsat urychleně a musela by vyjít ve sbírce do konce srpna.

O rok později má vejít v účinnost jen prodloužení minimální doby hrazení odvodů o pět let na 40 let. Předčasný důchod bude podle předlohy možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka se bude krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze se nebude valorizovat zásluhová část důchodu.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Důchody porostou pomaleji, rozhodla sněmovna

Pravidla předčasných důchodů budou zřejmě přísnější a řádné lednové valorizace penzí čeká zpomalení. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, má nahradit dočasný přídavek. Změny přinese možná už od září vládní novela, kterou dnes schválila sněmovna hlasy koaličních poslanců.

Přečíst článek

Při pravidelných lednových valorizacích se penze nyní zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by se měl brát v úvahu výhradně růst cen pro domácnosti důchodců. Započítávala by se třetina růstu reálných mezd, jako tomu bylo před rokem 2018.

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, důchodci dostanou stejně jako teď při mimořádné valorizaci víc peněz, ovšem nejdříve od července kalendářního roku. Pobírat budou podle novely vždy do konce roku přídavek a zvedne se jim i zásluhová část penze, ovšem prakticky rovněž dočasně. Růst se bude započítávat do běžného lednového navýšení. Mimořádné přidání se tak na rozdíl od nynějška nebude promítat do dalších valorizací. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr bude podle novely odrážet 60 procent růstu cen.

Projednáním penzijní novely dnešní schůze horní komory skončila. Další jednání senátního pléna se uskuteční podle místopředsedy Senátu Jiřího Oberfalzera (ODS) patrně až v říjnu.

Lukáš Kovanda: Vláda opět rozhazuje. Po důchodcích se zaměří na jejich vnuky

Až jeden milion korun mohou dostat žadatelé na opravu staršího domu. Počítá s tím nový dotační program „Oprav dům po babičce“, který spustí ministerstvo životního prostřední od září. „Je to jen další rozhazování veřejných peněz, tentokrát o dvě generace mladší cílovce – místo důchodců jejich vnukům,“ komentuje program hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Důchodci se podle všeho v červnu nakonec dočkají citelně nižší valorizace, než na jakou by měli nárok.

Vládní počty: stát ušetří 20 miliard, ale průměrný důchodce jen letos přijde o 7100 korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme